Električna energija

Respect Energy i EPCG potpisali memorandum o razvoju zelenih projekata

Respect Energy EPCG memorandum saradnja solar vetar vodonik

Foto: South Banat Energy Hazelnut

Objavljeno

22.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Poljska kompanija Respect Energy Holding i Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) razmotriće zajedničku gradnju vetroelektrana, solarnih parkova, baterija za skladištenje energije i postrojenja za proizvodnju amonijaka i vodonika u Crnoj Gori.

Respect Energy Holding i Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) potpisali su u Podgorici Memorandum o razumevanju o budućim projektima razvoja i eksploatacije obnovljivih izvora energije u Crnoj Gori, saopštila je firma South Banat Energy Hazelnut, koja je partner poljske kompanije u Srbiji.

Memorandum su potpisali Tomaž Zadroga (Tomasz Zadroga), potpredsednik kompanije Respect Energy, i Milutin Đukanović, predsednik Odbora direktora EPCG, u prisustvu Andžeja Papieža (Andrzej Papierz), ambasadora Poljske u Crnoj Gori.

Potpisivanjem Memoranduma Respect Energy i EPCG sporazumeli su se da razmotre mogućnost osnivanja zajedničke firme i razvoja budućih projekata obnovljive energije, uključujući razvoj i rad priobalne vetroelektrane okvirnog proizvodnog kapaciteta 2 GW, kao i razvoj baterijskog postrojenja za skladištenje električne energije i solarne elektrane u Crnoj Gori.

Zadroga: Respect Energy namerava da proširi poslovanje, kako na crnogorskom, tako i na tržištu celog Balkana

Memorandum, takođe, predviđa razvoj postrojenja za proizvodnju amonijaka i vodonika opremljenog elektrolizerom snage 800 MW.

Tomaž Zadroga, potpredsednik kompanije Respect Energy, rekao je da udruživanje snaga sa EPCG, glavnim proizvođačem i snabdevačem električnom energijom u Crnoj Gori, predstavlja njihovu nameru da prošire poslovanje, kako na crnogorskom, tako i na tržištu celog Balkana.

„Zadovoljstvo nam je da sarađujemo sa našim crnogorskim partnerima na projektima obnovljivih izvora energije, kao što su: postrojenje za proizvodnju amonijaka, priobalna vetroelektrana i solarni park“, istakao je Zadroga.

Đukanović: Partnerstva koja doprinose razvoju EPCG i privrede zemlje

Milutin Đukanović, predsednik Odbora direktora EPCG, rekao je da se uspostavljanjem ovakvih partnerstava i prepoznavanjem dobrih projekata efikasno razvija i EPCG i privreda zemlje. To, kako je dodao, nije bilo slučaj u prethodnim decenijama.

„Siguran sam u to da je potpisivanje ovog Memoranduma o razumijevanju sa tako respektabilnim partnerom samo početak jedne dugoročne i uspješne saradnje na obostrano zadovoljstvo“, poručio je Đukanović.

Respect Energy EPCG memorandum zadroga djukanovic saradnja solar vetar vodonik
Tomaž Zadroga (prvi sleva) i Milutin Đukanović (drugi sleva)
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

22. novembar 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

22. novembar 2023. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

22. novembar 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

22. novembar 2023. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače