Životna sredina

Prijavite svoj predlog za poboljšanje zaštite životne sredine u Novom Sadu

inzenjeri zastite zivotne sredine kampanja ns eko dinar

Objavljeno

17.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Udruženje Inženjeri zaštite životne sredine do 28. februara sprovodi kampanju prikupljanja predloga za poboljšanje zaštite životne sredine u Novom Sadu u kategorijama otpad i zelenilo. Predlozi će biti prosleđeni Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine uz zahtev da se uključe u listu aktivnosti koje će se finansirati iz budžetskog fonda namenjenog rešavanju problema i poboljšanju zaštite životne sredine.

Sa željom da motiviše sugrađane i sugrađanke da se aktivno uključe u kreiranje politika zaštite životne sredine, udruženje Inženjeri zaštite životne sredine je na sajt Novosadski ekološki dinar postavilo interaktivnu mapu putem koje je moguće predložiti uređenje javnih prostora u Novom Sadu.

Mogu se prijaviti predlozi koji se odnose na dve grupe aktivnosti: otpad i zelenilo. U kategoriji otpad mogu se predložiti aktivnosti kao što su uklanjanje divlje deponije, sanacija degradirane javne površine ili sakupljanje i uklanjanje rasutog otpada.

U prvoj nedelji marta biće organzovano glasanje za dva predloga iz svake oblasti

Kategorija zelenilo podrazumeva sadnju drveća, šiblja, cveća i drugog zelenila, rekonstrukciju ili podizanje travnjaka, negu postojećih biljaka, ili uklanjanje bolesnih i starih stabala i samoniklih biljaka, saopštilo je Udruženje.

Predlog se prijavljuje vrlo jednostavno – unošenjem osnovnih informacija u formular koji će se pojaviti nakon odabira konkretne lokacije na mapi. Nakon pregleda i odobrenja administratora, predlog će biti vidljiv na mapi i označen odgovarajućom bojom.

Zelena strelica predstavlja aktivnosti iz kategorije “Zelenilo”, narandžasta označava aktivnosti iz grupe “Otpad”, dok plave strelice predstavljaju one predloge koje je prijavilo više građana i građanki, a odnose se na slične aktivnosti na istoj lokaciji.

Nakon prikupljanja predloga, u prvoj nedelji marta organizovaće se drugi deo kampanje – glasanje putem društvenih mreža za dva predloga iz svake oblasti.

Predlozi će se redovno dostavljati gradskim vlastima

Predlozi prikupljeni putem interaktivne mape, kvartalno će se dostavljati Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine i zagovarati da se i oni nađu u Programu korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Levčani blokirali istraživanja litijuma - Naš narod je naša nova institucija

Levčani blokirali istraživanja litijuma – naš narod je naša nova institucija

29 септембра 2022 - Meštani Levačkog kraja, zajedno sa ekološkim aktivistima iz cele Srbije nalaze se već više od...

hrvatska waste expo 2022 energetski tretman otpada

Hrvatska i dalje bez postrojenja za energetski tretman otpada

27 септембра 2022 - Hrvatska nema nijednu energanu na otpad, pa gubi dok neki drugi na njoj zarađuju, i to u energetskoj krizi, poručili su učesnici skupa Croatia Waste Expo 2022

ekolosko pravo regionalni centar

Osnovan prvi Regionalni centar za ekološko pravo na Zapadnom Balkanu

27 септембра 2022 - Regionalni centar za ekološko pravo (The Regional Centre for Environmental Law – RCEL) sa sedištem...

Aktivan vikend za posmatranje ptica u Srbiji

Prvi vikend u oktobru rezervišite za posmatranje ptica

26 септембра 2022 - Na tridesetak lokacija u Srbiji tokom sledećeg vikenda biće organizovani besplatni izleti posmatranja ptica za...