OIE

Bezbednija solarna tehnologija za kompanije: zašto, šta i kako

SolarEdge Bezbednija solarna tehnologija za kompanije zašto, šta i kako

Foto: SolarEdge

Objavljeno

05.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Autor: Meir Adest, direktor informacionih tehnologija i osnivač, SolarEdge

Poboljšanje ekonomike preduzeća, državni podsticaji i jačanje svesti o solarnoj energiji kao pogodnoj alternativi struji iz mreže okreću sve više kompanija solaru. Zahvaljujući potencijalnoj koristi koju mogu da donesu firmama, i velikim i malim, pametna rešenja u domenu energetike se naglo uvode na neiskorišćene krovove tržnih centara, fabrika, aerodroma, škola i bolnica.

U skladu s tim, na fotonaponske ili PV sisteme se sada gleda kao na dugoročne investicije kojima pažljivo treba upravljati i pratiti ih da bi se dobio najveći mogući povraćaj i ostvarile uštede kojima se povećava zarada. Kao i kod bilo koje ozbiljne investicije, deoničari moraju da se pobrinu da zaposleni u tim preduzećima kao i osnovna sredstva koja finansiraju budu sigurni i bezbedni od fizičkih povreda i oštećenja. Komercijalni objekti su skupocena imovina, pa u slučaju požara gubici i prekidi poslovanja mogu da budu skupi.

Visokokvalitetni fotonaponski sistemi sa izraženim sigurnosnim funkcijama predstavljaju odlično rešenje za prevazilaženje navedenih i drugih pitanja vezanih za bezbednost.

Počnimo s osnovnim informacijama…

Sve dok je sunce na nebu, fotonaponski moduli i žice su pod visokim naponom jednosmerne struje, čak i kada je glavni osigurač isključen. To znači da u malo verovatnom slučaju požara ili drugog vanrednog događaja vatrogasci moraju da čekaju da sunce zađe da bi mogli da intervenišu. Da bi se zaštitili, vatrogasci obično prekidaju napajanje objekata u plamenu električnom energijom, što je preventivna mera pre pristupanja gašenju požara. Oni pretpostavljaju da po isključenju nema opasnosti od strujnog udara i da može da se sipa voda te da se krov buši, kako bi vrelina i dim izašli. Međutim, kod tipičnog krovnog PV sistema to nije tako.

Iako ovaj scenario donosi rizike, ti rizici se mogu ublažiti uvođenjem naprednih sistemskih projekata i pažljivim odabirom proizvoda.

solar safer enterprise SolarEdge

Zaštita počinje na nivou modula

Mogućnosti zaštite su kod tradicionalnih invertera za nizove panela ograničeni, jer po isključivanju ne mora da znači da je napon jednosmerne struje smanjen. Da bi se dostigli standardi zaštite, treba da se nabavi i postavi dodatna zaštitna oprema, što povećava troškove i radne sate pri instaliranju.

Iako može biti teško i skupo prevazići ovu zabrinutost vezanu za zaštitu, neka rešenja daju naprednu zaštitnu funkciju. Na primer, SolarEdge je razvio elektroničko rešenje na nivou modula zasnovano na optimizerima struje. Optimizeri struje su elektronski uređaji koji su povezani na svaki modul i čine ih nezavisnim u podizanju iskorišćenosti na najviši nivo.

Optimizeri struje pretvaraju module u pametne module, povećavaju proizvodnju energije u sistemu i omogućavaju praćenje i kontrolu na nivou modula. Nije manje važno ni to što jačaju zaštitu. Kompanija SolarEdge je u okviru svog rešenja uvela funkciju SafeDC™ za obaranje napona modula na jedan volt kada se inverter isključi. To je važno, jer čak i ukoliko vatrogasci nisu svesni da postoji PV sistem, na nivou modula se uvodi zaštitni režim kada oni isključe struju.

Making solar safer enterprise

Smanjivanje vremena potrebnog za instaliranje i prostora za grešku

Funkcija SafeDC™ takođe doprinosi izbegavanju dodatnih troškova montiranja posebne zaštitne opreme – smanjuje vreme potrebno za instaliranje i prostora za grešku. Osim toga, svaki modul sa optimizerom struje može stalno da se prati radi utvrđivanja performansi i obaveštavanja instalatera ili vlasnika sistema o mogućim greškama i rizicima oko zaštite. Radnici i radnice na održavanju stoga mogu da na daljinu prate i rešavaju kvarove, umesto da ih utvrđuju na licu mesta.

Poverenje SolarEdge-ovoj tehnologiji SafeDC™ ukazali su i vatrogasci koji instaliraju SolarEdge na krovovima svojih stanica. Jedna organizacija za protivpožarnu zaštitu i spasavanje u Velikoj Britaniji odabrala je SolarEdge za postavljanje fotonaponskih sistema od ukupno 700 kilovata na dvanaest vatrogasnih stanica i tri upravne zgrade. Zasluge za to pripadaju SolarEdge-ovim naprednim funkcijama zaštite, poput protokola za vatrogasce. On omogućava centralno upravljanje sistemom zaštite uključujući automatsko i manualno isključivanje sistema sa jednosmernom strujom, prikazivanje napona jednosmerne struje u realnom vremenu radi zaštite kao i dugme za hitno gašenje celokupnog PV sistema.

Upoznajte se sa regulativom i obavezama na polju osiguranja u svojoj državi

Usled zabrinutosti oko zaštite, u kombinaciji sa naglim širenjem tržišta solarne energije, osiguravajuće kuće, institucije za zaštitu od požara i komunalne kompanije širom sveta kreću da se bave propisima za zaštitu. Mada su obaveze po pitanju zaštite u nadležnosti svake zemlje ponaosob i mogu da budu različite od regije do regije, napredni propisi zajedno utiču na usmeravanje solarne industrije u poboljšanje sistemske zaštite. Nemački standard protivpožarne zaštite VDE propisuje da se spreči da, posle isključivanja napajanja naizmeničnom strujom, vatrogasci i pripadnici drugih hitnih službi budu izloženi opasnosti od strujnog udara pri direktnom kontaktu sa kablovima za jednosmernu struju visokog napona.

Na globalnom planu, mnoge vlade objavljuju da su privržene novoj politici zaštite životne sredine po kojoj treba da najkasnije 2050 postignu ugljeničnu neutralnost. To ukazuje na prelazak na niskougljeničnu privredu i na priliku za podsticanje investicija i inovacija u sektoru obnovljive energije. Dok se ubrzano razvijaju globalni standardni zaštite, tehnološke inovacije i svest potrošača o solarnim energetskim sistemima, u kompanijama se isto dešava sa finansijskom korišću i zaštitom životne sredine.

SolarEdge ostaje odlučan da predvodi razvoj bezbednijih solarnih rešenja koja zadovoljavaju menjajuće potrebe komercijalnih preduzeća i ispunjavaju državne propise, obaveze oko osiguranja i dugoročne ciljeve održivosti.

SolarEdge će 14. septembra prisustvovati konferenciji OIE u Beogradu. Vidimo se tamo!

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

5. septembar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

5. septembar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

5. septembar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

5. septembar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji