x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Republika Srpska povećava naknadu za struju iz obnovljivih izvora

14.10.2017. | Komentari: 0Autor:

Photo: Pixabay
Republika Srpska povećava naknadu za struju iz obnovljivih izvora

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske odlučila je da poveća naknadu za električnu energiju iz obnovljivih izvora koju plaćaju potrošači da bi tako obezbedila sredstva za isplatu finansijskih podsticaja proizvođaćima struje iz obnovljivih izvora. Naknada na računima za električnu energiju će biti povećana za 0,7 odsto od početka 2018. godine.

U saopštenju Komisije se kaže da su u Republici Srpskoj tokom 2017. godine izgrađeni novi proizvodni objekti a da će još biti završeno tokom 2018. godine zbog čega je neophodno obezbediti sredstva za isplatu zakonom propisanog podsticaja.

Komisija kaže da prikupljeni novac ide na premije za novoizgrađene elektroenergetske objekte, odnosno uglavnom vlasnicima privatnih malih i srednjih hidroelektrana dok će 10 odsto povećane naknade biti uplaćeno Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost.

Regulatorna komisija za energetiku je precizirala da će Vlada RS usvojiti posebnu uredbu o povećanoj naknadi a da će Komisija posle toga svojim aktima odrediti koji proizvođaći struje imaju pravo na podsticaj, visine podsticajnih tarifa i naknade za obnovljive izvore koju će plaćati potrošaći u RS.

Vlada RS treba da donese i uredbu kojom će se odrediti učešće energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji električne energije u RS.

Mediji u RS navode da će domaćinstva po osnovu ovog povećanja računa platiti dodatnih 25 miliona konvertibilnih maraka (12,5 milion evra) tokom 2018. godine.

Portparol Elektroprivrede Republike Srpske Ana Bokonjić je izjavila da cena struje neće biti povećana zbog povećanja naknade za struju iz obnovljivih izvora energije. Ona je rekla da se to povećanje na računima za električnu energiju od 0,7 odsto ne odnosi na cenu struje već je to posebna naknada koja nije deo prihoda Elektroprivrede RS i zavisnih preduzeća.

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske je saopštila da nijedno elektroenergetsko preduzeće u RS nije tražilo povećanje cena električne energije od početka 2010. godine.

Potrošaćima u Federaciji Bosne i Hercegovine su uvećani računi za struju zbog slične naknade za struju iz obnovljivih izvora od 1. jula 2017. godine.

 

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.