x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Rekonstrukcija kablovskih mreža i širenje smart brojila u Republici Srpskoj

01.09.2017. | Komentari: 0Autor:

Photo: Elektro Krajina
Rekonstrukcija kablovskih mreža i širenje smart brojila u Republici Srpskoj

Dve lokalne elektroprivredne firme u Republici Srpskoj su objavile oglase u kojima pozivaju zainteresovane firme da podnesu ponude za radove na rekonstrukciji kablovskih mreža, podstanica i uvođenje takozvanih pametnih (smart) brojila za električnu energiju. Tendere su objavile Elektro Bijeljina i ZP Elektrokrajina a.d. Banja Luka in one će te radove finansirati zajmovima od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

U oba slučaja novac od zajmova će biti upotrebljen za finansiranje radova na rekonstruciji kablovskih mreža srednje i niske voltaže i za proširenje mreža smart brojila za elektrićnu energiju na područjima koja strujom snabdevaju Elektro Bijeljina and Elektrokrajina Banja Luka.

Elektro Bijeljina i Elektrokrajina Banja Luka treba da dobiju zajmove od po 15 miliona evra za rekonstrukciju i nova smart brojila na istoku i severozapadu Republika Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine.

Zajam koji treba da dobije Elektro Bijeljina je delimično direktno od Evropske banke za obnovu i razvoj a delimično od Specijalnog fonda koji je EBRD ustanovio i kojim upravlja uz donacije od Tajvanskog fonda za međunarodnu saradnju i razvoj (TaiwanICDF) koji pruža podršku investicijama u efikasne tehnologije u energetici. Tačna suma koju će odobriti taj Specijalni fond će zavisiti od nivoa smanjenje emisija ugljenika. Taj iznos je ograničen na 50 odsto ukupne sume zajma.

Zajam koji treba da dobije Elektrokrajina Banja Luka će u potpunosti isplatiti Evropske banke za obnovu i razvoj.

Elektro Bijeljina i Elektrokrajina Banja Luka su pokrenule ove projekte i zatražile zajmove u okviru napora da smanje gubitke na mrežama, poboljšaju kvalitet snabdevanja električnom energijom i da obezbede lakši pristup nacionalnoj elektro mreži za male hidro centrale i druge elektrane koji koriste obnovljive izvore energije.

Elektrokrajina Banja Luka namerava da gubitke na svojim kablovskim mrežama smanji sa sadašnjih 15 odsto na između 10 i 12 odsto što je u skladu sa ograničenjima koja je odredila Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.