Energetska efikasnost

Prijave za treću Letnju školu Energetske zajednice do 31. marta

Prijave za trecu Letnju skolu Energetske zajednice do 31. marta

Slika: BGEN

Objavljeno

14.02.2018.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.02.2018.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Treća Letnja škola Energetske zajednice biće održana u Splitu od 25. avgusta do 1. septembra. Rok za podnošenje prijava je 31. mart, a učešće u školi je besplatno.

Fokus ovogodišnje Letnje škole je na tranziciji energetskog sektora, posebno u zemljama jugoistočne i istočne Evrope, saopštila je Energetska zajednica, organizator ovog multidisciplinarnog interaktivnog programa.

Organizaciju škole sufinansiraju GIZ Otvoreni regionalni fond za JIE-Energetska efikasnost i Višegradski fond.

Program se oslanja na dve ranije organizovane škole, a neće zanemariti ni širi evropski, a potencijalno ni globalni geografski kontekst, i obuhvatiće mnogo više od običnog programa obuke za teme vezane za energetiku. Kocipiran je tako da omogući učesnicima i učesnicama da bolje razumeju svu kompleksnost energetskog sektora i obezbedi im platformu za razmenu ideja i doprinos u kreiranju njegove budućnosti.

Tokom jednonedeljnog programa, biće pokriveni različiti aspekti lanca snabdevanja energijom, tako što će pet dana (od ponedeljka do petka) tematski zaokružiti neki od tih aspekata:

  • ekonomski – ponedeljak
  • tehnički – utorak
  • politički – sreda
  • pravni – četvrtak
  • održivi – petak

Učesnici će imati prilike da čuju više od 30 predavača, renomiranih profesora univerziteta, eksperata i predstavnika vodećih kompanija iz oblasti energetike.

Na otvaranju Letnje škole predviđeno je da se prvog dana govorima dobrodošlice učesnicima obrate Dirk Buschle, zamenik direktora Sekretarijata Energetske zajednice, i Joachim Gaube, menadžer sektorskog fonda Otvoreni regionalni fond za JIE – Energetska efikasnost (GIZ ORF-EE), dok će uvodni govor održati Janez Kopač, direktor Energetske zajednice.

Škola je besplatna za 40 odrabranih postdiplomaca, istraživača u svim disciplinama koje se tiču energetike, mladih profesionalaca iz vladinih institucija, kompanija, i nevladinih organizaciaj iz regiona Evropske zajednice.

Pokriveni su troškovi smeštaja i studijske posete, a jedini trošak koji će studenti morati sami da finansiraju je trošak prevoza. Gornja starosna granica je 35 godina.

Rok za prijavu je 31. mart. Zainteresovani kandidati i kandidatkinje mogu na engleskom jeziku ispuniti predviđenu aplikaciju za Letnju školu, dostupnu putem linka https://energy-community.org/aboutus/summer-school/2018.html

Zvaničan jezik škole je engleski.

Prijave za treću Letnju školu Energetske zajednice do 31. marta
Slika 1. Polaznici Druge Letnje škole Energetske zajednice u Ohridu, 2017

Program Letnje škole organizuje Sekretarijat Energetske zajednice u saradnji sa Višegradskim fondom, Otvorenim regionalnim fondom za Jugoistočnu Evropu – Energetska efkasnost (ORF-EE) koji sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Regionalnim centrom za energetske politike – REKK, univerzitetima Jagielonian iz Krakova, Comenius iz Bratislave, Masaryk iz Brna i Polis iz Tirane, hrvatskom OCD DOOR, i domaćinom Letnje škole – splitskim Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB).

Letnju školu inicirao je Sekretarijat Energetske zajednice u jesen 2016. godine sa ciljem da putem multidisciplinarnog programa promoviše kompetentnost učesnika u svim temama vezanim za sektor energetike.

Prošlogodišnja, druga Letnja škola održana je u Ohridu, u Makedoniji, dok je domaćin prvoj bila Tirana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HERMANN Petr_intervju_Schneider Electric BGEN

Budućnost uspešnih firmi leži u njihovoj digitalnoj transformaciji

14. februar 2018. - Digitalizacija menja sve zato što povezuje sve procese i obezbeđuje kompletan uvid u sve podatke,...

energija iz otpada insineratori bec spalionica otpada

Energija iz otpada – realna briga ili prilika za ekološko-klimatsko-energetsku dobit

14. februar 2018. - U nastavku serijala  "Srbija od smetlišta do cirkularne ekonomije" o korišćenju otpada za dobijanje energije razgovarli smo sa profesorom Vladimirom Pavićevićem, Igorom Jezdimirovićem i Helgom Štojber

EU brze odobravati projekte zelene energije olabaviti ekoloske propise

EU će brže odobravati projekte zelene energije, olabaviti ekološke propise

14. februar 2018. - Evropska komisija traži da se pojednostavi izdavanje dozvola za projekte zelene energije, ali i da se ublaže propisi za zaštitu okoline

Metalac 2 9 megavata zavrsava krovnu solarnu elektranu

Metalac završava krovnu solarnu elektranu od 2,9 megavata

14. februar 2018. - Metalac iz Gornjeg Milanovca je investirao tri miliona evra u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i rekonstrukciju sistema grejanja