Električna energija

Rekonstrukcija kablovskih mreža i širenje smart brojila u Republici Srpskoj

Photo: Elektro Krajina

Objavljeno

01.09.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.09.2017.

Komentari

0

Podeli

Dve lokalne elektroprivredne firme u Republici Srpskoj su objavile oglase u kojima pozivaju zainteresovane firme da podnesu ponude za radove na rekonstrukciji kablovskih mreža, podstanica i uvođenje takozvanih pametnih (smart) brojila za električnu energiju. Tendere su objavile Elektro Bijeljina i ZP Elektrokrajina a.d. Banja Luka in one će te radove finansirati zajmovima od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

U oba slučaja novac od zajmova će biti upotrebljen za finansiranje radova na rekonstruciji kablovskih mreža srednje i niske voltaže i za proširenje mreža smart brojila za elektrićnu energiju na područjima koja strujom snabdevaju Elektro Bijeljina and Elektrokrajina Banja Luka.

Elektro Bijeljina i Elektrokrajina Banja Luka treba da dobiju zajmove od po 15 miliona evra za rekonstrukciju i nova smart brojila na istoku i severozapadu Republika Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine.

Zajam koji treba da dobije Elektro Bijeljina je delimično direktno od Evropske banke za obnovu i razvoj a delimično od Specijalnog fonda koji je EBRD ustanovio i kojim upravlja uz donacije od Tajvanskog fonda za međunarodnu saradnju i razvoj (TaiwanICDF) koji pruža podršku investicijama u efikasne tehnologije u energetici. Tačna suma koju će odobriti taj Specijalni fond će zavisiti od nivoa smanjenje emisija ugljenika. Taj iznos je ograničen na 50 odsto ukupne sume zajma.

Zajam koji treba da dobije Elektrokrajina Banja Luka će u potpunosti isplatiti Evropske banke za obnovu i razvoj.

Elektro Bijeljina i Elektrokrajina Banja Luka su pokrenule ove projekte i zatražile zajmove u okviru napora da smanje gubitke na mrežama, poboljšaju kvalitet snabdevanja električnom energijom i da obezbede lakši pristup nacionalnoj elektro mreži za male hidro centrale i druge elektrane koji koriste obnovljive izvore energije.

Elektrokrajina Banja Luka namerava da gubitke na svojim kablovskim mrežama smanji sa sadašnjih 15 odsto na između 10 i 12 odsto što je u skladu sa ograničenjima koja je odredila Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektrane-ugalj-kina-emisije

Klimatski cilj Kine zahteva zatvaranje skoro 600 elektrana na ugalj

17 April 2021 - Da bi dostigla nulte neto emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2060. godine, Kina bi morala da zatvori skoro 600 elektrana na ugalj u narednih 10 godina.

Evropska komisija Srbija BiH 2020 proizvodnju struje iz uglja

Evropska komisija: Srbija i BiH 2020. povećale proizvodnju struje iz uglja

13 April 2021 - Učinak termoelektrana na ugalj pao je prošle godine 22 odsto u EU, dok je Srbija na tom polju povećala proizvodnju za četiri, a BiH za osam odsto

vladimir cadjenovic cedis direktor

Vladimir Čađenović novi direktor crnogorskog CEDIS-a

13 April 2021 - Odbor direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema razrešio je izvršnog direktora Zorana Đukanovića i imenovao Vladimira Čađenovića.

Gradjani Hrvatske će moci da kupuju elektricnu energiju iz svih zemalja EU

Građani Hrvatske će moći da kupuju električnu energiju iz svih zemalja EU

09 April 2021 - Izmene Zakona o tržištu električne energije povećavaju konkurenciju na tržištu gde Hrvatska elektroprivreda drži 90 odsto snabdevanja.