Energetska efikasnost

Rijeka usvojila trogodišnji akcioni plan mera energetske efikasnosti

trogodišnji akcioni plan

Rijeka, foto Pixabay/Ivan Vuksa

Objavljeno

06.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Riječko Gradsko vijeće usvojilo je trogodišnji akcioni plan koji uključuje sprovođenje mera za unapređenje energetske efikasnosti zgrada, saobraćaja i rasvete, uz očekivano smanjenje emisija CO2 za 1.927 tona i uštedu 6,2 GWh električne energije, objavljeno je u Službenom glasilu Grada Rijeke.

Trogodišnji akcioni plan za period zaključno sa 2022. godinom sadrži i procenu potrebnih sredstava za sprovođenje ovih mera, u iznosu od čak 171,6 miliona kuna, a ona bi trebalo da budu obezbeđena iz gradskog budžeta, sopstvenih i kreditnih sredstava komunalnih preduzeća i privrednih društava u vlasništvu i suvlasništvu Grada Rijeke, sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i iz strukturnih fondova Evropske unije.

Planirane mere uključuju energetsku sertifikaciju zgrada, ugradnju solarnih panela i nabavku komunalnih vozila na električni pogon i gas.

U sektoru zgrada, koji ima udeo od oko 59% ukupne potrošnje energije u trećem po veličini gradu u Hrvatskoj i gde je procenjeno da postoji najveći potencijal energetskih ušteda, planirane mere uključuju energetsku sertifikaciju zgrada i obnovu objekata u vlasništvu grada, ugradnju solarnih panela, kao i obnovu sistema grejanja.

U sektoru transporta, koji troši oko 39% ukupne energije u Rijeci, ulagaće se, između ostalog, u nabavku komunalnih vozila na električni pogon i gas, sofversko rešenje za optimizaciju ruta komunalnih vozila, nabavku novih gradskih autobusa sa niskom emisijom CO2, pametne semafore, izgradnju punionice za komprimovani prirodni gas, i uvođenje sistema električnih javnih bicikala.

Rijeka je među prvima u Hrvatskoj pristupila Sporazumu gradonačelnika evropskih gradova.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel podsetio je da je Rijeka 2009. godine bila jedan od prvih hrvatskih gradova koji je pristupio Sporazumu gradonačelnika evropskih gradova, ambicioznoj evropskoj inicijativi koja uključuje lokalne i regionalne vlasti u borbu protiv klimatskih promena s ciljem smanjenja emisija CO2 za najmanje 20% do 2020. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

6. mart 2020. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

6. mart 2020. - Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović inicirao je posebne programe za energetsku efikasnost u opštinama Pljevlja i Bjelo Polje

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeca

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeća

6. mart 2020. - Mala i srednja preduzeća iz zemalja koje učestvuju u Programu jedinstvenog tržišta EU mogu da se prijave za savetodavnu i finansijsku podršku

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

6. mart 2020. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela