Energetska efikasnost

Rijeka usvojila trogodišnji akcioni plan mera energetske efikasnosti

trogodišnji akcioni plan

Rijeka, foto Pixabay/Ivan Vuksa

Objavljeno

06.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Riječko Gradsko vijeće usvojilo je trogodišnji akcioni plan koji uključuje sprovođenje mera za unapređenje energetske efikasnosti zgrada, saobraćaja i rasvete, uz očekivano smanjenje emisija CO2 za 1.927 tona i uštedu 6,2 GWh električne energije, objavljeno je u Službenom glasilu Grada Rijeke.

Trogodišnji akcioni plan za period zaključno sa 2022. godinom sadrži i procenu potrebnih sredstava za sprovođenje ovih mera, u iznosu od čak 171,6 miliona kuna, a ona bi trebalo da budu obezbeđena iz gradskog budžeta, sopstvenih i kreditnih sredstava komunalnih preduzeća i privrednih društava u vlasništvu i suvlasništvu Grada Rijeke, sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i iz strukturnih fondova Evropske unije.

Planirane mere uključuju energetsku sertifikaciju zgrada, ugradnju solarnih panela i nabavku komunalnih vozila na električni pogon i gas.

U sektoru zgrada, koji ima udeo od oko 59% ukupne potrošnje energije u trećem po veličini gradu u Hrvatskoj i gde je procenjeno da postoji najveći potencijal energetskih ušteda, planirane mere uključuju energetsku sertifikaciju zgrada i obnovu objekata u vlasništvu grada, ugradnju solarnih panela, kao i obnovu sistema grejanja.

U sektoru transporta, koji troši oko 39% ukupne energije u Rijeci, ulagaće se, između ostalog, u nabavku komunalnih vozila na električni pogon i gas, sofversko rešenje za optimizaciju ruta komunalnih vozila, nabavku novih gradskih autobusa sa niskom emisijom CO2, pametne semafore, izgradnju punionice za komprimovani prirodni gas, i uvođenje sistema električnih javnih bicikala.

Rijeka je među prvima u Hrvatskoj pristupila Sporazumu gradonačelnika evropskih gradova.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel podsetio je da je Rijeka 2009. godine bila jedan od prvih hrvatskih gradova koji je pristupio Sporazumu gradonačelnika evropskih gradova, ambicioznoj evropskoj inicijativi koja uključuje lokalne i regionalne vlasti u borbu protiv klimatskih promena s ciljem smanjenja emisija CO2 za najmanje 20% do 2020. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EUKI projektne ideje za prekogranicnu klimatsku akciju

EUKI raspisala 5. poziv za finansiranje prekograničnih klimatskih projekata

01 December 2020 - Evropska klimatska inicijativa – EUKI peti put je pozvala civilno društvo, vlasti i obrazovne ustanove da prikažu prekogranične klimatske projekte

Mali Zvornik toplanu na biomasu 2 35 miliona evra

Mali Zvornik gradi toplanu na biomasu vrednu 2,35 miliona evra

26 November 2020 - Mali Zvornik je objavio da će od oktobra centar gradića grejati dva kotla na drvnu sečku od po 900 kilovata i rezervni na gas, kapaciteta 2,5 megavata.

HEP grejne mreze Zagrebu sredstava EU

HEP pokrenuo obnovu grejne mreže u Zagrebu pomoću sredstava iz EU

23 November 2020 - HEP će upotrebiti svoj najveći grant do sada iz fondova EU, 55,8 miliona evra, za revitalizaciju 68,5 kilometara grejne mreže u Zagrebu

RESET BiH energetsku tranziciju Evropski zeleni dogovor

RESET: Evropski zeleni dogovor je šansa za energetsku tranziciju BiH

19 November 2020 - Evropski zeleni dogovor je šansa za razvoj BiH i konkurentnost energetskog sistema, navode stručnjaci iz RESET-a u prikazu energetske politike BiH i njenih perspektiva.