Životna sredina

Otvoreni sajmovi energetike i ekologije, EPS najavio ponudu zelene energije sa garancijom porekla

Objavljeno

03.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan otvorio je 15. Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa – EcoFair i 14. Međunarodni sajam energetike pod nazivom „Snaga prirode“, na kojem je Elektroprivreda Srbije (EPS) predstavila novi proizvod na tržištu električne energije za komercijalne potrošače – zelenu energiju sa garancijom porekla.

EPS je, na otvaranju sajmova koji traju do 5. oktobra, najavio i da će do 2025. uložiti u ekologiju 860 miliona evra.

Direktor Sektora za razvoj slobodnog tržišta u EPS Snabdevanju Bratislav Džombić je objasnio da je zelena energija koju nude proizvedena bez negativnih uticaja na životnu sredinu.

Firme će moći od EPS-a da kupe ovu energiju i time pokažu brigu za životnu sredinu i podrže proizvodnju iz obnovljivih izvora energije (OIE).

„Na tržište danas uvodimo proizvod koji je potpuno ekološki. Garancija porekla je dokaz da električna energija vodi poreklo iz obnovljivih izvora“, naglasio je Džombić, a preneo Tanjug.

Garancija je elektronski dokument koji kupcu dokazuje da je struja proizvedena iz OIE.

Džombić kaže da proizvođač zelene energije mora prvo da se registruje u Registar proizvođača električne energije iz OIE, a zatim da se registruje i kod Elektromreže Srbije (EMS).

„Sistem garancija porekla je uređen u skladu sa evropskim pravilima, tako da će te garancije izdate u Srbiji važiti i u drugim državama“, naveo je Džombić.

EPS proizvodi 30 odsto električne energije iz hidroelektrana i ti megavati su u sistemu garancije porekla energije iz OIE.

Trivan: Privodi se kraju pregovaračka strategija za Poglavlje 27

Otvarajući sajmove zaštite životne sredine i energetike ministar Goran Trivan je istakao je da je Ministarstvo zaštite životne sredine za samo godinu dana uspelo da privede kraju pripremu pregovaračke strategije za Poglavlje 27 i da se nada da će pregovori uskoro početi.

Ministar je naveo da je često kritikovao naš elektroenergetski sistem zbog narušavanja životne sredine, ali sada mora da ga pohvali jer je EPS već uložio 300 miliona evra u ekologiju i planira do 2025. da uloži još više.

EPS: Gradićemo Ibarske i Moravske hidroelektrane

V. d. direktor EPS-a Milorad Grčić je rekao da će ova kompanija do 2025. uložiti u ekologiju 860 miliona evra i da se sve investicije u elektroenergetski sistem sprovode uz poštovanje najviših standarda.

EPS će pokrenuti izgradnju Moravskih hidroelektrana, već naredne godine, ali i Ibarskih hidroelektrana, naveo je on.

Grčić je podsetio da je započeta izgradnja novog termobloka B3 u Termoelektrani (TE) Kostolac, kao i da će posle 20 ili 30 godina biti nastavljena izgradnja TE Kolubara B u Kaleniću.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

pravilnik sisteme skladistenje energije nevideni talas investicija u Turskoj

Novi pravilnik za sisteme za skladištenje energije pokrenuo neviđeni talas investicija u Turskoj

3. oktobar 2018. - Regulatorna agencija EMRA je primila zahteve za 67,3 gigavata u projektima vetra i solara kombinovanih sa skladištenjem energije

Grcka medu najatraktivnijim svetskim trzistima za zelenu energiju RECAI

Grčka ostala među najatraktivnijim svetskim tržištima za zelenu energiju

3. oktobar 2018. - EY je zadržao Grčku i Tursku u svom indeksu RECAI za najbolja tržišta u domenu energije iz obnovljivih izvora. Grčka je po jednom kriterijumu druga u svetu!

HERMANN Petr_intervju_Schneider Electric BGEN

Budućnost uspešnih firmi leži u njihovoj digitalnoj transformaciji

3. oktobar 2018. - Digitalizacija menja sve zato što povezuje sve procese i obezbeđuje kompletan uvid u sve podatke,...

Srbija će se oslanjati na norvešku ekspertizu u razvoju energetskog sektora

Srbija će se oslanjati na norvešku ekspertizu u razvoju energetskog sektora

3. oktobar 2018. - Srbija je dobila konkretne zaključke od norveške firme Rystad i radićemo po njihovom uputstvu, poručio je Predsednik Srbije Aleksandar Vučić