Otpad

Republika Srpska će prva u regionu imati razrađen program prevencije nastanka otpada po uzoru na EU

Republika-Srpska-prva-u-regionu-prevencija-nastanka-otpada

Slika: Javna rasprava u Banjaluci (Vlada Republike Srpske)

Objavljeno

06.09.2019.

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

06.09.2019.

Komentari

1

Podeli

Republika Srpska će, nakon usvajanja Republičkog plana upravljanja otpadom, biti prva u regionu koja će imati u potpunosti razrađen program prevencije nastanka otpada po uzoru na evropske zemlje, izjavila je Svjetlana Radusin, pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine RS.

Ona je to izjavila na javnoj raspravi o Nacrtu republičkog plana upravljanja otpadom i o Izvještaju o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu Nacrta republičkog plana upravljanja otpadom koja je u ogranizaciji Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS održana u Banjaluci. Republičkim planom upravljanja otpadom se, kako je saopštilo Ministarstvo, određuje i usmerava upravljanje otpadom na osnovu analize postojećeg stanja i ciljeva upravljanja otpadom, utvrđenih Strategijom upravljanja otpadom za period 2017-2026. godine.

Republički plan upravljanja otpadom daje smernice za upravljanje otpadom, na koji način ga sortirati i gde ga odlagati

Radusin je rekla da očekuje da će stručna i najšira javnost aktivnim učešćem u javnoj raspravi i svojim sugestijama i komentarima pomoći da RS dobije kvalitetan i sprovodiv dokument. Ona je navela da je Republički plan upravljanja otpadom sveobuhvatan dokument koji daje smernice za upravljanje otpadom, na koji način ga sortirati i gde ga odlagati.

I, kako je dodala, dobiće se i konačni odgovori o količinama i vrstama otpada u Srpskoj.

Nacrt republičkog plana upravljanja otpadom i Izvještaj o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu Nacrta republičkog plana upravljanja otpadom, su urađeni u okviru projekta „Mreža organizacija civilnog društva za lobiranje i zagovaranje u oblasti zaštite životne sredine“, koji sprovodi implementaciona agencija Regionalni centar za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu, a finansira Švedska agencija za međunarodnu saradnju i razvoj SIDA.

Naredna javna rasprava održaće se u Istočnom Sarajevu 11. septembra

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju je zaduženo za priremu ovih dokumenata, a naredna javna rasprava o njima održaće se u Istočnom Sarajevu, 11. septembra.

Ministarstvo je sredinom avgusta objavilo i radnu verziju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o otpadu.

Komentara: (1)
Pez / 16.09.2019.

Velika podrška od UG Prva evropska zelena renesansa

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

6. septembar 2019. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

6. septembar 2019. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

6. septembar 2019. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

6. septembar 2019. - Predstavnici industrije plastike promovišu recikliranje kao rešenje pitanja otpada iako znaju da ono nije ni tehnički ni ekonomski održivo