Električna energija

RENEXPO: Biomasa značajan, ali zapostavljen potencijal

Biomasa znacajan ali zapostavljen potencijal

Slika: BGEN

Objavljeno

25.04.2018.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.04.2018.

Država

,

Komentari

0

Podeli

I drvna i poljoprivredna biomasa su zapostavljene u Srbiji, i kao tema i kao resurs, uprkos značajnim potencijalima, rekao je Dušan Jović iz Uprave za šume Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije zatvarajući međunarodnu konferenciju Energija iz biomase u regionu Zapadnog Balkana, održanu u okviru 5. RENEXPO Water & Energy međunarodnog sajma.

Korišćenje, naročito drvne biomase za energetske potrebe je na niskom tehnološkom nivou. Komplikovana zakonska regulativa, nejasno definisane nadležnosti, nerazvijeno tržište, kao i nedostatak subvencija samo dopunjavaju spisak problema sa kojima se Srbija, mada i ceo region Zapadnog Balkana u manjoj ili većoj meri susreće kada je u pitanju dobijanje energije iz biomase.

U svetu, potrošnja bioenergije raste. Nathalie Hemeleers iz Evropskog udruženja za biomasu (AEBIOM), otvarajući skup rekla je da je udvostručena u 28 zemlalja EU, u odnosu na 2000. godinu. Najveći potrošači bioenergije su Nemci (17%), Francuzi (12%) i Italijani (9%).

Svuda u svetu proizvodnja i potrošnja drveta doživljavaju renesansu, ali ne treba zaboraviti da drvo, iako obnovljiv, nije neiscrpan resurs, rekao je prof. Branko Glavonjić sa Šumarskog fakulteta u Beogradu.

Od ukupne proizvodnje drveta u svetu, prema podacima za 2016.godinu, 51 odsto čini ogrevno drvo. Porasla je i proizvodnja drvnih peleta za 3.54 miliona tona u odnosu na prethodnu godinu.

U regionu Zapadnog Balkana  ukupna proizvodnja u 2017. godini bila je 271 PJ, ili 2,6 odsto više nego u prethodnoj. Ogrevno drvo čini 84 odsto, drvne pelete 8 odsto, drvna sečka 5 odsto. Izvoz iz regiona bio je 16.3 odsto, dok je Srbija izvezla 27.1 odsto osvoje proizvodnje, u odnosu na hrvatskih 76 odsto, i 30,1 odsto koliko je izvezla BiH.

Glavonjić je naveo i da se prave pomaci napred, i da se u Srbiji radi na tome da se u 15 sistema daljinskog grejanja do sada koriščen mazut zameni drvnom sečkom.

Primeri dobre prakse

Siniša Janjušević iz Resalte, predstavio je nekoliko primera dobre prakse, odnosno primene biomase u privatnom i javnom sektoru iza kojih stoji ova ESCO kompanija.

U četiri škole u Pirotu na ovaj način je, rekao je, ostvarena energetska ušteda od 60 odsto a smanjena je i emisija ugljen-dioksida za 420 tona godišnje. Na Kopaoniku, u hotelu Putnik je novom instalacijom za grejanje smanjena emisija CO2 za 265 tona, a u fabrici kože Eltid Tannery u Pančevu za 1.225 tona.

Darko Dobrijević iz kompanije SynCraft Engineering predstavio je postrojenje za gasifikaciju drvenog otpada koje koristi sve vrste drveta i omogućavaju ekološku održivost proizvodnje struje, toplote, bio-uglja od drveta.

Albach Diamant 2000, najsnažniji samohodni čiper za drvnu sečku za koga praktično ne postoji neprohodan ili nedostupan teren, predstavio je Dejan Hajder i dodao da ih u Hrvatskoj trenutno ima 12.

Poljoprivredna biomasa 

Poljoprivredna biomasa podrazumeva ostatke (slamu) nakon žetve pšenice, ovsa, ječma, raži, soje, zatim kukuruzovinu, kao i ostatke uljane repice i suncokreta , stabljike, ljuske i granje…koji se mogu koristiti kao gorivo. Problem je što se zbog sadržaja pepela, ovi ostaci ne mogu sagorevati u klasičnim kotlovima, rekao je Vojislav Milijić iz firme Foragrobio CC predstavjajući studiju o raspoloživosti poljoprivredne biomase u Srbiji,  urađenu pod pokroviteljstvom nemačke organizacije za međunardonu saradnju GIZ.

Priklupljanje, skladištenje i lagerovanje su takođe problemi, jer je logistika komplikovana i, između ostalog, zahteva i nabavku skupe mehanizacije.

Zanimljivo je da, shodno rezultatima studije, zakonskih prepreka nema u ovoj oblasti, ali da su, uz sve probleme, mogućnosti za upotrebu poljoprivredne biomase za proizvodnju energije ograničeni na Bačku, Banat, delom Srem, i u manjoj meri na okolinu Beograda i Negotin.

 

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektroprivrede region radionice trgovina emisijama EU ETS oporezivanje co2 cbam

Radionica o sistemu za trgovanje emisijama: Saradnja regionalnih elektroprivreda je put za energetsku tranziciju

25. april 2018. - Firme iz BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije razgovarale su i o zajedničkom nastupu za obezbeđenje sredstava za investicije

seepex unutardnevno trziste pks

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište struje – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem

25. april 2018. - SEEPEX jer sa svojim partnerima predstavio šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na srpskoj berzi

Industrija vetra do 2025 rekordno rasti preti zagusenje

Industrija vetra će do 2025. rekordno rasti, ali joj preti zagušenje

25. april 2018. - Nakon usporavanja ekspanzije prošle godine, sektor vetroelektrana može da do 2025. očekuje uzastopno obaranje rekorda, objavio je GWEC

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

25. april 2018. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost