OIE

REGEA pokreće platformu za spajanje investitora i vlasnika krovova kako bi se ubrzala gradnja solarnih elektrana

REGEA-platforma-investitori-vlasnici-krovova-solarne-elektrane

Slika: Pixabay

Objavljeno

20.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Početkom juna u Hrvatskoj će početi sa radom platforma „Sunce na dlanu“ za spajanje investitora, koji žele da ulože u gradnju solarne elektrane, i vlasnika objekata, koji žele da na njihovim krovovima budu postavljeni fotonaponski paneli za proizvodnu električne energije, preneli su hrvatski mediji.

Na platformi, koju pripremaju Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), SAP i Experta, će moći da učestvuju vlasnici objekata i investitori ne samo iz Hrvatske, već iz celog regiona i Evrope.

Platforma, koja će biti slična aplikacijama za rezervisanje smeštaja ili naručivanje taksija, će spajati investitore – ESCO firme, penzijske fonodove, preduzetnike, sa vlasnicima objekata – u privatnom i javnom sektoru, koji su, takođe, i potrošači električne energije.

Kako prenosi Jutarnji list, Julije Domac, direktor REGEA, kaže da platforma nije komplikovana ni za investitore ni za vlasnike objekata.

Vlasnik kuće unosi na platformu položaj, adresu, kvadraturu i trošak energije. Zatim, dobija ponudu investitora za postavljanje solarne elektrane koja sadrži trajanje ugovora o isporuci električne energije, posle koje elektrana prelazi u vlasništvo vlasnika objekta, kao i cenu energije.

Domac je naveo da će odmah u startu vrednost projekata na platformi biti  oko 10 miliona kuna, a za tri meseca očekuje se i više od 100 miliona.

Zdravstvene ustanove Krapinsko-zagorske županije, domovi zdravlja, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, dve zgrade Hrvatskih pošta su samo neki od projekata koji će odmah biti na platformi, rekao je Domac.

On je naveo da je platforma već testirana i da se pokazala kao uspešna jer je dogovorena gradnja solarne elektrane na krovu Opće bolnice Zabok.

Elektrana će imati snagu od 470 KW, svu energiju će trošiti bolnica i plaćati je 10% manje nego sada, naveo je Domac.

Platforma „Sunce na dlanu“ će biti neka vrsta informativnog centra, koji će sadržati bazu podataka s detaljima o projektima, definisati ugovorne odnose, osiguravati pripremu projekata, kao i spajanje više projekata u investicione pakete. Platforma će sadržati i sve ugovore o investicijama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Lorkovski: Uvođenje sistema za naplatu emisija je uslov da izvoznici struje u EU izbegnu porez na CO2

20. maj 2019. - Integracija tržišta i uvođenje sistema za trgovanje emisijama su uslovi da izvoznici struje u EU budu izuzeti od plaćanja poreza na ugljenik – CBAM-a

Tim kineskih istraživača razvio tehnologiju koja pretvara morsku vodu u vodonik

Kineski naučnici proizveli vodonik od morske vode bez desalinizacije

20. maj 2019. - Grupa kineskih naučnika uspela je da razvije tehnologiju za pretvaranje slane vode u vodonik bez prethodne desalinizacije

eps novi nadzorni odbor

Elektroprivreda Srbije dobila novi Nadzorni odbor: tri člana iz Norveške i četiri iz Srbije

20. maj 2019. - Uskoro bi trebalo da bude raspisan i konkurs za izbor generalnog direktora, najavila je Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike

Reciklaža solarnih panela

Na korak do tehnologije za potpunu reciklažu solarnih panela

20. maj 2019. - Ključno oružje u borbi za smanjenje emisija ugljenika ima svoj vek trajanja. Milijarde solarnih panela moraće da se zameni – šta raditi sa starima?