x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Rok za prijave za Izazov za upravljanje bio-otpadom produžen do 15. maja

07.04.2020. | Komentari: 0Autor:

Slika: Herb007, Pixabay
Rok za prijave za Izazov za upravljanje bio-otpadom produžen do 15. maja

Izazov za upravljanje bio-otpadom je konkurs za inovativna rešenja za postupanje sa biorazgradivim materijama. UNDP i Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije pozvali su gradove i opštine, preduzeća i preduzetnike, nevladine organizacije, pojedince i naučnoistraživačke ustanove da se prijave.

Potencijalni učesnici Izazova za upravljanje bio-otpadom u Srbiji mogu da se prijave do 15. maja u 17 sati, saopštili su organizatori. Rok je produžen zbog pandemije virusa korona. Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije najavili su i virtuelne info dane, zakazane za 15. i 29. april.

Prijave se podnose na veb stranici projekta “Lokalni razvoj otporan na klimatske promene”. Zainteresovani pojedinci, samouprave, javne i privatne kompanije, preduzetnici, organizacije civilnog društva i naučnoistraživačke organizacije mogu da pogledaju najbolja rešenja u priručniku dostupnom u PDF formatu.

Izazov je podržala Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju – SIDA. Konkurs je za inovativne predloge za postupanje sa biorazgradivim materijama, posebno odbačenim ostacima od hrane i ostalim kuhinjskim otpadom, kao i zelenim otpadom iz parkova i bašti.

Ideja je da se podrže rešenja koja smanjuju ispuštanje gasova s efektom staklene bašte i stimulišu korišćenje obnovljivih izvora u proizvodnji energije.

Zainteresovani treba da predlože ideje koje će dovesti do obaranja količine emisija gasova s efektom staklene bašte i povećanja proizvodnje energije iz obnovljivih izvora

Odabrani timovi dobijaju stručne mentore, a najboljih pet će imati pravo na kofinansiranje za primenu svojih ideja. Imaće i priliku da odu u studijske posete Švedskoj.

U Srbiji se preradi samo jedan odsto bio-otpada, a gubici su procenjeni na 50 miliona evra godišnje

Po poslednjim podacima, u Srbiji se skupi 900.000 tona biorazgradivog otpada godišnje, ali 70 odsto završi na nesanitarnim deponijama i šteti životnoj sredini i povećava emisije gasova s efektom staklene bašte. Samo se jedan procenat bio-otpada preradi, a godišnji gubici iznose 50 miliona evra godišnje, dodato je.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.