Životna sredina

Prijavite svoj predlog za poboljšanje zaštite životne sredine u Novom Sadu

inzenjeri zastite zivotne sredine kampanja ns eko dinar

Objavljeno

17.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Udruženje Inženjeri zaštite životne sredine do 28. februara sprovodi kampanju prikupljanja predloga za poboljšanje zaštite životne sredine u Novom Sadu u kategorijama otpad i zelenilo. Predlozi će biti prosleđeni Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine uz zahtev da se uključe u listu aktivnosti koje će se finansirati iz budžetskog fonda namenjenog rešavanju problema i poboljšanju zaštite životne sredine.

Sa željom da motiviše sugrađane i sugrađanke da se aktivno uključe u kreiranje politika zaštite životne sredine, udruženje Inženjeri zaštite životne sredine je na sajt Novosadski ekološki dinar postavilo interaktivnu mapu putem koje je moguće predložiti uređenje javnih prostora u Novom Sadu.

Mogu se prijaviti predlozi koji se odnose na dve grupe aktivnosti: otpad i zelenilo. U kategoriji otpad mogu se predložiti aktivnosti kao što su uklanjanje divlje deponije, sanacija degradirane javne površine ili sakupljanje i uklanjanje rasutog otpada.

U prvoj nedelji marta biće organzovano glasanje za dva predloga iz svake oblasti

Kategorija zelenilo podrazumeva sadnju drveća, šiblja, cveća i drugog zelenila, rekonstrukciju ili podizanje travnjaka, negu postojećih biljaka, ili uklanjanje bolesnih i starih stabala i samoniklih biljaka, saopštilo je Udruženje.

Predlog se prijavljuje vrlo jednostavno – unošenjem osnovnih informacija u formular koji će se pojaviti nakon odabira konkretne lokacije na mapi. Nakon pregleda i odobrenja administratora, predlog će biti vidljiv na mapi i označen odgovarajućom bojom.

Zelena strelica predstavlja aktivnosti iz kategorije “Zelenilo”, narandžasta označava aktivnosti iz grupe “Otpad”, dok plave strelice predstavljaju one predloge koje je prijavilo više građana i građanki, a odnose se na slične aktivnosti na istoj lokaciji.

Nakon prikupljanja predloga, u prvoj nedelji marta organizovaće se drugi deo kampanje – glasanje putem društvenih mreža za dva predloga iz svake oblasti.

Predlozi će se redovno dostavljati gradskim vlastima

Predlozi prikupljeni putem interaktivne mape, kvartalno će se dostavljati Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine i zagovarati da se i oni nađu u Programu korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

probni rad sistema odsumporavanje TENT A

Kreće probni rad sistema za odsumporavanje u TENT-u A

17. februar 2021. - Odsumporavanje dimnih gasova u TENT-u A najveći je ekološki projekat u termoelektranama u Evropi, kaže ministarka Đedović Handanović

Međunarodni dan šuma 2024: šume i inovacije, nova rešenja za bolji svet

Međunarodni dan šuma 2024 – Šume i inovacije: nova rešenja za bolji svet

17. februar 2021. - Međunarodni dan šuma 2024. obeležiće inovacije. One nam mogu pomoći da obnovimo, zaštitimo i koristimo naše šume na održiv način.

EU-Zakonu-o-kriticnim-sirovinama-propise-zastiti-stanovnistva-prirode

EU u Zakonu o kritičnim sirovinama olabavila propise o zaštiti stanovništva, prirode

17. februar 2021. - S idejom o strateškoj autonomiji, EU je usvojila Zakon o kritičnim sirovinama, ali posle velikog zastoja u poslednjoj fazi

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

17. februar 2021. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja