Električna energija

Rekonstrukcija kablovskih mreža i širenje smart brojila u Republici Srpskoj

Photo: Elektro Krajina

Objavljeno

01.09.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.09.2017.

Komentari

0

Podeli

Dve lokalne elektroprivredne firme u Republici Srpskoj su objavile oglase u kojima pozivaju zainteresovane firme da podnesu ponude za radove na rekonstrukciji kablovskih mreža, podstanica i uvođenje takozvanih pametnih (smart) brojila za električnu energiju. Tendere su objavile Elektro Bijeljina i ZP Elektrokrajina a.d. Banja Luka in one će te radove finansirati zajmovima od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

U oba slučaja novac od zajmova će biti upotrebljen za finansiranje radova na rekonstruciji kablovskih mreža srednje i niske voltaže i za proširenje mreža smart brojila za elektrićnu energiju na područjima koja strujom snabdevaju Elektro Bijeljina and Elektrokrajina Banja Luka.

Elektro Bijeljina i Elektrokrajina Banja Luka treba da dobiju zajmove od po 15 miliona evra za rekonstrukciju i nova smart brojila na istoku i severozapadu Republika Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine.

Zajam koji treba da dobije Elektro Bijeljina je delimično direktno od Evropske banke za obnovu i razvoj a delimično od Specijalnog fonda koji je EBRD ustanovio i kojim upravlja uz donacije od Tajvanskog fonda za međunarodnu saradnju i razvoj (TaiwanICDF) koji pruža podršku investicijama u efikasne tehnologije u energetici. Tačna suma koju će odobriti taj Specijalni fond će zavisiti od nivoa smanjenje emisija ugljenika. Taj iznos je ograničen na 50 odsto ukupne sume zajma.

Zajam koji treba da dobije Elektrokrajina Banja Luka će u potpunosti isplatiti Evropske banke za obnovu i razvoj.

Elektro Bijeljina i Elektrokrajina Banja Luka su pokrenule ove projekte i zatražile zajmove u okviru napora da smanje gubitke na mrežama, poboljšaju kvalitet snabdevanja električnom energijom i da obezbede lakši pristup nacionalnoj elektro mreži za male hidro centrale i druge elektrane koji koriste obnovljive izvore energije.

Elektrokrajina Banja Luka namerava da gubitke na svojim kablovskim mrežama smanji sa sadašnjih 15 odsto na između 10 i 12 odsto što je u skladu sa ograničenjima koja je odredila Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

severna makedonija premijer hristijan mickoski mef

Mickoski: Novi veliki vetropark davaće petinu proizvodnje struje u zemlji

1. septembar 2017. - Mandatar za sastav nove Vlade Hristijan Mickoski izjavio je da će energetska tranzicija biti skup i dug proces

Požar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

1. septembar 2017. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom

GGF vetropark Bogoslovec model investiranje zelenu energiju Balkanu

GGF-ov vetropark Bogoslovec je model za investiranje u zelenu energiju na Balkanu

1. septembar 2017. - BNB kompani i Fond za zeleni razvoj (GGF) su proslavili otvaranje svoje vetroelektrane Bogoslovec

slovenia necp targets

Slovenija potvrdila napuštanje uglja 2033. u ažuriranom NEKP-u

1. septembar 2017. - Slovenija je pripremila ažuriranu verziju nacionalnog energetskog i klimatskog plana koji povećava sve ciljeve