Otpad

Republika Srpska će prva u regionu imati razrađen program prevencije nastanka otpada po uzoru na EU

Republika-Srpska-prva-u-regionu-prevencija-nastanka-otpada

Slika: Javna rasprava u Banjaluci (Vlada Republike Srpske)

Objavljeno

06.09.2019.

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

06.09.2019.

Komentari

1

Podeli

Republika Srpska će, nakon usvajanja Republičkog plana upravljanja otpadom, biti prva u regionu koja će imati u potpunosti razrađen program prevencije nastanka otpada po uzoru na evropske zemlje, izjavila je Svjetlana Radusin, pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine RS.

Ona je to izjavila na javnoj raspravi o Nacrtu republičkog plana upravljanja otpadom i o Izvještaju o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu Nacrta republičkog plana upravljanja otpadom koja je u ogranizaciji Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS održana u Banjaluci. Republičkim planom upravljanja otpadom se, kako je saopštilo Ministarstvo, određuje i usmerava upravljanje otpadom na osnovu analize postojećeg stanja i ciljeva upravljanja otpadom, utvrđenih Strategijom upravljanja otpadom za period 2017-2026. godine.

Republički plan upravljanja otpadom daje smernice za upravljanje otpadom, na koji način ga sortirati i gde ga odlagati

Radusin je rekla da očekuje da će stručna i najšira javnost aktivnim učešćem u javnoj raspravi i svojim sugestijama i komentarima pomoći da RS dobije kvalitetan i sprovodiv dokument. Ona je navela da je Republički plan upravljanja otpadom sveobuhvatan dokument koji daje smernice za upravljanje otpadom, na koji način ga sortirati i gde ga odlagati.

I, kako je dodala, dobiće se i konačni odgovori o količinama i vrstama otpada u Srpskoj.

Nacrt republičkog plana upravljanja otpadom i Izvještaj o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu Nacrta republičkog plana upravljanja otpadom, su urađeni u okviru projekta „Mreža organizacija civilnog društva za lobiranje i zagovaranje u oblasti zaštite životne sredine“, koji sprovodi implementaciona agencija Regionalni centar za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu, a finansira Švedska agencija za međunarodnu saradnju i razvoj SIDA.

Naredna javna rasprava održaće se u Istočnom Sarajevu 11. septembra

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju je zaduženo za priremu ovih dokumenata, a naredna javna rasprava o njima održaće se u Istočnom Sarajevu, 11. septembra.

Ministarstvo je sredinom avgusta objavilo i radnu verziju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o otpadu.

Komentara: (1)
Pez / 16.09.2019.

Velika podrška od UG Prva evropska zelena renesansa

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Siemens Gamesa prvu vetroturbinu vodi reciklabilnim elisama

Siemens Gamesa instalirao prvu vetroturbinu na vodi sa reciklabilnim elisama

09 августа 2022 - RWE je u svom vetroparku na moru u izgradnji otpočeo testiranje vetroturbine s potpuno reciklabilnim elisama kompanije Siemens Gamesa

Izvestaj o komunalnom otpadu 2021 Hrvatska nastavlja napredak, ali ciljevi nedostizni

Izveštaj o komunalnom otpadu za 2021: Hrvatska nastavlja napredak, ali ciljevi nedostižni

03 августа 2022 - Hrvatska je povećala odvojeno skupljanje otpada, recikliranje komunalnog otpada i odvojeno prikupljanje biootpada iz komunalnog otpada

Ostrvo Tilos – zeleni egejski dragulj pametno upravlja otpadom

03 августа 2022 - Ostrvo Tilos u Egejskom moru sprovodi program upravljanja otpadom koji će lokalnoj zajednici omogućiti da...

Opasan industrijski otpad visoka cena izvoza odlaganje deponije

Opasan industrijski otpad – visoka cena izvoza, a još veća odlaganja na deponije

19 јула 2022 - Šta se dešava sa industrijskim otpadom, i pre svega sa opasnim otpadom, u nastavku serijala "Srbija - od smetlišta do cirkularne ekonomije" razgovarali smo sa Markom Rokvićem i Sinišom Mitrovićem