UNECE Globalno partnerstvo za vodu radionica rodna ravnopravnost sliv reke Drine 23.jun 2021.
OIE

Broj malih hidroelektrana u Republici Srpskoj porastao na 17

Slika: Pixabay

Objavljeno

23.06.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.06.2017.

Komentari

0

Podeli

Nova mala hidroelektrana (HE) puštena je juče u rad u opštini Teslić, u Republici Srpskoj (RS), čime se broj malih hidroelektrana u tom entitetu Bosne i Hercegovine povećao na 17.

Mala HE Žiraja 2 otvorena je u naselju Bijelo Bučje, instalisane je snage 900 kW, a vrednost investicije je 1,3 miliona evra.

Investitor je kompanija Mega elektrik iz Laktaša čiji je većinski vlasnik SOL grupa iz italijanskog grada Monca. Žiraja 2 je četvrta mala HE koju je kompanija Mega elektrik izgradila u RS.

Otvaranjem ovog postrojenja broj hidroelektrana u RS se povećao na 17, ukupne instalisane snage 51 MW.

Planirana godišnja proizvodnja električne energije u toj hidroelektrani je između dva i dva i po miliona kW.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić je rekao da je u toku izgradnja još sedam malih hidroelektrana u tom entitetu, a da su dve u fazi probnog rada.

Đokić je dodao da će sva ta postrojenja biti puštena u rad najkasnije do kraja 2018. godine i ocenio da to potvrđuje da je RS u ovoj oblasti proteklih godina učinila veliki napredak.

“Izgradnjom ovakvog objekta dajemo doprinos ukupnoj energetskoj politici Evrope, koja promoviše potrebu izgradnje objekata sa obnovljivim izvorima energije. Republika Srpska je do sada dostigla oko 36 odsto proizvodnje energije iz ovakvih izvora”, rekao je on.

Predsednik kompanije Mega elektrik Dragan Jerinić je rekao da je SOL grupa prisutna na tržištu BiH već 15 godina i najavio je da će ta kompanija nastaviti da dalje ulaže u projekte obnovljivih izvora energije u RS i BiH.

Puštanju u rad Žiraje 2 prisustvovao je i ambasador Italije u BiH Nikola Minasi. Italijanska vlada, osim podrške ulaganjima u BiH pomaže i u rešavanju problema u oblasti upravljanja vodama u toj zemlji i regionu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nove zgrade Berlinu 2023 krovne solarne sisteme

Nove zgrade u Berlinu moraće od 2023. da imaju krovne solarne sisteme

23 June 2021 - Novim zakonom u Berlinu se uvodi obaveza instalacije fotonaponskih sistema za vlasnike svih novih privatnih zgrada i onih čiji se krovovi budu rekonstruisali

Albanija poziv za aukciju za vetroelektrane 100 MW

Albanija objavila poziv za aukciju za vetroelektrane od ukupno 100 MW

22 June 2021 - Investitori u vetroparkove snage deset do 75 megavata u Albaniji mogu da se prijave na tender s početnom kvotom od ukupno sto megavata

U novembru ce biti zavrsen idejni projekat za HE Komarnica

U novembru će biti završen idejni projekat za HE Komarnica

22 June 2021 - Završetkom idejnog projekta stvoriće se uslovi za početak izgradnje, saopštila je Elektroprivreda Crne Gore.

Grcka solarne elektrane siromasni besplatnu struju

Grčka gradi solarne elektrane da siromašni dobiju besplatnu struju

21 June 2021 - Vlada u Atini će odvojiti sto miliona evra za izgradnju fotonaponskih postrojenja koja će proizvoditi besplatnu struju za ljude u oskudici