Klimatske promene

Prijavite se na konkurs Mladi protiv klimatskih promena

Slika: WWF

Objavljeno

07.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Svetska organizacija za prirodu (WWF) poziva mlade ljude od 15 do 24 godine da se prijave na konkurs “Mladi protiv klimatskih promena” kako bi dobili mogućnost da prođu obuku za pokretanje inicijativa protiv klimatskih promena.

Konkurs je otvoren do 20. juna u ponoć, a mladi mogu da se prijave kao pojedinci ili kao članovi već postojećeg omladinskog udruženja (Prijava).

“Kroz šestodnevni trening „Na mladima klima ostaje“ koji će se održati u periodu od 5. jula do 14. jula, imaćete priliku da saznate više o razvoju inicijativa, komunikacijskim aktivnostima, javnom zagovaranju, angažovanju zajednice, razvoju politika i sve to kroz prizmu klimatskih promena u Srbiji”, naveo je WWF.

Nakon obuke mladi će moći da primene naučeno sprovođenjem sopstvenih inicijativa za podizanje svesti, ublažavanje posledica i prilagođavanje klimatskim promenama, uz podršku i mentorstvo stručnjaka iz WWF-a. Rezultate svojih inicijativa, mladi će moći da predstave široj javnosti na jesen, na prvom Omladinskom klimatskom forumu u organizaciji WWF-a na nacionalnom i regionalnom nivou.

“Na mladima klima ostaje” (Climate Heroes: Youth Voices for Sustainable Living) je regionalni projekat posvećen mladim ljudima uzrasta 15-24 godine, koji žele da pokrenu inicijative protiv klimatskih promena.

WWF organizuje ovaj projekat na području Srbije, Bugarske, Češke i Rumunije u saradnji sa UNABG-om (Asocijacija Ujedinjenih Nacija Bugarske) i CEPF-om (Češka fondacija za partnersku zaštitu živodne sredine). Projekat je deo Evropske klimatske inicijative (EUKI) Federalnog ministarstva za okolinu, zaštitu prirode i nuklearnu sigurnost Nemačke (BMU).

 

“Današnja omladina biće suočena sa posledicama neodrživog razvoja, prema tome u pitanju su njihova sadašnjost i budućnost. Zauzvrat, mladi ljudi postaju sve glasniji i aktivniji, traže hitne i odlučne promene i drže odgovornim donosioce odluka, posebno za rešavanje klimatske krize. U WWF-u mlade ljude vidimo kao ključnu pokretačku silu, ne samo zato što su oni ti na kojima klima ostaje, već iz razloga što poseduju veštine i stavove neophodne kako bi se dovelo do potrebnih, značajnih promena”, ističe Mina Mirić, koordinatorka projekta “Na mladima klima ostaje” iz WWF Adrije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

7. jun 2021. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

7. jun 2021. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

7. jun 2021. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena

zeleni krediti severna makedonija narodna banka podaci

Zeleni krediti u Severnoj Makedoniji povećani 30 odsto, ali udeo u ukupnim zajmovima zanemarljiv

7. jun 2021. - Narodna banka je objavila podatke o zelenim kreditima za četvrti kvartal 2023, u kojem je zabeležen rast od pet odsto, dok je na godišnjem nivou rast 29,1 odsto