Životna sredina

Prijavite svoj predlog za poboljšanje zaštite životne sredine u Novom Sadu

inzenjeri zastite zivotne sredine kampanja ns eko dinar

Objavljeno

17.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Udruženje Inženjeri zaštite životne sredine do 28. februara sprovodi kampanju prikupljanja predloga za poboljšanje zaštite životne sredine u Novom Sadu u kategorijama otpad i zelenilo. Predlozi će biti prosleđeni Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine uz zahtev da se uključe u listu aktivnosti koje će se finansirati iz budžetskog fonda namenjenog rešavanju problema i poboljšanju zaštite životne sredine.

Sa željom da motiviše sugrađane i sugrađanke da se aktivno uključe u kreiranje politika zaštite životne sredine, udruženje Inženjeri zaštite životne sredine je na sajt Novosadski ekološki dinar postavilo interaktivnu mapu putem koje je moguće predložiti uređenje javnih prostora u Novom Sadu.

Mogu se prijaviti predlozi koji se odnose na dve grupe aktivnosti: otpad i zelenilo. U kategoriji otpad mogu se predložiti aktivnosti kao što su uklanjanje divlje deponije, sanacija degradirane javne površine ili sakupljanje i uklanjanje rasutog otpada.

U prvoj nedelji marta biće organzovano glasanje za dva predloga iz svake oblasti

Kategorija zelenilo podrazumeva sadnju drveća, šiblja, cveća i drugog zelenila, rekonstrukciju ili podizanje travnjaka, negu postojećih biljaka, ili uklanjanje bolesnih i starih stabala i samoniklih biljaka, saopštilo je Udruženje.

Predlog se prijavljuje vrlo jednostavno – unošenjem osnovnih informacija u formular koji će se pojaviti nakon odabira konkretne lokacije na mapi. Nakon pregleda i odobrenja administratora, predlog će biti vidljiv na mapi i označen odgovarajućom bojom.

Zelena strelica predstavlja aktivnosti iz kategorije “Zelenilo”, narandžasta označava aktivnosti iz grupe “Otpad”, dok plave strelice predstavljaju one predloge koje je prijavilo više građana i građanki, a odnose se na slične aktivnosti na istoj lokaciji.

Nakon prikupljanja predloga, u prvoj nedelji marta organizovaće se drugi deo kampanje – glasanje putem društvenih mreža za dva predloga iz svake oblasti.

Predlozi će se redovno dostavljati gradskim vlastima

Predlozi prikupljeni putem interaktivne mape, kvartalno će se dostavljati Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine i zagovarati da se i oni nađu u Programu korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zamenite stari papir za sadnice

Zamenite stari papir za sadnice cveća

17. februar 2021. - U želji da promovišu i podstaknu reciklažu starog papira i ove godine "Inženjeri zaštite životne sredine" organizovaće akciju zamene starog papira za sadnice cveća ili drveća..

WISE konferencija

WISE Srbija: Žene kao liderke energetske tranzicije nisu mit, već realnost

17. februar 2021. - Konferenciju Žene Srbije u održivoj energetici – lidersto za energetsku tranziciju organizovala je WISE Srbija mreža žena

Građani Evropske unije izloženi nivou bisfenola A iznad prihvatljivog za zdravlje

Opasni bisfenol A pronađen u organizmu skoro svih ispitanika u Evropi

17. februar 2021. - Bisefol A ima štetan efekat na ljudsko zdravlje i izaziva endokrine poremećaje, a koristi se u najvećem broju pakovanja za hranu i piće.

wise serbia nagrada Liderka odrzive energetike

Dodeljene nagrade Liderka održive energetike

17. februar 2021. - Nagrada Liderka održive energetike se dodeljuje za izuzetne rezultate i posvećenost u procesu energetske tranzicije, demokratizacije i decentralizacije energetike u Srbiji