Energetska efikasnost

Proparco i ProCredit banka pokrenuli kreditnu liniju za MSP i zelene projekte

Proparco ProCredit banka kreditnu liniju MSP zelene projekte

Tumisu from Pixabay

Objavljeno

04.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Francuska institucija za razvoj Proparco odobrila je ProCredit banci kreditnu liniju od 50 miliona evra za finansiranje malih i srednjih preduzeća i zelene projekte u Srbiji.

ProCredit banka u Srbiji i Proparco, ogranak grupacije Francuske agencije za razvoj (AFD) zadužen za finansiranje u privatnom sektoru, pokrenuli su projekat kojim se obezbeđuju sredstva za finansiranje malih i srednjih preduzeća – MSP, i za zelene projekte.

Saradnja je namenjena doprinosu razvoja privatnog sektora i promociji održivog ekonomskog razvoja i zaštitu životne sredine. Proparco je naveo da je odlučio da podrži ProCredit zbog kompetentnosti u oblasti razvoja i bogatog MSP i zelenog portfolija.

“Ovi krediti omogućiće jačanje domaćeg MSP sektora, a energetski efikasna rešenja učiniće dostupnijim našoj privredi i stanovništvu”, rekao je Igor Anić, predsednik Izvršnog odbora ProCredit banke.

ProCredit ima vlastitu metodologiju zelenog finansiranja

ProCredit banka finansira oko 4.000 klijenata u sektoru MSP u Srbiji, a prosečan iznos zajma je 242.000 evra, navodi se u saopštenju. ProCredit grupa primenjuje svoju metodologiju zelenog finansiranja, koja je institucionalno podržana interno i na nivou zavisnih društava.

“Ovo je za Proparco prva operacija u bankarskom sektoru u Srbiji, gde je AFD grupa nedavno otvorila svoju regionalnu kancelariju, i ja se nadam da će to biti početak razvoja drugih poslovnih aktivnosti u korist privatnog sektora u Srbiji”, izjavio je Grégory Clemente, generalni direktor razvojne institucije Proparco.

Proparco i ProCredit banka u Srbiji zajedno doprinose ostvarenju tri cilja održivog razvoja

Saradnja će doprineti ostvarenju ciljeva održivog razvoja (SDG) 8 (dostojanstven rad i ekonomski rast), 9 (ondustrija, inovacije i infrastruktura) i 13 (zaštita klime), saopšteno je.

Proparco obezbeđuje finansiranje i podršku preduzećima i finansijskim institucijama u Africi, Aziji, Latinskoj Americi i na Bliskom istoku. Njegovo angažovanje je usmereno na ključne razvojne sektore: infrastrukturu, uglavnom za energiju iz obnovljivih izvora, agrobiznis, finansijske institucije, zdravstvo i obrazovanje.

ProCredit banka je navela da je dosad u Srbiji investirala više od pet milijardi evra i da od toga preko 85% čine plasmani malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima i poljoprivrednicima. Dodala je da poseban značaj pridaje odgovornom bankarstvu, promovisanju ulaganja u projekte iz oblasti energetske efikasnosti i razvijanju kulture štednje među svojim klijentima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

pametna-brojila-ebrd

Srbija dobila zajam od 40 miliona evra za uvođenje pametnih brojila

15 September 2021 - EBRD je potpisala ugovor o zajmu od 40 miliona evra za projekat uvođenja pametnih brojila u tri grada u Srbiji.

Beograd subvencije energetska efikasnost

Beograd raspisuje konkurs za subvencije za energetsku efikasnost krajem oktobra

14 September 2021 - Subvencionisanje energetske efikasnosti predviđa da Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbede 50 odsto investicije.

Sarajevo subvencije zamena peci kotolova na ugalj

Sarajevo obezbedilo 1,5 miliona evra za subvencije za zamenu peći i kotlova na ugalj

13 September 2021 - Sredstva će biti dovoljna da 500 domaćinstva pređe na čistiji način zagrevanja svojih domova i veliki napredak u odnosu na prvu akciju.

prijavljivanje Nedelju odrzive energetike EUSEW 2021

Počelo prijavljivanje za Nedelju održive energetike u EU – EUSEW 2021

13 September 2021 - Digitalna konferencija u okviru Nedelje održive energetike u EU (EUSEW 2021) održaće se od 25. do 28. oktobra, a dodela nagrada prvog dana