x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Program UN za životnu sredinu nagrađuje šampione planete Zemlje

12.02.2020. | Komentari: 0Autor:

Foto: StockSnap from Pixabay
Program UN za životnu sredinu nagrađuje šampione planete Zemlje

Cilj je prepoznavanje doprinosa lidera iz vladinog, nevladinog i privatnog sektora. Devedeset tri laureata je dosad dobilo priznanje za ono što su učinili da zaštite i obnove životnu sredinu.

Prijava kandidata za nagradu Šampioni planete Zemlje traje do 20. marta. Dodeliće je Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu – UN Environment ili UNEP.

Ovogodišnji konkurs ponovo je za priznanja u četiri kategorije: političko liderstvo, inspiraciju i akciju, preduzetničku viziju te nauku i inovacije. Uručuju se za izuzetan doprinos u oblasti zaštite okoline.

Cilj je prepoznavanje doprinosa lidera iz vladinog, nevladinog i privatnog sektora. Jedan od najvažnijih kriterijuma za odabir je uticaj u smislu napretka u zaštiti, obnovi i očuvanju životne sredine i potencijala za repliciranje i skaliranje, prenosi Ministarstvo za zaštitu životne sredine Srbije.

Preostali faktori su inovacije i koliko je ubedljiva i inspirativna priča kandidata ili kandidatkinje.

UNEP će u martu ocenjivati nominacije i zatim sastaviti užu listu za žiri. Laureati se biraju u maju i odluka je konačna. Donose je zvaničnici iz više agencija svetske organizacije i međunarodnih tela. Lane ih je bilo pet. Proglašenje je u oktobru a priznanja se uručuju na ceremoniji.

Tim UN-ovog programa će prvo proučiti kandidate i kandidatkinje i pažljivo izraditi njihove profile, koje onda razmatra šira grupa eksperata. Nagrada je ustanovljena 2005. godine. Od 93 laureata, 22 su svetski lideri, 57 su pojedinci, a 14 udruženja ili organizacije.

Zainteresovani mogu dobiti dodatne informacije od vršioca dužnosti direktora komunikacija Daniela Cooneya, čija je imejl adresa .

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.