Mobilnost

Prvi punjač za električna vozila postavljen u Novom Sadu

Pusten u rad prvi punjac za EV u Novom Sadu

Slika: Pixabay

Objavljeno

27.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Prvi punjač za električne automobile postavljen je u centru Novog Sada. To je šesti punjač za električna vozila (EV) u Srbiji.

Punjač je postavljen na parkingu u Bulevaru cara Lazara, ispred ekspoziture ProCredit banke, koja inače u svom voznom parku poseduje eketrične automobile. Punjač je koštao oko 1.500 evra, a punjenje će za sve korisnike biti besplatno.

Punjač je investicija gradskog Parking servias i Procredit banke, i može da podrži skoro svaki model električnog automobila, prenose novosadski mediji. To je značajno jer će se punjač naći na google mapi, što znači da će svaki vozač moći da ga pronađe u aplikaciji kada prolazi kroz, ili pored Novog Sada.

Punjenje baterije traje oko sat vremena. Kada je baterija puna, električni automobil pod normalnim uslovima može da pređe oko 160 kilometara.

U Novom Sadu za sada postoje samo 4 električna automobila. Procena je da električni automobil košta oko 28.000 evra.

Prema rečima direktora Parking servisa Stevana Lugonje, korišćenje punjača je besplatno, a korisnici su za sada mahom turisti koji u mnogo većem broju koriste električne automobile u odnosu na domaće stanovništvo.

Prvi javni punjač za električne automobile u Beogradu postavljen je u aprilu, ispred Mašinskog fakulteta. Kapaciteta 50 kV, ovaj punjač u toku 24 časa u stanju je da dopuni baterije oko 70 automobila.

Početkom jula ove godine, u Beogradu je predstavljeno šest punjača za električna vozila u renoviranoj, prvoj pametnoj parking garaži na Obilićevom vencu.

Prvi urеđaj za punjеnjе еlеktričnih automobila na autoputu u Srbiji, pušten je u rad u julu ove godine, na naplatnoj stanici “Prеšеvo”, na granici sa Makedonijom.

To jе bio prvi od ukupno pеt punktova na kojima vozači еlеktroautomobila mogu da dopunе svojе vozilo, a svaki еlеktropunjač jе poslеdnja gеnеracija urеđaja koja ujеdno omogućava i bеsplatnu intеrnеt konеkciju (Wi-Fi), saopštilo je tada Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, navodeći kao sledeće naplatu stanicu Šid na granici s Hrvatskom, naplatnu stanicu Bubanj potok na autoputu Koridor 10, stanicu Dimitrovgrad, na ulazu i izlazu iz Bugarskе, kao i stanicu Subotica jug, na ulazu i izlazu iz Mađarskе.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Subvencije stara dizel vozila Srbija Euro 3

Srbija će za zamenu starih dizel vozila izdvojiti 102 miliona evra

27. decembar 2017. - Podsticaji za nabavku ekološki čistijih vozila iznosiće 2.100 evra za kupovinu putničkog automobila, 2.500 evra...

bijeljina pass tesla delovi elektricni automobili

Firma iz Bijeljine proizvodiće delove za Tesla električni auto

27. decembar 2017. - Pass je u većinskom vlasništvu nemačke firme Pass Automotive East GmbH, koja ima 87 odsto akcija u fabrici

Grad Vis proizvodnju punionicu vodonika brodove

Grad Vis planira proizvodnju, punionicu vodonika za brodove

27. decembar 2017. - Grad Vis i udruga H2 razrađuju plan za izgradnju prve punionice vodonika u Hrvatskoj, za brodove i komunalna vozila

energetski pasos za putnicka vozila Srbija

Energetski pasoš obavezan za nova putnička vozila u Srbiji

27. decembar 2017. - Od 24. decembra prodavci novih putničkih vozila u Srbiji imaju obavezu da upoznaju kupce sa...