OIE

Projekat Brodarevo za dve hidroelektrane stavljen na javni uvid

Brodarevo hidroelektrane

Objavljeno

23.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Planovi za dva pogona za proizvodnju električne energije na jugozapadu Srbije snage ukupno 35,4 megavata obustavljeni su 2018. godine. Vlada je u međuvremenu oživela projekat Brodarevo i zainteresovani mogu do 30. juna da pošalju primedbe na dokumentaciju za hidroelektrane, a javna rasprava je zakazana za 15. jul u Prijepolju.

Nacrt izmena i dopuna prostornog plana posebne namene za dve hidrocentrale u Srbiji stavljen je na javni uvid pred raspravu zajedno sa izveštajem o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu. REW Energy iz Zemuna angažovao je planere iz kragujevačke firme ECOlogica Urbo za studiju o životnoj sredini. Hidroelektrane Brodarevo 1 i 2 planirane su za ukupan kapacitet od 35,4 megavata.

Primedbe i sugestije mogu da se pošalju do 30. juna, a sednica komisije zakazana je za 15. jul u Prijepolju. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je objavilo dokumentaciju na svom vebsajtu i saopštilo da je REW pokrio troškove novog prostornog plana za kontroverzni projekat.

Pokušaj oživljavanja

Reservoir Capital, sa sedištem u Kanadi, obustavio je pre dve i po godine razvoj dve hidroelektrane i ukazao na „rizičnu“ klimu. Naime, domaći sud je blokirao izdavanje ekološke dozvole, Crna Gora se pobunila zbog prekograničnog uticaja, a lokalni aktivisti su se takođe suprotstavili poduhvatu.

Reservoir, koji je nastupao preko svoje ćerke firme Renewable Energy Ventures (REV) registrovane u Beogradu, radio je na tome deset godina pre nego što je odustao.

Po tri turbine u svakoj hidroelektrani

Planirana snaga za Brodarevo 1 je 13,2 megavata. Lokacija u opštinama Prijepolje i Sjenica zove se Kruševica, stoji u dokumentima. Ucrtana je brana visoka 37,8  i dugačka 56 metara. Njen vrh bi trebalo da se nalazi na 516 metara nadmorske visine.

Pogoni na reci Lim zamišljeni su sa po tri turbine i godišnjim učinkom od 49,5 odnosno 83,9 megavat-sati.

Brana Brodarevo 2 u Brusovniku u Prijepolju bila bi 37,2 sa 71 metar i s najvišom tačkom na 490,4 metra iznad nivoa mora. Predviđeni kapacitet je 22,2 megavata.

Dva zaštićena područja u blizini

Promene prostornog plana tiču se 850,7 hektara, od čega je 26,8 hektara površina obuhvata detaljne razrade za Brodarevo 1, u poređenju sa 53,9 hehtara za Brodarevo 2. Mesta za gradnju nalaze se pored zaštićenih područja Kamena gora i Ozren-Jadovnik. U studiji o uticaju na životnu sredinu navodi se da su za slučaj „oštećenja delova prirode“ planirane „kompenzacijske mere za obnavljanje ili zamenu.“

Prostorni plan je za period do 2030, s elementima za implementaciju do 2025. godinom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

23. jun 2020. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

23. jun 2020. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

23. jun 2020. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

23. jun 2020. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage