OIE

ProCredit banka prvi kupac zelene energije sa garancijom porekla

Slika: EPS

Objavljeno

24.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije (EPS) sklopila je sa ProCredit bankom prvi ugovor o prodaji zelene energije sa garancijom porekla. Dve kompanije potpisale su aneks ugovora kojim se banci izdaje sertifikovana garancija da će joj ubuduće biti isporučivana isključivo električna energija proizvedena u EPS-ovim hidroelektranama (HE), odnosno kapacitetima koji koriste obnovljive izvore energije (OIE).

EPS trećinu proizvodnje dobija iz hidroelektrana, a u toku je i realizacija projekta izgradnje prvog vetroparka u Kostolcu.

Kako navode u EPS-u, ukupna snaga hidroelektrana u vlasništvu ove kompanije je oko 2,9 GW, a godišnja proizvodnja električne energije iz OIE je oko 10.000 GWh.

Kupci koji su na garantovanom snabdevanju (kategorija domaćinstava) ne mogu da kupuju zelenu energiju, jer trenutno za tako nešto ne postoji zakonska mogućnost. Ova opcija je zato moguća samo za komercijalno snabdevanje, objašnjavaju u EPS-u.

Ivan Smiljković, član Izvršnog odbora ProCredit banke, istakao je da je neophodno da se poveća svest o važnosti energetske efikasnosti i OIE kako bi se zaštitila životna sredina.

On je naveo da ProCredit banka već godinama predstavlja jednu od vodećih kompanija u Srbiji, kada je reč o ulaganjima u zaštitu životne sredine.

“Svojim klijentima smo dosad isplatili više od 200 miliona evra kredita za projekte koji doprinose uštedama energije i boljem očuvanju životne sredine. Takođe, zahvaljujući brojnim inovacijama koje smo uveli, ProCredit banka je smanjila svoju potrošnju električne energije za 25%, dok je potrošnja toplotne energije umanjena za gotovo 30%. Nastavljajući sa takvim pristupom, odlučili smo se za poseban ugovor sa EPS-om kako bi ubuduće u svom radu koristili isključivo električnu energiju sa garancijom porekla iz OIE”, istakao je on.

Milorad Grčić, v. d. direktor EPS-a, izjavio je da ova kompanija želi da poveća proizvodnju električne energije iz OIE.

“Obnavljamo i modernizujemo hidroelektrane, a brzo ćemo imati i novi kapacitet koji koristi OIE jer gradimo vetropark u Kostolcu. Ponudom zelene energije EPS potvrđuje opredeljenost da jača ekološku proizvodnju električne energije”, rekao je on.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konferencija o daljinskog energetici Novi Sad 13. oktobar Bojan Bogdanovic EBRD

13. oktobra u Novom Sadu konferencija “OIE u sistemima daljinskog grejanja i hlađenja”

07 октобра 2022 - Novi Sad sledeće nedelje dočekuje ekspertsku zajednicu i zainteresovanu javnost za daljinsku energetiku. Vodeći stručnjaci...

Nemacka elektroprivreda LEAG uglja najsavremeniju zelenu tehnologiju

Nemačka elektroprivreda LEAG prelazi s uglja na najsavremeniju zelenu tehnologiju

06 октобра 2022 - Proizvođač uglja i struje LEAG lansirao je ogroman plan ulaganja u čistu energiju, budući da će Nemačka odbaciti ugalj 2038. ili čak ranije

OX2 razvija proektat vetroelektrana od 5 GW u Baltičkom moru

Kod Olandskih ostrva na Baltiku biće izgrađene najveće vetroelektrane na moru

05 октобра 2022 - Kompanije OX2 i Alandsbanken Fondbolag razvijaju priobalni projekat vetra u blizini Olandskih ostrva u Baltičkom...

Bolnica u Pancevu smanjila potrošnju energije 39 odsto usaid

Bolnica u Pančevu smanjila potrošnju energije skoro 40 odsto

04 октобра 2022 - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obezbedila je 230.000 dolara za renoviranje svih šest bolničkih podstanica