Energetska efikasnost

Proparco i ProCredit banka pokrenuli kreditnu liniju za MSP i zelene projekte

Proparco ProCredit banka kreditnu liniju MSP zelene projekte

Tumisu from Pixabay

Objavljeno

04.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Francuska institucija za razvoj Proparco odobrila je ProCredit banci kreditnu liniju od 50 miliona evra za finansiranje malih i srednjih preduzeća i zelene projekte u Srbiji.

ProCredit banka u Srbiji i Proparco, ogranak grupacije Francuske agencije za razvoj (AFD) zadužen za finansiranje u privatnom sektoru, pokrenuli su projekat kojim se obezbeđuju sredstva za finansiranje malih i srednjih preduzeća – MSP, i za zelene projekte.

Saradnja je namenjena doprinosu razvoja privatnog sektora i promociji održivog ekonomskog razvoja i zaštitu životne sredine. Proparco je naveo da je odlučio da podrži ProCredit zbog kompetentnosti u oblasti razvoja i bogatog MSP i zelenog portfolija.

„Ovi krediti omogućiće jačanje domaćeg MSP sektora, a energetski efikasna rešenja učiniće dostupnijim našoj privredi i stanovništvu“, rekao je Igor Anić, predsednik Izvršnog odbora ProCredit banke.

ProCredit ima vlastitu metodologiju zelenog finansiranja

ProCredit banka finansira oko 4.000 klijenata u sektoru MSP u Srbiji, a prosečan iznos zajma je 242.000 evra, navodi se u saopštenju. ProCredit grupa primenjuje svoju metodologiju zelenog finansiranja, koja je institucionalno podržana interno i na nivou zavisnih društava.

„Ovo je za Proparco prva operacija u bankarskom sektoru u Srbiji, gde je AFD grupa nedavno otvorila svoju regionalnu kancelariju, i ja se nadam da će to biti početak razvoja drugih poslovnih aktivnosti u korist privatnog sektora u Srbiji“, izjavio je Grégory Clemente, generalni direktor razvojne institucije Proparco.

Proparco i ProCredit banka u Srbiji zajedno doprinose ostvarenju tri cilja održivog razvoja

Saradnja će doprineti ostvarenju ciljeva održivog razvoja (SDG) 8 (dostojanstven rad i ekonomski rast), 9 (ondustrija, inovacije i infrastruktura) i 13 (zaštita klime), saopšteno je.

Proparco obezbeđuje finansiranje i podršku preduzećima i finansijskim institucijama u Africi, Aziji, Latinskoj Americi i na Bliskom istoku. Njegovo angažovanje je usmereno na ključne razvojne sektore: infrastrukturu, uglavnom za energiju iz obnovljivih izvora, agrobiznis, finansijske institucije, zdravstvo i obrazovanje.

ProCredit banka je navela da je dosad u Srbiji investirala više od pet milijardi evra i da od toga preko 85% čine plasmani malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima i poljoprivrednicima. Dodala je da poseban značaj pridaje odgovornom bankarstvu, promovisanju ulaganja u projekte iz oblasti energetske efikasnosti i razvijanju kulture štednje među svojim klijentima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

4. avgust 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

4. avgust 2021. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

4. avgust 2021. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

4. avgust 2021. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike