Električna energija

Republika Srpska povećava naknadu za struju iz obnovljivih izvora

Republika Srpska povecava naknadu za struju iz obnovljivih izvora

Photo: Pixabay

Objavljeno

14.10.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.10.2017.

Komentari

0

Podeli

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske odlučila je da poveća naknadu za električnu energiju iz obnovljivih izvora koju plaćaju potrošači da bi tako obezbedila sredstva za isplatu finansijskih podsticaja proizvođaćima struje iz obnovljivih izvora. Naknada na računima za električnu energiju će biti povećana za 0,7 odsto od početka 2018. godine.

U saopštenju Komisije se kaže da su u Republici Srpskoj tokom 2017. godine izgrađeni novi proizvodni objekti a da će još biti završeno tokom 2018. godine zbog čega je neophodno obezbediti sredstva za isplatu zakonom propisanog podsticaja.

Komisija kaže da prikupljeni novac ide na premije za novoizgrađene elektroenergetske objekte, odnosno uglavnom vlasnicima privatnih malih i srednjih hidroelektrana dok će 10 odsto povećane naknade biti uplaćeno Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost.

Regulatorna komisija za energetiku je precizirala da će Vlada RS usvojiti posebnu uredbu o povećanoj naknadi a da će Komisija posle toga svojim aktima odrediti koji proizvođaći struje imaju pravo na podsticaj, visine podsticajnih tarifa i naknade za obnovljive izvore koju će plaćati potrošaći u RS.

Vlada RS treba da donese i uredbu kojom će se odrediti učešće energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji električne energije u RS.

Mediji u RS navode da će domaćinstva po osnovu ovog povećanja računa platiti dodatnih 25 miliona konvertibilnih maraka (12,5 milion evra) tokom 2018. godine.

Portparol Elektroprivrede Republike Srpske Ana Bokonjić je izjavila da cena struje neće biti povećana zbog povećanja naknade za struju iz obnovljivih izvora energije. Ona je rekla da se to povećanje na računima za električnu energiju od 0,7 odsto ne odnosi na cenu struje već je to posebna naknada koja nije deo prihoda Elektroprivrede RS i zavisnih preduzeća.

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske je saopštila da nijedno elektroenergetsko preduzeće u RS nije tražilo povećanje cena električne energije od početka 2010. godine.

Potrošaćima u Federaciji Bosne i Hercegovine su uvećani računi za struju zbog slične naknade za struju iz obnovljivih izvora od 1. jula 2017. godine.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

severna makedonija premijer hristijan mickoski mef

Mickoski: Novi veliki vetropark davaće petinu proizvodnje struje u zemlji

14. oktobar 2017. - Mandatar za sastav nove Vlade Hristijan Mickoski izjavio je da će energetska tranzicija biti skup i dug proces

Požar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

14. oktobar 2017. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom

GGF vetropark Bogoslovec model investiranje zelenu energiju Balkanu

GGF-ov vetropark Bogoslovec je model za investiranje u zelenu energiju na Balkanu

14. oktobar 2017. - BNB kompani i Fond za zeleni razvoj (GGF) su proslavili otvaranje svoje vetroelektrane Bogoslovec

slovenia necp targets

Slovenija potvrdila napuštanje uglja 2033. u ažuriranom NEKP-u

14. oktobar 2017. - Slovenija je pripremila ažuriranu verziju nacionalnog energetskog i klimatskog plana koji povećava sve ciljeve