Električna energija

Pušten u rad podmorski elektroenergetski kabl između Italije i Crne Gore

Pusten-u-rad-podmorski-elektroenergetski-kabl-izmedju-Italije-i-Crne-Gore

Foto: Terna

Objavljeno

15.11.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.11.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Italijanska energetska kompanija Terna pustila je u rad podmorski elektroenergetski kabl između Italije i Crne Gore, čija izgradnja je koštala oko 1,1 milijardu evra. Kabl su pritiskom na taster pustili u rad predsednici Crne Gore i Italije, Milo Đukanović i Serđo Matarela, javili su crnogorski mediji.

Podmorski elektroenergetski kabl spaja trafostanicu Cepagatti u italijanskom okrugu Peskara sa trafostanicom Lastva u opštini Kotor u Crnoj Gori. Ovaj prvi „energetski most“ između Evrope i Balkana je potpuno nevidljiv, budući da je postavljen ispod površine mora i ispod zemlje (u kopnenom delu), navodi se na sajtu Terne.

Interkonekcija duga 445 kilometara je od strateške važnosti i za integraciju OIE

Interkonekcija ukupne dužine 445 kilometara je od strateške važnosti za sigurnost elektroenergetskih sistema dve zemlje, kao i za integraciju obnovljivih izvora energije (OIE).

Izvršni direktor kompanije Terna Luigi Ferraris rekao je na ceremoniji da elektroenergetska interkonekcija između Italije i Crne Gore predstavlja pokretački impuls za sve sigurnije, efikasnije i održivije integrisano tržište električne energije, dok je Đukanović naglasio da će Crna Gora imati značajne prihode po osnovu 20% udela državne kompanije Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) u ukupnom kapacitetu kabla.

U julu ove godine, povodom završetka postavljanja kabla, Ferraris je rekao da će interkonekcija omogućiti Crnoj Gori da postane energetski centar za zemlje Balkana.

Inicijalni kapacitet od 600 MW biće povećan na 1.200 MW u narednih nekoliko godina

Izvršni direktor CGES Dragan Kujović rekao je ove nedelje da će zahvaljujući podmorskom kablu Crna Gora smanjiti gubitke u prenosnoj mreži, a povećati tehničku otpornost sistema, kao i kapacitet, sigurnost i pouzdanost mreže.

Kapacitet interkonekcije je 600 MW, ali na sajtu Terne se navodi da će izgradnja drugog kabla u narednih nekoliko godina povećati snagu na prvobitno planiranih 1.200 MW. Kako je na ceremoniji rekao Ferraris, kapacitet od 600 MW jednak je godišnjim potrebama nešto više od milion porodica, javlja RTCG.

Terna takođe navodi da je 423 kilometra kabla postavljeno ispod Jadranskog mora, na dubinama do 1.215 metara, a da je dodatnih 22 kilometra postavljeno ispod zemlje – 16 kilometara u Italiji i 6 kilometara u Crnoj Gori.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

15. novembar 2019. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

15. novembar 2019. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

15. novembar 2019. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

15. novembar 2019. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane