Otpad

Rok za prijave za Izazov za upravljanje bio-otpadom produžen do 15. maja

Rok za prijave za Izazov za upravljanje bio-otpadom produzen do 15. maja

Slika: Herb007, Pixabay

Objavljeno

07.04.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.04.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Izazov za upravljanje bio-otpadom je konkurs za inovativna rešenja za postupanje sa biorazgradivim materijama. UNDP i Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije pozvali su gradove i opštine, preduzeća i preduzetnike, nevladine organizacije, pojedince i naučnoistraživačke ustanove da se prijave.

Potencijalni učesnici Izazova za upravljanje bio-otpadom u Srbiji mogu da se prijave do 15. maja u 17 sati, saopštili su organizatori. Rok je produžen zbog pandemije virusa korona. Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije najavili su i virtuelne info dane, zakazane za 15. i 29. april.

Prijave se podnose na veb stranici projekta “Lokalni razvoj otporan na klimatske promene”. Zainteresovani pojedinci, samouprave, javne i privatne kompanije, preduzetnici, organizacije civilnog društva i naučnoistraživačke organizacije mogu da pogledaju najbolja rešenja u priručniku dostupnom u PDF formatu.

Izazov je podržala Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju – SIDA. Konkurs je za inovativne predloge za postupanje sa biorazgradivim materijama, posebno odbačenim ostacima od hrane i ostalim kuhinjskim otpadom, kao i zelenim otpadom iz parkova i bašti.

Ideja je da se podrže rešenja koja smanjuju ispuštanje gasova s efektom staklene bašte i stimulišu korišćenje obnovljivih izvora u proizvodnji energije.

Zainteresovani treba da predlože ideje koje će dovesti do obaranja količine emisija gasova s efektom staklene bašte i povećanja proizvodnje energije iz obnovljivih izvora

Odabrani timovi dobijaju stručne mentore, a najboljih pet će imati pravo na kofinansiranje za primenu svojih ideja. Imaće i priliku da odu u studijske posete Švedskoj.

U Srbiji se preradi samo jedan odsto bio-otpada, a gubici su procenjeni na 50 miliona evra godišnje

Po poslednjim podacima, u Srbiji se skupi 900.000 tona biorazgradivog otpada godišnje, ali 70 odsto završi na nesanitarnim deponijama i šteti životnoj sredini i povećava emisije gasova s efektom staklene bašte. Samo se jedan procenat bio-otpada preradi, a godišnji gubici iznose 50 miliona evra godišnje, dodato je.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

solarni-paneli-prozjumeri-Severna Makedonija

Severna Makedonija ove godine izdvaja 130.000 evra za prozjumere

22 January 2021 - Vlada Severne Makedonije izdvojila je oko 130.000 evra za subvencije prozjumerima za 2021. godinu.

Serbia-renewable-energy-law-public-discussion 2021

U Srbiji počela javna rasprava o nacrtu zakona o obnovljivim izvorima energije

21 January 2021 - Uvode se aukcije za dodelu premija i fid-in tarifa, nacionalni energetski i klimatski plan, prozjumeri, energetske zajednice.

bankwatch zakon o obnovljivim izvorima energije srbija

Bankwatch: Ukinuti subvencije za male hidroelektrane u novom zakonu o obnovljivoj energiji u Srbiji

20 January 2021 - Nevladina organizacija predlaže Ministarstvu rudarstva i energetike da odustane od namere da i dalje subvencioniše MHE.

vetroelektrane na vodi-Poljska

Poljska usvojila “istorijski” zakon o vetroelektranama na vodi

19 January 2021 - Propis bi trebalo da od ove zemlje napravi najvećeg proizvođača energije iz vetroelektrana na Baltičkom moru.