Električna energija

Respect Energy i EPCG potpisali memorandum o razvoju zelenih projekata

Respect Energy EPCG memorandum saradnja solar vetar vodonik

Foto: South Banat Energy Hazelnut

Objavljeno

22.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Poljska kompanija Respect Energy Holding i Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) razmotriće zajedničku gradnju vetroelektrana, solarnih parkova, baterija za skladištenje energije i postrojenja za proizvodnju amonijaka i vodonika u Crnoj Gori.

Respect Energy Holding i Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) potpisali su u Podgorici Memorandum o razumevanju o budućim projektima razvoja i eksploatacije obnovljivih izvora energije u Crnoj Gori, saopštila je firma South Banat Energy Hazelnut, koja je partner poljske kompanije u Srbiji.

Memorandum su potpisali Tomaž Zadroga (Tomasz Zadroga), potpredsednik kompanije Respect Energy, i Milutin Đukanović, predsednik Odbora direktora EPCG, u prisustvu Andžeja Papieža (Andrzej Papierz), ambasadora Poljske u Crnoj Gori.

Potpisivanjem Memoranduma Respect Energy i EPCG sporazumeli su se da razmotre mogućnost osnivanja zajedničke firme i razvoja budućih projekata obnovljive energije, uključujući razvoj i rad priobalne vetroelektrane okvirnog proizvodnog kapaciteta 2 GW, kao i razvoj baterijskog postrojenja za skladištenje električne energije i solarne elektrane u Crnoj Gori.

Zadroga: Respect Energy namerava da proširi poslovanje, kako na crnogorskom, tako i na tržištu celog Balkana

Memorandum, takođe, predviđa razvoj postrojenja za proizvodnju amonijaka i vodonika opremljenog elektrolizerom snage 800 MW.

Tomaž Zadroga, potpredsednik kompanije Respect Energy, rekao je da udruživanje snaga sa EPCG, glavnim proizvođačem i snabdevačem električnom energijom u Crnoj Gori, predstavlja njihovu nameru da prošire poslovanje, kako na crnogorskom, tako i na tržištu celog Balkana.

„Zadovoljstvo nam je da sarađujemo sa našim crnogorskim partnerima na projektima obnovljivih izvora energije, kao što su: postrojenje za proizvodnju amonijaka, priobalna vetroelektrana i solarni park“, istakao je Zadroga.

Đukanović: Partnerstva koja doprinose razvoju EPCG i privrede zemlje

Milutin Đukanović, predsednik Odbora direktora EPCG, rekao je da se uspostavljanjem ovakvih partnerstava i prepoznavanjem dobrih projekata efikasno razvija i EPCG i privreda zemlje. To, kako je dodao, nije bilo slučaj u prethodnim decenijama.

„Siguran sam u to da je potpisivanje ovog Memoranduma o razumijevanju sa tako respektabilnim partnerom samo početak jedne dugoročne i uspješne saradnje na obostrano zadovoljstvo“, poručio je Đukanović.

Respect Energy EPCG memorandum zadroga djukanovic saradnja solar vetar vodonik
Tomaž Zadroga (prvi sleva) i Milutin Đukanović (drugi sleva)
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

22. novembar 2023. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

22. novembar 2023. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

22. novembar 2023. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

22. novembar 2023. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.