Intervju

Radiša Zakić: SolarEdge isporučuje sigurne, efikasne i pouzdane fotonaponske sisteme

Radisa Zakic SolarEdge isporucuje sigurne, efikasne i pouzdane fotonaponske sisteme

Foto: SolarEdge

Objavljeno

22.10.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.10.2023.

Komentari

0

Podeli

Radiša Zakić, jedan od pionira u industriji fotonaponskih sistema u Srbiji i Bosni i Hercegovini, kaže da je za instalatera od suštinskog značaja da sarađuje sa tehnološkim dobavljačem koji isporučuje sigurne, efikasne i pouzdane fotonaponske sisteme. Sve ove kriterijume ispunjava kompanija SolarEdge, kako Radiša kaže u intervjuu za Balkan Green Energy News, ističući važnost podrške koju SolarEdge pruža, a za koju Radiša smatra da nema konkurenciju.

Paralelno sa ubrzavanjem energetske tranzicije širom sveta, industrija solarnih sistema nastavlja da se razvija, i sve je više tehnoloških kompanija koje ulaze na tržište kako bi podržale investitore, industriju i građane u njihovim naporima da proizvode čistu i zelenu energiju.

Kada se sajamska svetla pogase, a marketinške kampanje završe, instalateri i krajnji kupci su ti koji daju poslednju reč o tome da li marketinške poruke zaista imaju uporište u visokokvalitetnim solarnim rešenjima i proizvodima.

Kontaktirali smo Radišu Zekića, iskusnog instalatera fotonaponskih sistema sa portfoliom od oko 20 MW solarnih elektrana, da saznamo šta je to što je njemu u poslu važno,

Radiša već 3 godine sarađuje sa SolarEdge kompanijom, i želeli smo da proverimo da li SolarEdge zaista i isporučuje ono što obećava svojim partnerima širom sveta.

Vi ste među pionirima razvoja solarnih elektrana u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Molimo vas da nam nešto više kažete o sebi i vašem profesionalnom putu u oblasti solarnih sistema?

Diplomirao sam na Univerzitetu u Beču gde sam stekao zvanje elektro inženjera, i više od deceniju radim u sektoru energetike sa fokusom na obnovljive izvore energije, pametne kuće, pametne zgrade i SCADA sisteme.

Inspirisan rastućim entuzijazmom za solarnu energiju širom Evrope, odlučio sam da započnem svoje putovanje u oblasti solarnih sistema i osnovao sam kompaniju TKP Energy u Bosni i Hercegovini i Srbiji 2012. godine. Moj tim i ja smo se potpuno posvetili pružanju podrške građanima i kompanijama u segmentu solarne energije, a u želji da doprinesemo da se i u našim zemljama sprovede energetska tranziciji ka obnovljivim izvorima energije.

Prva elektrana koju smo isporučili bila je postrojenje od 10 kW u Bijeljini. Za ovu elektranu smo koristili Samil Power invertere. Iako ovaj proizvođač više ne posluje, sistem i dalje efikasno funkcioniše.

Zekić: Saradnja sa kompanijom SolarEdge predstavlja prekretnicu u mojoj karijeri

Od tada smo projektovali i instalirali različite solarne sisteme : on-grid, off-grid, solarne sisteme za navodnjavanje sa Lorentz tehnologijom i rešenja za rezervno napajanje sa Studer-om. Ukupno smo isporučili oko 20 MW solarnih elektrana.

Godine 2020. započeo sam saradnju sa kompanijom SolarEdge, i taj događaj je predstavljao prekretnicu u mojoj karijeri. Prepoznavši njihov liderski  potencijal u segmentu invertera zasnovanog na naprednoj tehnologiji i ozbiljnom istraživanju i razvoju, započeli smo naš najveći projekat – krovnu solarnu elektranu od 900 kW za industriju mesa Champicomp u Srbiji, u Kovinu.

