Životna sredina

Program UN za životnu sredinu nagrađuje šampione planete Zemlje

Program UN za zivotnu sredinu nagradjuje sampione planete Zemlje

Foto: StockSnap from Pixabay

Objavljeno

12.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Cilj je prepoznavanje doprinosa lidera iz vladinog, nevladinog i privatnog sektora. Devedeset tri laureata je dosad dobilo priznanje za ono što su učinili da zaštite i obnove životnu sredinu.

Prijava kandidata za nagradu Šampioni planete Zemlje traje do 20. marta. Dodeliće je Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu – UN Environment ili UNEP.

Ovogodišnji konkurs ponovo je za priznanja u četiri kategorije: političko liderstvo, inspiraciju i akciju, preduzetničku viziju te nauku i inovacije. Uručuju se za izuzetan doprinos u oblasti zaštite okoline.

Cilj je prepoznavanje doprinosa lidera iz vladinog, nevladinog i privatnog sektora. Jedan od najvažnijih kriterijuma za odabir je uticaj u smislu napretka u zaštiti, obnovi i očuvanju životne sredine i potencijala za repliciranje i skaliranje, prenosi Ministarstvo za zaštitu životne sredine Srbije.

Preostali faktori su inovacije i koliko je ubedljiva i inspirativna priča kandidata ili kandidatkinje.

UNEP će u martu ocenjivati nominacije i zatim sastaviti užu listu za žiri. Laureati se biraju u maju i odluka je konačna. Donose je zvaničnici iz više agencija svetske organizacije i međunarodnih tela. Lane ih je bilo pet. Proglašenje je u oktobru a priznanja se uručuju na ceremoniji.

Tim UN-ovog programa će prvo proučiti kandidate i kandidatkinje i pažljivo izraditi njihove profile, koje onda razmatra šira grupa eksperata. Nagrada je ustanovljena 2005. godine. Od 93 laureata, 22 su svetski lideri, 57 su pojedinci, a 14 udruženja ili organizacije.

Zainteresovani mogu dobiti dodatne informacije od vršioca dužnosti direktora komunikacija Daniela Cooneya, čija je imejl adresa daniel.cooney@un.org.

Tagovi:

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Broj prevremenih smrtnih slučajeva zbog aerozagađenja u Evropi i dalje veoma visok uprkos poboljšanju kvaliteta vazduha

27 November 2020 - Broj prevremenih smrtnih slučajeva zbog aerozagađenja u Evropi i dalje je veoma visok, oko 400.000...

Evropski parlament potrosacima pravo na popravku

Evropski parlament želi da omogući potrošačima pravo na popravku proizvoda

26 November 2020 - Evropska komisija treba da podrži pravo na popravku i ponovno korišćenje proizvoda i zabrani programirano kvarenje, poručuju EU parlamentarci

Nivo CO2 atmosferi pandemije emisija

Nivo CO2 u atmosferi raste i pored pada emisija tokom pandemije

24 November 2020 - Udar virusa korona će samo blago smanjiti rast koncentracije CO2 u atmosferi, jer je za preokret neophodna oštrija klimatska akcija

Nijedna clanica G20 ciljeve globalno zagrevanje

Nijedna članica G20 ne ispunjava ciljeve za globalno zagrevanje

24 November 2020 - G20 se obavezao da radi klimatskim promenama, ali aktuelne mere nisu u skladu sa ciljem da globalno zagrevanje ne premaši 1,5 stepeni