Mobilnost

Prvi punjač za električna vozila postavljen u Novom Sadu

Pusten u rad prvi punjac za EV u Novom Sadu

Slika: Pixabay

Objavljeno

27.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Prvi punjač za električne automobile postavljen je u centru Novog Sada. To je šesti punjač za električna vozila (EV) u Srbiji.

Punjač je postavljen na parkingu u Bulevaru cara Lazara, ispred ekspoziture ProCredit banke, koja inače u svom voznom parku poseduje eketrične automobile. Punjač je koštao oko 1.500 evra, a punjenje će za sve korisnike biti besplatno.

Punjač je investicija gradskog Parking servias i Procredit banke, i može da podrži skoro svaki model električnog automobila, prenose novosadski mediji. To je značajno jer će se punjač naći na google mapi, što znači da će svaki vozač moći da ga pronađe u aplikaciji kada prolazi kroz, ili pored Novog Sada.

Punjenje baterije traje oko sat vremena. Kada je baterija puna, električni automobil pod normalnim uslovima može da pređe oko 160 kilometara.

U Novom Sadu za sada postoje samo 4 električna automobila. Procena je da električni automobil košta oko 28.000 evra.

Prema rečima direktora Parking servisa Stevana Lugonje, korišćenje punjača je besplatno, a korisnici su za sada mahom turisti koji u mnogo većem broju koriste električne automobile u odnosu na domaće stanovništvo.

Prvi javni punjač za električne automobile u Beogradu postavljen je u aprilu, ispred Mašinskog fakulteta. Kapaciteta 50 kV, ovaj punjač u toku 24 časa u stanju je da dopuni baterije oko 70 automobila.

Početkom jula ove godine, u Beogradu je predstavljeno šest punjača za električna vozila u renoviranoj, prvoj pametnoj parking garaži na Obilićevom vencu.

Prvi urеđaj za punjеnjе еlеktričnih automobila na autoputu u Srbiji, pušten je u rad u julu ove godine, na naplatnoj stanici “Prеšеvo”, na granici sa Makedonijom.

To jе bio prvi od ukupno pеt punktova na kojima vozači еlеktroautomobila mogu da dopunе svojе vozilo, a svaki еlеktropunjač jе poslеdnja gеnеracija urеđaja koja ujеdno omogućava i bеsplatnu intеrnеt konеkciju (Wi-Fi), saopštilo je tada Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, navodeći kao sledeće naplatu stanicu Šid na granici s Hrvatskom, naplatnu stanicu Bubanj potok na autoputu Koridor 10, stanicu Dimitrovgrad, na ulazu i izlazu iz Bugarskе, kao i stanicu Subotica jug, na ulazu i izlazu iz Mađarskе.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

27. decembar 2017. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

27. decembar 2017. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

27. decembar 2017. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

27. decembar 2017. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu