Električna energija

Republika Srpska povećava naknadu za struju iz obnovljivih izvora

Republika Srpska povecava naknadu za struju iz obnovljivih izvora

Photo: Pixabay

Objavljeno

14.10.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.10.2017.

Komentari

0

Podeli

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske odlučila je da poveća naknadu za električnu energiju iz obnovljivih izvora koju plaćaju potrošači da bi tako obezbedila sredstva za isplatu finansijskih podsticaja proizvođaćima struje iz obnovljivih izvora. Naknada na računima za električnu energiju će biti povećana za 0,7 odsto od početka 2018. godine.

U saopštenju Komisije se kaže da su u Republici Srpskoj tokom 2017. godine izgrađeni novi proizvodni objekti a da će još biti završeno tokom 2018. godine zbog čega je neophodno obezbediti sredstva za isplatu zakonom propisanog podsticaja.

Komisija kaže da prikupljeni novac ide na premije za novoizgrađene elektroenergetske objekte, odnosno uglavnom vlasnicima privatnih malih i srednjih hidroelektrana dok će 10 odsto povećane naknade biti uplaćeno Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost.

Regulatorna komisija za energetiku je precizirala da će Vlada RS usvojiti posebnu uredbu o povećanoj naknadi a da će Komisija posle toga svojim aktima odrediti koji proizvođaći struje imaju pravo na podsticaj, visine podsticajnih tarifa i naknade za obnovljive izvore koju će plaćati potrošaći u RS.

Vlada RS treba da donese i uredbu kojom će se odrediti učešće energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji električne energije u RS.

Mediji u RS navode da će domaćinstva po osnovu ovog povećanja računa platiti dodatnih 25 miliona konvertibilnih maraka (12,5 milion evra) tokom 2018. godine.

Portparol Elektroprivrede Republike Srpske Ana Bokonjić je izjavila da cena struje neće biti povećana zbog povećanja naknade za struju iz obnovljivih izvora energije. Ona je rekla da se to povećanje na računima za električnu energiju od 0,7 odsto ne odnosi na cenu struje već je to posebna naknada koja nije deo prihoda Elektroprivrede RS i zavisnih preduzeća.

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske je saopštila da nijedno elektroenergetsko preduzeće u RS nije tražilo povećanje cena električne energije od početka 2010. godine.

Potrošaćima u Federaciji Bosne i Hercegovine su uvećani računi za struju zbog slične naknade za struju iz obnovljivih izvora od 1. jula 2017. godine.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

14. oktobar 2017. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

14. oktobar 2017. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

14. oktobar 2017. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

14. oktobar 2017. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu