OIE

REGEA pokreće platformu za spajanje investitora i vlasnika krovova kako bi se ubrzala gradnja solarnih elektrana

REGEA-platforma-investitori-vlasnici-krovova-solarne-elektrane

Slika: Pixabay

Objavljeno

20.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Početkom juna u Hrvatskoj će početi sa radom platforma „Sunce na dlanu“ za spajanje investitora, koji žele da ulože u gradnju solarne elektrane, i vlasnika objekata, koji žele da na njihovim krovovima budu postavljeni fotonaponski paneli za proizvodnu električne energije, preneli su hrvatski mediji.

Na platformi, koju pripremaju Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), SAP i Experta, će moći da učestvuju vlasnici objekata i investitori ne samo iz Hrvatske, već iz celog regiona i Evrope.

Platforma, koja će biti slična aplikacijama za rezervisanje smeštaja ili naručivanje taksija, će spajati investitore – ESCO firme, penzijske fonodove, preduzetnike, sa vlasnicima objekata – u privatnom i javnom sektoru, koji su, takođe, i potrošači električne energije.

Kako prenosi Jutarnji list, Julije Domac, direktor REGEA, kaže da platforma nije komplikovana ni za investitore ni za vlasnike objekata.

Vlasnik kuće unosi na platformu položaj, adresu, kvadraturu i trošak energije. Zatim, dobija ponudu investitora za postavljanje solarne elektrane koja sadrži trajanje ugovora o isporuci električne energije, posle koje elektrana prelazi u vlasništvo vlasnika objekta, kao i cenu energije.

Domac je naveo da će odmah u startu vrednost projekata na platformi biti  oko 10 miliona kuna, a za tri meseca očekuje se i više od 100 miliona.

Zdravstvene ustanove Krapinsko-zagorske županije, domovi zdravlja, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, dve zgrade Hrvatskih pošta su samo neki od projekata koji će odmah biti na platformi, rekao je Domac.

On je naveo da je platforma već testirana i da se pokazala kao uspešna jer je dogovorena gradnja solarne elektrane na krovu Opće bolnice Zabok.

Elektrana će imati snagu od 470 KW, svu energiju će trošiti bolnica i plaćati je 10% manje nego sada, naveo je Domac.

Platforma „Sunce na dlanu“ će biti neka vrsta informativnog centra, koji će sadržati bazu podataka s detaljima o projektima, definisati ugovorne odnose, osiguravati pripremu projekata, kao i spajanje više projekata u investicione pakete. Platforma će sadržati i sve ugovore o investicijama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vetropark-tomislavgrad-orlokuk

Tomislavgrad dobija još jedan vetropark od 90 MW

20. maj 2019. - Vlada Kantona 10 u Federaciji BiH usvojila je odluku da pokrene postupak za dodelu koncesije za projekat vetroparka Orlokuk kapaciteta 90 MW

EU milijardu evra grantovima Zapadnom Balkanu podrsku energetici

EU odobrila milijardu evra u grantovima za podršku Zapadnom Balkanu u energetici

20. maj 2019. - EU će podržati šest projekata zelene energetske infrastrukture na Zapadnom Balkanu iz paketa grantova za investicije vrednog 500 miliona evra

sarajevo toplotne pumpe ebrd grejanje

Sarajevo uvodi toplotne pumpe u daljinski sistem grejanja

20. maj 2019. - Na taj način bi se smanjilo zagađenje vazduha, koji je jedan od najvećih ekoloških problema, i zavisnost od uvoznih fosilnih goriva

Okrugli sto mapiranje solarnih potencijala Srbije_

OIE

Mapiranje održivih lokacija za jedan gigavat solarnih elektrana u Srbiji

20. maj 2019. - Identifikovanje lokacija za razvoj solarnih elektrana treba da se sprovodi u skladu sa principima održivog razvoja, poručili su eksperti okupljeni oko projekta "Pametno planiranje za održivi razvoj – Mapiranje solarnih potencijala Srbije"