Električna energija

Republika Srpska povećava naknadu za struju iz obnovljivih izvora

Republika Srpska povecava naknadu za struju iz obnovljivih izvora

Photo: Pixabay

Objavljeno

14.10.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.10.2017.

Komentari

0

Podeli

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske odlučila je da poveća naknadu za električnu energiju iz obnovljivih izvora koju plaćaju potrošači da bi tako obezbedila sredstva za isplatu finansijskih podsticaja proizvođaćima struje iz obnovljivih izvora. Naknada na računima za električnu energiju će biti povećana za 0,7 odsto od početka 2018. godine.

U saopštenju Komisije se kaže da su u Republici Srpskoj tokom 2017. godine izgrađeni novi proizvodni objekti a da će još biti završeno tokom 2018. godine zbog čega je neophodno obezbediti sredstva za isplatu zakonom propisanog podsticaja.

Komisija kaže da prikupljeni novac ide na premije za novoizgrađene elektroenergetske objekte, odnosno uglavnom vlasnicima privatnih malih i srednjih hidroelektrana dok će 10 odsto povećane naknade biti uplaćeno Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost.

Regulatorna komisija za energetiku je precizirala da će Vlada RS usvojiti posebnu uredbu o povećanoj naknadi a da će Komisija posle toga svojim aktima odrediti koji proizvođaći struje imaju pravo na podsticaj, visine podsticajnih tarifa i naknade za obnovljive izvore koju će plaćati potrošaći u RS.

Vlada RS treba da donese i uredbu kojom će se odrediti učešće energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji električne energije u RS.

Mediji u RS navode da će domaćinstva po osnovu ovog povećanja računa platiti dodatnih 25 miliona konvertibilnih maraka (12,5 milion evra) tokom 2018. godine.

Portparol Elektroprivrede Republike Srpske Ana Bokonjić je izjavila da cena struje neće biti povećana zbog povećanja naknade za struju iz obnovljivih izvora energije. Ona je rekla da se to povećanje na računima za električnu energiju od 0,7 odsto ne odnosi na cenu struje već je to posebna naknada koja nije deo prihoda Elektroprivrede RS i zavisnih preduzeća.

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske je saopštila da nijedno elektroenergetsko preduzeće u RS nije tražilo povećanje cena električne energije od početka 2010. godine.

Potrošaćima u Federaciji Bosne i Hercegovine su uvećani računi za struju zbog slične naknade za struju iz obnovljivih izvora od 1. jula 2017. godine.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektrane-ugalj-kina-emisije

Klimatski cilj Kine zahteva zatvaranje skoro 600 elektrana na ugalj

17 April 2021 - Da bi dostigla nulte neto emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2060. godine, Kina bi morala da zatvori skoro 600 elektrana na ugalj u narednih 10 godina.

Evropska komisija Srbija BiH 2020 proizvodnju struje iz uglja

Evropska komisija: Srbija i BiH 2020. povećale proizvodnju struje iz uglja

13 April 2021 - Učinak termoelektrana na ugalj pao je prošle godine 22 odsto u EU, dok je Srbija na tom polju povećala proizvodnju za četiri, a BiH za osam odsto

vladimir cadjenovic cedis direktor

Vladimir Čađenović novi direktor crnogorskog CEDIS-a

13 April 2021 - Odbor direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema razrešio je izvršnog direktora Zorana Đukanovića i imenovao Vladimira Čađenovića.

Gradjani Hrvatske će moci da kupuju elektricnu energiju iz svih zemalja EU

Građani Hrvatske će moći da kupuju električnu energiju iz svih zemalja EU

09 April 2021 - Izmene Zakona o tržištu električne energije povećavaju konkurenciju na tržištu gde Hrvatska elektroprivreda drži 90 odsto snabdevanja.