Životna sredina

Program UN za životnu sredinu nagrađuje šampione planete Zemlje

Program UN za zivotnu sredinu nagradjuje sampione planete Zemlje

Foto: StockSnap from Pixabay

Objavljeno

12.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Cilj je prepoznavanje doprinosa lidera iz vladinog, nevladinog i privatnog sektora. Devedeset tri laureata je dosad dobilo priznanje za ono što su učinili da zaštite i obnove životnu sredinu.

Prijava kandidata za nagradu Šampioni planete Zemlje traje do 20. marta. Dodeliće je Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu – UN Environment ili UNEP.

Ovogodišnji konkurs ponovo je za priznanja u četiri kategorije: političko liderstvo, inspiraciju i akciju, preduzetničku viziju te nauku i inovacije. Uručuju se za izuzetan doprinos u oblasti zaštite okoline.

Cilj je prepoznavanje doprinosa lidera iz vladinog, nevladinog i privatnog sektora. Jedan od najvažnijih kriterijuma za odabir je uticaj u smislu napretka u zaštiti, obnovi i očuvanju životne sredine i potencijala za repliciranje i skaliranje, prenosi Ministarstvo za zaštitu životne sredine Srbije.

Preostali faktori su inovacije i koliko je ubedljiva i inspirativna priča kandidata ili kandidatkinje.

UNEP će u martu ocenjivati nominacije i zatim sastaviti užu listu za žiri. Laureati se biraju u maju i odluka je konačna. Donose je zvaničnici iz više agencija svetske organizacije i međunarodnih tela. Lane ih je bilo pet. Proglašenje je u oktobru a priznanja se uručuju na ceremoniji.

Tim UN-ovog programa će prvo proučiti kandidate i kandidatkinje i pažljivo izraditi njihove profile, koje onda razmatra šira grupa eksperata. Nagrada je ustanovljena 2005. godine. Od 93 laureata, 22 su svetski lideri, 57 su pojedinci, a 14 udruženja ili organizacije.

Zainteresovani mogu dobiti dodatne informacije od vršioca dužnosti direktora komunikacija Daniela Cooneya, čija je imejl adresa daniel.cooney@un.org.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svetski dan životne sredine: za pobedu nad zagađenjem plastikom

12. februar 2020. - Petog juna je 50 godina kako se obeležava Svetski dan životne sredine. Tema jubileja je zagađenje plastikom i kako ga pobediti – #BeatPlasticPollution

subvencije-energetska efikasnost solarni paneli toplotne pumpe

Nova runda subvencija za solarne panele i energetsku efikasnost u Srbiji

12. februar 2020. - Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je javni poziv za lokalne samouprave, a zatim će uslediti konkursi za izvođače radova i građane

solarni podkast sve sto ste zeleli da znate o solarnim panelima balkan green energy news

Solarni podkast: instaliranje solarnih panela može da smanji račun skoro 50 odsto

12. februar 2020. - Emitovana treća epizoda solarnog podkasta Sve što ste želeli da znate o solarnim panelima, a niste imali koga da pitate

procesing 23 medjunarodni kongres o procesing industriji

36. Međunarodni kongres o procesnoj industriji – Procesing ‘23. održava se 1. i 2. juna u Šapcu

12. februar 2020. - Cilj konferencije je inoviranje znanja inženjera u procesnoj industriji, energetici, rudarstvu, komunalnom sektoru, kao i podrška istraživačima u predstavljanju rezultata njihovih projekata