Energetska efikasnost

Proparco i ProCredit banka pokrenuli kreditnu liniju za MSP i zelene projekte

Proparco ProCredit banka kreditnu liniju MSP zelene projekte

Tumisu from Pixabay

Objavljeno

04.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Francuska institucija za razvoj Proparco odobrila je ProCredit banci kreditnu liniju od 50 miliona evra za finansiranje malih i srednjih preduzeća i zelene projekte u Srbiji.

ProCredit banka u Srbiji i Proparco, ogranak grupacije Francuske agencije za razvoj (AFD) zadužen za finansiranje u privatnom sektoru, pokrenuli su projekat kojim se obezbeđuju sredstva za finansiranje malih i srednjih preduzeća – MSP, i za zelene projekte.

Saradnja je namenjena doprinosu razvoja privatnog sektora i promociji održivog ekonomskog razvoja i zaštitu životne sredine. Proparco je naveo da je odlučio da podrži ProCredit zbog kompetentnosti u oblasti razvoja i bogatog MSP i zelenog portfolija.

„Ovi krediti omogućiće jačanje domaćeg MSP sektora, a energetski efikasna rešenja učiniće dostupnijim našoj privredi i stanovništvu“, rekao je Igor Anić, predsednik Izvršnog odbora ProCredit banke.

ProCredit ima vlastitu metodologiju zelenog finansiranja

ProCredit banka finansira oko 4.000 klijenata u sektoru MSP u Srbiji, a prosečan iznos zajma je 242.000 evra, navodi se u saopštenju. ProCredit grupa primenjuje svoju metodologiju zelenog finansiranja, koja je institucionalno podržana interno i na nivou zavisnih društava.

„Ovo je za Proparco prva operacija u bankarskom sektoru u Srbiji, gde je AFD grupa nedavno otvorila svoju regionalnu kancelariju, i ja se nadam da će to biti početak razvoja drugih poslovnih aktivnosti u korist privatnog sektora u Srbiji“, izjavio je Grégory Clemente, generalni direktor razvojne institucije Proparco.

Proparco i ProCredit banka u Srbiji zajedno doprinose ostvarenju tri cilja održivog razvoja

Saradnja će doprineti ostvarenju ciljeva održivog razvoja (SDG) 8 (dostojanstven rad i ekonomski rast), 9 (ondustrija, inovacije i infrastruktura) i 13 (zaštita klime), saopšteno je.

Proparco obezbeđuje finansiranje i podršku preduzećima i finansijskim institucijama u Africi, Aziji, Latinskoj Americi i na Bliskom istoku. Njegovo angažovanje je usmereno na ključne razvojne sektore: infrastrukturu, uglavnom za energiju iz obnovljivih izvora, agrobiznis, finansijske institucije, zdravstvo i obrazovanje.

ProCredit banka je navela da je dosad u Srbiji investirala više od pet milijardi evra i da od toga preko 85% čine plasmani malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima i poljoprivrednicima. Dodala je da poseban značaj pridaje odgovornom bankarstvu, promovisanju ulaganja u projekte iz oblasti energetske efikasnosti i razvijanju kulture štednje među svojim klijentima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rečna toplotna pumpa kompanije Simens Energy stigla je u Manhajm

Simens Energy isporučio toplotnu pumpu za daljinsko grejanje koja će koristiti vodu iz Rajne

4. avgust 2021. - Kompanija MVV iz Manhajma želi da korisnike snabdeva daljinskim grejanjem samo iz zelenih izvora. Rečna toplotna pumpa je jedno od rešenja.

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

4. avgust 2021. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

Vrednost agrosolarnog tržišta do 2030. biće 9,3 milijarde dolara

Tržište agrosolara na putu da 2031. dostigne 9,3 milijarde dolara

4. avgust 2021. - Broj ljudi na zemlji raste, čime pitanja proizvodnje hrane i energije postaju ključna. U novoj analizi se za rešenje nudi agrosolar.

Medeja Loncar Odrzivi razvoj Siemens trosak investicija buducnost

Održivi razvoj za Siemens nije trošak, već investicija u budućnost

4. avgust 2021. - Uvođenje cirkularne ekonomije Srbiji može da donese 30.000 novih radnih mesta, izjavila je direktorka kompanije Siemens Srbija Medeja Lončar