UNECE Globalno partnerstvo za vodu radionica rodna ravnopravnost sliv reke Drine 23.jun 2021.
Životna sredina

Program UN za životnu sredinu nagrađuje šampione planete Zemlje

Program UN za zivotnu sredinu nagradjuje sampione planete Zemlje

Foto: StockSnap from Pixabay

Objavljeno

12.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Cilj je prepoznavanje doprinosa lidera iz vladinog, nevladinog i privatnog sektora. Devedeset tri laureata je dosad dobilo priznanje za ono što su učinili da zaštite i obnove životnu sredinu.

Prijava kandidata za nagradu Šampioni planete Zemlje traje do 20. marta. Dodeliće je Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu – UN Environment ili UNEP.

Ovogodišnji konkurs ponovo je za priznanja u četiri kategorije: političko liderstvo, inspiraciju i akciju, preduzetničku viziju te nauku i inovacije. Uručuju se za izuzetan doprinos u oblasti zaštite okoline.

Cilj je prepoznavanje doprinosa lidera iz vladinog, nevladinog i privatnog sektora. Jedan od najvažnijih kriterijuma za odabir je uticaj u smislu napretka u zaštiti, obnovi i očuvanju životne sredine i potencijala za repliciranje i skaliranje, prenosi Ministarstvo za zaštitu životne sredine Srbije.

Preostali faktori su inovacije i koliko je ubedljiva i inspirativna priča kandidata ili kandidatkinje.

UNEP će u martu ocenjivati nominacije i zatim sastaviti užu listu za žiri. Laureati se biraju u maju i odluka je konačna. Donose je zvaničnici iz više agencija svetske organizacije i međunarodnih tela. Lane ih je bilo pet. Proglašenje je u oktobru a priznanja se uručuju na ceremoniji.

Tim UN-ovog programa će prvo proučiti kandidate i kandidatkinje i pažljivo izraditi njihove profile, koje onda razmatra šira grupa eksperata. Nagrada je ustanovljena 2005. godine. Od 93 laureata, 22 su svetski lideri, 57 su pojedinci, a 14 udruženja ili organizacije.

Zainteresovani mogu dobiti dodatne informacije od vršioca dužnosti direktora komunikacija Daniela Cooneya, čija je imejl adresa daniel.cooney@un.org.

Tagovi:

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

otpad Perlezu gradonacelniku Zrenjanina

Građani iskopali otpad u Perlezu i odneli ga gradonačelniku Zrenjanina

14 June 2021 - Aktivisti i aktivistkinje su gradskoj upravi Zrenjanina isporučili otpad koji su iskopali iza kineske fabrike kod kanala za navodnjavanje u Perlezu

10 mesta Srbiji vazduh zagadeniji najzagadenijim gradovima u EU

10 lokacija u Srbiji ima zagađeniji vazduh nego najzagađeniji gradovi u EU

11 June 2021 - Nivo čestica PM2.5 u Valjevu je 2020. bio 44,1 mikrogram po kubiku, a najzagađeniji u EU bio je Novi Sonč u Poljskoj, sa 27,3 mikrograma

juzna morava male hidroelektrane doljevac

Tri male hidroelektrane gradiće se na Južnoj Moravi kod Doljevca

10 June 2021 - Iako zemlje u regionu, ali i mnoge opštine u Srbiji stopiraju MHE, u toku je javni uvid u planove za gradnju elektrana u doljevačkim selima.

Registracija vozila u Srbiji bice moguca bez DPF filtera i katalizatora – zagadjivaci vazduha ostaju na ulicama

Registracija vozila u Srbiji i dalje bez DPF filtera i katalizatora – zagađivači vazduha ostaju na ulicama

10 June 2021 - Vozila bez uređaja koji smanjuju štetne emisije trebalo je od 5. jula da izgube mogućnost registracije, ali strožija pravila su odložena.