Solarna elektrana 1
Foto: krovna solarna elektrana od 900 kW za industriju mesa Champicomp, Kovin, Srbija

Prošla godina je bila izazovna s obzirom na nestašicu čipova, ali uspešno smo je prevazišli i trenutno radimo na projektima izgradnje solarnih elektrana od 3 MWp širom Bosne i Srbije.

Kada projektujete PV sisteme za vaše klijente, koji su ključni faktori koje uzimate u obzir?

Solarna elektrana mora da zadovolji kriterijum bezbednosti redovnih poslovnih procesa koji se odvijaju u objektu na kome je elektrana izgrađene. Normalno je i očekivano da klijenti zahtevaju najviši stepen bezbednosti, a SolarEdge upravo to obezbeđuje.  Njihova tehnologija omogućava maksimalnu sigurnost, što naše klijente čini spokojnim i sigurnim da su napravili dobar izbor.

Da li biste mogli da obrazložite prednosti saradnje sa SolarEdge-om iz perspektive instalatera?

Za mene, kao instalatera solarnih sistema, rad sa SolarEdge-om ima mnogobrojne prednosti, ali zasigurno, osnovna prednost je podrška, podrška i još podrške. Jednostavno rečeno, nema podrške kao što je SolarEdge-ova. Oni postavljaju visoke standarde u industriji, i u potpunosti sam siguran da ću uvek imati podršku kada radim sa njihovim proizvodima.

Šta  je poruka potencijalnim investitorima: šta su ključne prednosti SolarEdge-a?

Investitori će pronaći SolarEdge privlačnim izborom zbog njihove obimne garancije, neuporedivih sigurnosnih funkcija, ekonomičnih usluga, brzih odgovora, brzih dostava rezervnih delova u Evropskoj uniji, sveobuhvatnog sistema praćenja i još mnogo toga.

Po vašem mišljenju, šta izdvaja SolarEdge od drugih igrača u industriji u smislu konkurentske prednosti?

Najvažnija konkurentska prednost kojom se SolarEdge ponosi je snažno opredeljenje za bezbednost, podržana produženim garancijama, visokokvalitetnom podrškom i stalnim istraživanjem i razvojem.

Solarna elektrana 2
Foto: krovna solarna elektrana Dalas grupe od 108 kVp, Tutin, Srbija

Možete li nam reći, na osnovu vašeg iskustva sa SolarEdge-om, na koji način se kompanija razlikuje od drugih igrača u industriji?

Ključna karakteristika SolarEdge-a leži u njihovoj posvećenosti klijentima i instalaterima. Oni dosledno odgovaraju na pozive i pružaju  izuzetnu podršku. Njihovo odeljenje za istraživanje i razvoj radi neprekidno, i po mom mišljenju, SolarEdge sagledava budućnost iz jedinstvene perspektive u poređenju sa drugim kompanijama. Ne radi se samo o prodaji proizvoda; radi se o tome da su oni dostupni njihovim klijentima, koji često nisu dobro upućeni u tehnologiju u koju su uložili.

Što se tiče klijenata, kojim kategorijama po vašem mišljenju najbolje odgovaraju instalacije SolarEdge-a?

Preporučujem SolarEdge za stambene instalacije. Što se tiče komercijalnih instalacija na krovovima do 1 MWp, imam puno poverenje u sposobnosti SolarEdge-a. Iako još uvek nisam radio projekte velikih razmera na zemlji, verujem da mogu biti uspešni, iako je izazovno takmičiti se sa cenovnim pritiskom koji vrše proizvođači niza invertora.

Uvidi Radiše Zakića bacaju svetlo na dinamičan svet solarnih sistema i ključnu ulogu koju SolarEdge igra u isporuci sigurnih, efikasnih i pouzdanih solarnih sistema klijentima širom Bosne i Srbije. Kako industrija nastavlja da se razvija, jasno je da SolarEdge-ova posvećenost inovacijama i podršci ima dubok uticaj, obezbeđujući svetliju i održiviju budućnost koja se napaja suncem.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

22. oktobar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

22. oktobar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

22. oktobar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

22. oktobar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji