Životna sredina

Raspisan Javni konkurs za podršku projektima civilnog društva u zaštiti životne sredine

Ministarstvo zaštite zivotne sredinecJavni konkurs civilni sektor

Objavljeno

10.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo zaštite životne sredine raspisalo je javni konkurs za dodelu sredstava za podršku projektima civilnog društva u oblasti zaštite životne sredine  u 2018. godini. Rok za podnošenje prijava je 24. april.

Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2018. godinu obezbeđeno je 35.000.000,00  dinara za ovaj konkurs. Projektnom prijavom može se potraživati najviše do 90% ukupno potrebnih sredstava, navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu ministarstva. Minimalni iznos koji se može potraživati je 300.000,00 dinara, a maksimalni 2.000.000,00 dinara.

Mogu se predložiti projekti koji se realizuju na teritoriji Republike Srbije. Jedna organizacija može predložiti samo jedan projekat.

Očekivani datum početka realizacije izabranih projekata je jun 2018, a u obzir će biti uzeti projekti koji se mogu realiizovati u intervalu od juna do kraja novembra ove godine.

Opšti cilj ovog konkursa je, kako se navodi na sajtu ministarstva, zaštita i unapređenje životne sredine u okviru sledećih tema i oblasti:

  • Zaštita prirode –  ekološka mreža i zaštićena područja,
  • Klimatske promene – poljoprivreda, energetika, saobraćaj, šumarstvo i vode,
  • Ekološko preduzetništvo – ekološka mreža, zaštićena područja, cirkularna ekonomija,
  • Građanski aktivizam – primena zakona iz domena zaštite životne sredine,  upravljanje otpadom i otpadnim vodama, strateška procena i procena uticaja na životnu sredinu,
  • Ekološko obrazovanje – ekološka mreža i zaštićena područja, klimatske promene, održivi razvoj,
  • Priroda u urbanim sredinama – pošumljavanje, urbane bašte, urbani džepovi, parkovi, zeleni krovovi, zelene fasade, biciklizam kao ekološki prihvatljiv vid transporta,
  • Mediji i ekologija: ekološka mreža i zaštićena područja, klimatske promene, cirkularna ekonomija, poglavlje 27, kvalitet životne sredine.

Pravo učešća na Konkursu imaju udruženja, zadužbine (osnovane radi ostvarivanja opštekorisnog cilja) i fondacije, upisane u Registar Agencije za privredne registre koji deluju na teritoriji Republike Srbije i čiji se ciljevi, prema statutarnim odredbama, ostvaruju u oblasti zaštite životne sredine.

Za sva dodatna pojašnjenja po pitanju konkursa, organizovan je Info Dan, 11. aprila od 12.00 do 14.00 h, u prostorijma UNDP-a na Novom Beogradu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Većina građana Evropske unije diše zagađen vazduh

Žitelji gradova u Evropi udišu zagađen vazduh, a zemlje u regionu još zagađeniji – izveštaj

10. april 2018. - Čak 96 odsto Evropljana u urbanim sredinama udiše zagađen vazduh, pokazuje novi izveštaj Evropske agencije za životnu sredinu

elektricni autobusi evropa analiza

Električni autobusi osvajaju Evropu – po prvi put prestigli dizelaše u 2023.

10. april 2018. - Od svih prodatih gradskih autobusa 36 odsto kao gorivo koristi struju , što je po prvi put veći udeo u odnosu na one koji koriste dizel

Svetski dan okeana 2024

Svetski dan okeana 2024: probudimo nove dubine

10. april 2018. - 'Probudimo nove dubine' slogan je ovogodišnjeg Svetskog dana okeana, koji se obeležava svakog 8. juna od 2008. godine

Neće biti izgradnje vetroparka Čestobrodica na teritoriji Sokobanje

Država Srbija po prvi put zaustavila izgradnju vetroparka

10. april 2018. - Ministarstvo zaštite životne sredine izdalo je Rešenje o uslovima zaštite prirode na osnovu kojih je izgradnja vetroparka onemogućena