Energetska efikasnost

Rijeka usvojila trogodišnji akcioni plan mera energetske efikasnosti

trogodišnji akcioni plan

Rijeka, foto Pixabay/Ivan Vuksa

Objavljeno

06.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Riječko Gradsko vijeće usvojilo je trogodišnji akcioni plan koji uključuje sprovođenje mera za unapređenje energetske efikasnosti zgrada, saobraćaja i rasvete, uz očekivano smanjenje emisija CO2 za 1.927 tona i uštedu 6,2 GWh električne energije, objavljeno je u Službenom glasilu Grada Rijeke.

Trogodišnji akcioni plan za period zaključno sa 2022. godinom sadrži i procenu potrebnih sredstava za sprovođenje ovih mera, u iznosu od čak 171,6 miliona kuna, a ona bi trebalo da budu obezbeđena iz gradskog budžeta, sopstvenih i kreditnih sredstava komunalnih preduzeća i privrednih društava u vlasništvu i suvlasništvu Grada Rijeke, sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i iz strukturnih fondova Evropske unije.

Planirane mere uključuju energetsku sertifikaciju zgrada, ugradnju solarnih panela i nabavku komunalnih vozila na električni pogon i gas.

U sektoru zgrada, koji ima udeo od oko 59% ukupne potrošnje energije u trećem po veličini gradu u Hrvatskoj i gde je procenjeno da postoji najveći potencijal energetskih ušteda, planirane mere uključuju energetsku sertifikaciju zgrada i obnovu objekata u vlasništvu grada, ugradnju solarnih panela, kao i obnovu sistema grejanja.

U sektoru transporta, koji troši oko 39% ukupne energije u Rijeci, ulagaće se, između ostalog, u nabavku komunalnih vozila na električni pogon i gas, sofversko rešenje za optimizaciju ruta komunalnih vozila, nabavku novih gradskih autobusa sa niskom emisijom CO2, pametne semafore, izgradnju punionice za komprimovani prirodni gas, i uvođenje sistema električnih javnih bicikala.

Rijeka je među prvima u Hrvatskoj pristupila Sporazumu gradonačelnika evropskih gradova.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel podsetio je da je Rijeka 2009. godine bila jedan od prvih hrvatskih gradova koji je pristupio Sporazumu gradonačelnika evropskih gradova, ambicioznoj evropskoj inicijativi koja uključuje lokalne i regionalne vlasti u borbu protiv klimatskih promena s ciljem smanjenja emisija CO2 za najmanje 20% do 2020. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

11 gradova opstina Srbiji cistije daljinsko grejanje

Čistije daljinsko grejanje za 11 gradova, opština u Srbiji

20 септембра 2022 - U Kragujevcu su sa 11 lokalnih samouprava potpisani memorandumi o razumevanju o projektima dekarbonizacije daljinskog grejanja

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju

Svetogorski manastiri solarne elektrane baterije skladistenje energije

Svetogorski manastiri uz solarne elektrane dobijaju baterije za skladištenje energije

16 септембра 2022 - Svetogorski manastiri će ne samo proizvoditi energiju iz obnovljivih izvora, već će koristiti hibridnu tehnologiju – solar s baterijama.

EU-ogranici-prihode-proizvodaca-jeftinije-struje-180-po-megavat-satu

EU bi da ograniči prihode proizvođača struje na 180 evra po megavat-satu

15 септембра 2022 - Von der Leyen je predstavila mere za zauzdavanje cena struje u EU, uključujući inicijativu da se faktor gasa odvoji od tog sektora