OIE

Broj malih hidroelektrana u Republici Srpskoj porastao na 17

Slika: Pixabay

Objavljeno

23.06.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.06.2017.

Komentari

0

Podeli

Nova mala hidroelektrana (HE) puštena je juče u rad u opštini Teslić, u Republici Srpskoj (RS), čime se broj malih hidroelektrana u tom entitetu Bosne i Hercegovine povećao na 17.

Mala HE Žiraja 2 otvorena je u naselju Bijelo Bučje, instalisane je snage 900 kW, a vrednost investicije je 1,3 miliona evra.

Investitor je kompanija Mega elektrik iz Laktaša čiji je većinski vlasnik SOL grupa iz italijanskog grada Monca. Žiraja 2 je četvrta mala HE koju je kompanija Mega elektrik izgradila u RS.

Otvaranjem ovog postrojenja broj hidroelektrana u RS se povećao na 17, ukupne instalisane snage 51 MW.

Planirana godišnja proizvodnja električne energije u toj hidroelektrani je između dva i dva i po miliona kW.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić je rekao da je u toku izgradnja još sedam malih hidroelektrana u tom entitetu, a da su dve u fazi probnog rada.

Đokić je dodao da će sva ta postrojenja biti puštena u rad najkasnije do kraja 2018. godine i ocenio da to potvrđuje da je RS u ovoj oblasti proteklih godina učinila veliki napredak.

„Izgradnjom ovakvog objekta dajemo doprinos ukupnoj energetskoj politici Evrope, koja promoviše potrebu izgradnje objekata sa obnovljivim izvorima energije. Republika Srpska je do sada dostigla oko 36 odsto proizvodnje energije iz ovakvih izvora“, rekao je on.

Predsednik kompanije Mega elektrik Dragan Jerinić je rekao da je SOL grupa prisutna na tržištu BiH već 15 godina i najavio je da će ta kompanija nastaviti da dalje ulaže u projekte obnovljivih izvora energije u RS i BiH.

Puštanju u rad Žiraje 2 prisustvovao je i ambasador Italije u BiH Nikola Minasi. Italijanska vlada, osim podrške ulaganjima u BiH pomaže i u rešavanju problema u oblasti upravljanja vodama u toj zemlji i regionu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

23. jun 2017. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

23. jun 2017. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

23. jun 2017. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

23. jun 2017. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage