x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

ProCredit banka prvi kupac zelene energije sa garancijom porekla

24.12.2018. | Komentari: 0Autor:

Slika: EPS
ProCredit banka prvi kupac zelene energije sa garancijom porekla

Elektroprivreda Srbije (EPS) sklopila je sa ProCredit bankom prvi ugovor o prodaji zelene energije sa garancijom porekla. Dve kompanije potpisale su aneks ugovora kojim se banci izdaje sertifikovana garancija da će joj ubuduće biti isporučivana isključivo električna energija proizvedena u EPS-ovim hidroelektranama (HE), odnosno kapacitetima koji koriste obnovljive izvore energije (OIE).

EPS trećinu proizvodnje dobija iz hidroelektrana, a u toku je i realizacija projekta izgradnje prvog vetroparka u Kostolcu.

Kako navode u EPS-u, ukupna snaga hidroelektrana u vlasništvu ove kompanije je oko 2,9 GW, a godišnja proizvodnja električne energije iz OIE je oko 10.000 GWh.

Kupci koji su na garantovanom snabdevanju (kategorija domaćinstava) ne mogu da kupuju zelenu energiju, jer trenutno za tako nešto ne postoji zakonska mogućnost. Ova opcija je zato moguća samo za komercijalno snabdevanje, objašnjavaju u EPS-u.

Ivan Smiljković, član Izvršnog odbora ProCredit banke, istakao je da je neophodno da se poveća svest o važnosti energetske efikasnosti i OIE kako bi se zaštitila životna sredina.

On je naveo da ProCredit banka već godinama predstavlja jednu od vodećih kompanija u Srbiji, kada je reč o ulaganjima u zaštitu životne sredine.

“Svojim klijentima smo dosad isplatili više od 200 miliona evra kredita za projekte koji doprinose uštedama energije i boljem očuvanju životne sredine. Takođe, zahvaljujući brojnim inovacijama koje smo uveli, ProCredit banka je smanjila svoju potrošnju električne energije za 25%, dok je potrošnja toplotne energije umanjena za gotovo 30%. Nastavljajući sa takvim pristupom, odlučili smo se za poseban ugovor sa EPS-om kako bi ubuduće u svom radu koristili isključivo električnu energiju sa garancijom porekla iz OIE”, istakao je on.

Milorad Grčić, v. d. direktor EPS-a, izjavio je da ova kompanija želi da poveća proizvodnju električne energije iz OIE.

“Obnavljamo i modernizujemo hidroelektrane, a brzo ćemo imati i novi kapacitet koji koristi OIE jer gradimo vetropark u Kostolcu. Ponudom zelene energije EPS potvrđuje opredeljenost da jača ekološku proizvodnju električne energije”, rekao je on.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.