OIE

REGEA pokreće platformu za spajanje investitora i vlasnika krovova kako bi se ubrzala gradnja solarnih elektrana

REGEA-platforma-investitori-vlasnici-krovova-solarne-elektrane

Slika: Pixabay

Objavljeno

20.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Početkom juna u Hrvatskoj će početi sa radom platforma „Sunce na dlanu“ za spajanje investitora, koji žele da ulože u gradnju solarne elektrane, i vlasnika objekata, koji žele da na njihovim krovovima budu postavljeni fotonaponski paneli za proizvodnu električne energije, preneli su hrvatski mediji.

Na platformi, koju pripremaju Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), SAP i Experta, će moći da učestvuju vlasnici objekata i investitori ne samo iz Hrvatske, već iz celog regiona i Evrope.

Platforma, koja će biti slična aplikacijama za rezervisanje smeštaja ili naručivanje taksija, će spajati investitore – ESCO firme, penzijske fonodove, preduzetnike, sa vlasnicima objekata – u privatnom i javnom sektoru, koji su, takođe, i potrošači električne energije.

Kako prenosi Jutarnji list, Julije Domac, direktor REGEA, kaže da platforma nije komplikovana ni za investitore ni za vlasnike objekata.

Vlasnik kuće unosi na platformu položaj, adresu, kvadraturu i trošak energije. Zatim, dobija ponudu investitora za postavljanje solarne elektrane koja sadrži trajanje ugovora o isporuci električne energije, posle koje elektrana prelazi u vlasništvo vlasnika objekta, kao i cenu energije.

Domac je naveo da će odmah u startu vrednost projekata na platformi biti  oko 10 miliona kuna, a za tri meseca očekuje se i više od 100 miliona.

Zdravstvene ustanove Krapinsko-zagorske županije, domovi zdravlja, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, dve zgrade Hrvatskih pošta su samo neki od projekata koji će odmah biti na platformi, rekao je Domac.

On je naveo da je platforma već testirana i da se pokazala kao uspešna jer je dogovorena gradnja solarne elektrane na krovu Opće bolnice Zabok.

Elektrana će imati snagu od 470 KW, svu energiju će trošiti bolnica i plaćati je 10% manje nego sada, naveo je Domac.

Platforma „Sunce na dlanu“ će biti neka vrsta informativnog centra, koji će sadržati bazu podataka s detaljima o projektima, definisati ugovorne odnose, osiguravati pripremu projekata, kao i spajanje više projekata u investicione pakete. Platforma će sadržati i sve ugovore o investicijama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kineski-norinco-zeli-da-preuzme-projekat-solarne-elektrane-od-125-mw-u-bih

Kineski Norinco želi da preuzme projekat solarne elektrane od 125 MW u BiH

20. maj 2019. - Norinco International planira da kupi 80% firme Aurora Solar, koja je dobila koncesiju za izgradnju solarne elektrane od 125 MW kod Stoca

Emisije-iz-energetike-i-upotreba-fosilnih-goriva-obaraju-rekorde

Emisije iz energetike i upotreba fosilnih goriva obaraju rekorde

20. maj 2019. - Svetske emisije iz energetskog sektora su 2023. porasle 2% i prvi put premašile 40 gigatona CO2 na godišnjem nivou

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

20. maj 2019. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije

globalna-energetska-tranzicija-gubi-zamah-zbog-ekonomske-i-politicke-nestabilnosti-wef

Globalna energetska tranzicija gubi zamah zbog ekonomske i političke nestabilnosti

20. maj 2019. - Evropske zemlje vode na rang-listi energetske tranzicije koju sastavlja Svetski ekonomski forum, pri čemu je Švedska na vrhu