x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Rijeka usvojila trogodišnji akcioni plan mera energetske efikasnosti

06.03.2020. | Komentari: 0Autor:

Rijeka, foto Pixabay/Ivan Vuksa
Rijeka usvojila trogodišnji akcioni plan mera energetske efikasnosti

Riječko Gradsko vijeće usvojilo je trogodišnji akcioni plan koji uključuje sprovođenje mera za unapređenje energetske efikasnosti zgrada, saobraćaja i rasvete, uz očekivano smanjenje emisija CO2 za 1.927 tona i uštedu 6,2 GWh električne energije, objavljeno je u Službenom glasilu Grada Rijeke.

Trogodišnji akcioni plan za period zaključno sa 2022. godinom sadrži i procenu potrebnih sredstava za sprovođenje ovih mera, u iznosu od čak 171,6 miliona kuna, a ona bi trebalo da budu obezbeđena iz gradskog budžeta, sopstvenih i kreditnih sredstava komunalnih preduzeća i privrednih društava u vlasništvu i suvlasništvu Grada Rijeke, sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i iz strukturnih fondova Evropske unije.

Planirane mere uključuju energetsku sertifikaciju zgrada, ugradnju solarnih panela i nabavku komunalnih vozila na električni pogon i gas.

U sektoru zgrada, koji ima udeo od oko 59% ukupne potrošnje energije u trećem po veličini gradu u Hrvatskoj i gde je procenjeno da postoji najveći potencijal energetskih ušteda, planirane mere uključuju energetsku sertifikaciju zgrada i obnovu objekata u vlasništvu grada, ugradnju solarnih panela, kao i obnovu sistema grejanja.

U sektoru transporta, koji troši oko 39% ukupne energije u Rijeci, ulagaće se, između ostalog, u nabavku komunalnih vozila na električni pogon i gas, sofversko rešenje za optimizaciju ruta komunalnih vozila, nabavku novih gradskih autobusa sa niskom emisijom CO2, pametne semafore, izgradnju punionice za komprimovani prirodni gas, i uvođenje sistema električnih javnih bicikala.

Rijeka je među prvima u Hrvatskoj pristupila Sporazumu gradonačelnika evropskih gradova.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel podsetio je da je Rijeka 2009. godine bila jedan od prvih hrvatskih gradova koji je pristupio Sporazumu gradonačelnika evropskih gradova, ambicioznoj evropskoj inicijativi koja uključuje lokalne i regionalne vlasti u borbu protiv klimatskih promena s ciljem smanjenja emisija CO2 za najmanje 20% do 2020. godine.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.