Otpad

Rok za prijave za Izazov za upravljanje bio-otpadom produžen do 15. maja

Rok za prijave za Izazov za upravljanje bio-otpadom produzen do 15. maja

Slika: Herb007, Pixabay

Objavljeno

07.04.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.04.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Izazov za upravljanje bio-otpadom je konkurs za inovativna rešenja za postupanje sa biorazgradivim materijama. UNDP i Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije pozvali su gradove i opštine, preduzeća i preduzetnike, nevladine organizacije, pojedince i naučnoistraživačke ustanove da se prijave.

Potencijalni učesnici Izazova za upravljanje bio-otpadom u Srbiji mogu da se prijave do 15. maja u 17 sati, saopštili su organizatori. Rok je produžen zbog pandemije virusa korona. Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije najavili su i virtuelne info dane, zakazane za 15. i 29. april.

Prijave se podnose na veb stranici projekta „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“. Zainteresovani pojedinci, samouprave, javne i privatne kompanije, preduzetnici, organizacije civilnog društva i naučnoistraživačke organizacije mogu da pogledaju najbolja rešenja u priručniku dostupnom u PDF formatu.

Izazov je podržala Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju – SIDA. Konkurs je za inovativne predloge za postupanje sa biorazgradivim materijama, posebno odbačenim ostacima od hrane i ostalim kuhinjskim otpadom, kao i zelenim otpadom iz parkova i bašti.

Ideja je da se podrže rešenja koja smanjuju ispuštanje gasova s efektom staklene bašte i stimulišu korišćenje obnovljivih izvora u proizvodnji energije.

Zainteresovani treba da predlože ideje koje će dovesti do obaranja količine emisija gasova s efektom staklene bašte i povećanja proizvodnje energije iz obnovljivih izvora

Odabrani timovi dobijaju stručne mentore, a najboljih pet će imati pravo na kofinansiranje za primenu svojih ideja. Imaće i priliku da odu u studijske posete Švedskoj.

U Srbiji se preradi samo jedan odsto bio-otpada, a gubici su procenjeni na 50 miliona evra godišnje

Po poslednjim podacima, u Srbiji se skupi 900.000 tona biorazgradivog otpada godišnje, ali 70 odsto završi na nesanitarnim deponijama i šteti životnoj sredini i povećava emisije gasova s efektom staklene bašte. Samo se jedan procenat bio-otpada preradi, a godišnji gubici iznose 50 miliona evra godišnje, dodato je.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Portugaliji ce biti izgradjena najveca solarna elektrana u Evropi

U Portugaliji će biti izgrađena najveća solarna elektrana u Evropi

7. april 2020. - „Pozdravih sunce podigavši desnu ruku“, stihovi su Fernanda Pesoe, portugalskog pesnika čije će ime nositi najveća evropska solarna elektrana

krivaca vetropark prvi komercijalni ugovor o otkupu struje axpo mk grupa alfi erste

Potpisan prvi komercijalni ugovor o otkupu struje u Srbiji – obezbeđeno finasiranje za vetropark Krivača

7. april 2020. - MK grupa i ALFI Green Energy Fund obezbedili su 155 miliona evra za ulaganje u vetropark od konzorcijuma kreditora koje predvodi Erste grupa

Slovenacki DEM reverzibilnu hidroelektranu 440 megavata Kozjak

Slovenački DEM se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu od 440 megavata

7. april 2020. - Dravske elektrarne Maribor (DEM) šire poslovanje sa hidroelektrana na vetroparkove i solarne farme, baterije i geotermalnu energiju

Projektu Dolina vodonika Severni Jadran dodeljeno 25 miliona bespovratnih sredstava

Projektu Dolina vodonika Severni Jadran dodeljen grant od 25 miliona evra

7. april 2020. - Partnerstvo za čist vodonik je izabralo devet dolina vodonika, za koje je namenilo ukupno 105,4 miliona evra