Otpad

Rok za prijave za Izazov za upravljanje bio-otpadom produžen do 15. maja

Rok za prijave za Izazov za upravljanje bio-otpadom produzen do 15. maja

Slika: Herb007, Pixabay

Objavljeno

07.04.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.04.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Izazov za upravljanje bio-otpadom je konkurs za inovativna rešenja za postupanje sa biorazgradivim materijama. UNDP i Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije pozvali su gradove i opštine, preduzeća i preduzetnike, nevladine organizacije, pojedince i naučnoistraživačke ustanove da se prijave.

Potencijalni učesnici Izazova za upravljanje bio-otpadom u Srbiji mogu da se prijave do 15. maja u 17 sati, saopštili su organizatori. Rok je produžen zbog pandemije virusa korona. Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije najavili su i virtuelne info dane, zakazane za 15. i 29. april.

Prijave se podnose na veb stranici projekta „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“. Zainteresovani pojedinci, samouprave, javne i privatne kompanije, preduzetnici, organizacije civilnog društva i naučnoistraživačke organizacije mogu da pogledaju najbolja rešenja u priručniku dostupnom u PDF formatu.

Izazov je podržala Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju – SIDA. Konkurs je za inovativne predloge za postupanje sa biorazgradivim materijama, posebno odbačenim ostacima od hrane i ostalim kuhinjskim otpadom, kao i zelenim otpadom iz parkova i bašti.

Ideja je da se podrže rešenja koja smanjuju ispuštanje gasova s efektom staklene bašte i stimulišu korišćenje obnovljivih izvora u proizvodnji energije.

Zainteresovani treba da predlože ideje koje će dovesti do obaranja količine emisija gasova s efektom staklene bašte i povećanja proizvodnje energije iz obnovljivih izvora

Odabrani timovi dobijaju stručne mentore, a najboljih pet će imati pravo na kofinansiranje za primenu svojih ideja. Imaće i priliku da odu u studijske posete Švedskoj.

U Srbiji se preradi samo jedan odsto bio-otpada, a gubici su procenjeni na 50 miliona evra godišnje

Po poslednjim podacima, u Srbiji se skupi 900.000 tona biorazgradivog otpada godišnje, ali 70 odsto završi na nesanitarnim deponijama i šteti životnoj sredini i povećava emisije gasova s efektom staklene bašte. Samo se jedan procenat bio-otpada preradi, a godišnji gubici iznose 50 miliona evra godišnje, dodato je.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

7. april 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

7. april 2020. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

7. april 2020. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

7. april 2020. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije