OIE

Regionalna konferencija o energetskim zajednicama održaće se 8. decembra u Sarajevu

energetske zajednice konferencija sarajevo reset hajnrih bol

Objavljeno

17.11.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.11.2022.

Komentari

0

Podeli

Čitav region Zapadnog Balkana se trenutno suočava sa problemima u snabdevanju energijom i energentima i rastom cena energenata, dok istovremeno nisu iskorišćene sve mogućnosti da se lokalne zajednice, građani i privreda uključe u proces dekarbonizacije i izgradnju elektrana na obnovljive izvore energije. Na taj način bi se povećalo snabdevanje energijom iz lokalnih izvora, što može da ima značajan efekat na sigurnost snabdevanja, energetsku nezavisnost i povećanje proizvodnje i potrošnje zelene energije.

Zato su Regionalni centar za održivu energetsku tranziciju – RESET i Henrich Boll fondacija, uz medijsko partnerstvo sa Balkan Green Energy News, odlučili da organizuju jednodnevnu konferenciju Energetske zajednice građana/Zajednice obnovljive energije, koja će se održati 8. decembra u Sarajevu.

Cilj konferencije (program) je da se otvori dijalog na ovu temu i kroz zaključke daju preporuke i predlozi kako čitav proces ubrzati i na efikasan i efektivan način učiniti energetske zajednice građana što pre bitnim faktorom energetske tranzicije i procesa dekarbonizacije. I to, imajući u vidu, kako kažu organizatori, da će problemi u snabdevanju energijom biti prisutni i u narednih nekoliko godina.

Miljević: zemlje regiona su donele ili pripremaju regulativu za energetske zajednice

Damir Miljević, konsultant u oblasti energetske tranzicije i član RESET-a, kaže da su u prethodnoj i ovoj godini zemlje regiona, kao što su Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija, donele ili su u fazi donošenja regulative kojom se omogućava lokalnim zajednicama, građanima i privredi da osnivaju energetske zajednice odnosno zajednice obnovljive energije.

U BiH Republika Srpska i Distrikt Brčko su doneli odgovarajuće zakone i u fazi su pripreme podzakonskih akata dok su u Federaciji BiH odgovarajući zakoni u fazi nacrta.

S obzirom da je, kako kaže Miljević, čitav proces tek na početku neophodno je da se odmah uspostavi dijalog i razmene iskustva iz zemalja koje su već odmakle sa ovim procesom, kao i iz zemalja regiona.

„Potrebno je i da se uspostavi dugoročna saradnja zainteresovanih strana na uspješnoj i održivoj implementaciji energetskih zajednica, te ubrza čitav proces, a javnost informira i edukuje o prednostima što brže njihove implementacije“, poručio je Miljević.

Biće predstavljena iskustva iz Hrvatske i Grčke

Na konferenciji će, osim gostiju iz Grčke i Hrvatske koji će predstaviti iskustva iz svojih zemalja  u implementaciji energetskih zajednica, učestvovaće i predstavnici lokalnih zajednica iz BiH, nadležnih ministarstava, regulatornih agencija, elektroenergetskih kompanija. Biće prisutni i predstavnici nevladinog sektora, međunarodnih organizacija, uključenih u projekte energetske tranzicije u BiH, privrede i finansijskih organizacija, kao i domaći stručnjaci.

Konferencija je podeljena u četiri panela

Prvi panel je posvećen iskustvima Grčke koja je najdalje odmakla u realizaciji koncepta energetskih zajednica građana. Učesnici konferencije će iz prve ruke saznati kako se ovaj proces odvija u Grčkoj, čuti pozitivna iskustva iz prakse i dobiti uvid u probleme sa kojima se energetske zajednice suočavaju.

Iskustva Hrvatske u realizaciji koncepta energetskih zajednica građana, ograničenjima i planovima razvoja na terenu biće tema drugog panela.

Na konferenciji će biti definisane preporuke za mere koje mogu ubrzati razvoj energetskih zajednica u zemljama regiona

Treći panel će doneti pregled stanja u BiH, dokle se stiglo u pripremama za realizaciju energetskih zajednica i šta bi još sve trebalo i kako uraditi da one postanu realnost.

Svi vidovi i mehanizmi podrške koji su potrebni za razvoj energetskih zajednica građana biće razmotreni na četvrtom panelu.

Na kraju rada konferencije formulisaće se zaključci i preporuke za sve aktere i kreatore politika i mehanizama podrške kako bi energetske zajednice građana što pre ravnopravno bile uključene u energetsku tranziciju u BiH.

Zaključci i preporuke sa ove konferencije, prema rečima Miljevića, mogu da posluže i za kreiranje odgovarajućih rešenja, mera i instrumenata za razvoj energetskih zajednica građana i u drugim zemljama regiona.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

17. novembar 2022. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

17. novembar 2022. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

17. novembar 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

17. novembar 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji