Voda

Presušio jedini izvor vode za stoku na Suvoj planini – hiljadu krava i konja umiralo od žeđi

Konji-Suva-planina_izvor_nestasica-vode_septembar-2021

Foto: Sally Dimitrijević

Objavljeno

21.09.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

21.09.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Na Suvoj planini se sredinom ovog meseca odvijala prava tragedija – oko 800 krava i 200 konja je ostalo bez vode nakon što im je presušio jedini izvor za napajanje u letnjim mesecima, pa su stočari i ekološki aktivisti bili prinuđeni da apeluju na vlasti, firme i pojedince da pomognu da se obezbedi dopremanje vode do iznemoglih životinja. Sve to se dešava u vreme kada letnje žege postaju redovna pojava u Srbiji i kada se mnoge opštine skoro svake godine suočavaju sa nestašicama vode.

Grupa ekoloških aktivista Zelena patrola na delu uspela je prošle nedelje da pronađe donatora koji bi platio transport vode do ugroženih životinja na Suvoj planini, ali ne i firmu koja ima cisterne i koja bi za novac prevezla vodu. Cisterne nisu mogli da dobiju ni od javno komunalnih preduzeća u Nišu, Pirotu, Knjaževcu, Gadžinom Hanu i Babušnici, uprkos tome što bi prevoz bio plaćen.

Jedan Leskovčanin je svojim kombijem odvezao 500 litara vode na Suvu planinu

U jeku krize, jedan Leskovčanin je demonstrirao kako treba da izgleda solidarnost na delu. Vlada Vasiljković je u balone napunio preko 500 litara vode i svojim kombijem ih odvezao seljanima na Suvoj planini. “Situacija je jako loša gore… Apelujem na sve ljude dobre volje da pomognu meštanima i jadnim životinjama,” izjavio je tada Vasiljković.

suva-planina-krave-sally-dimitrijevicFoto: Sally Dimitrijević

Problem je samo delimično rešen, na Suvu planinu ipak ne stiže dovoljno vode

Problem je potom delimično rešen, jer je Ministarstvo poljoprivrede obezbedilo cisterne za transport određenih količina vode na dnevnom nivou, ali meštani tvrde da to nije dovoljno i da je potrebno više vode, kao i dugoročno rešenje za ovaj problem.

Zbog velike suše na izvoru u proteklih mesec dana nije bilo dovoljno vode

Jovan Miljković iz sela Mali Krčimir u opštini Gadžin Han rekao je da zbog velike suše na izvoru u proteklih mesec dana nije bilo dovoljno vode. Prema njegovim rečima, opština je iz svog budžeta plaćala gorivo za vojne cisterne koje su jedno vreme dovozile vodu, a meštani su od svojih para plaćali cisterne privatnih firmi da i one pomognu, ali su jedni i drugi na kraju ostali bez para.

Nestašice vode u letnjim mesecima postaju redovna pojava u Srbiji

Inače, mnoge opštine širom Srbije su letos bile pogođene nestašicama pijaće vode, koje su prema objašnjenju nadležnih bile posledica povećane i neracionalne potrošnje zbog tropskog talasa, niskih vodostaja reka, ali i kvarova.

Restrikcije vode, koje su nekada bile sporadične i izazvane samo kvarovima, sada postaju skoro redovna dešavanja tokom letnjih meseci. Da li su pravi razlozi loše upravljanje izvorištima i vodovodima, kao i neracionalna potrošnja, ili klimatske promene, koje se ogledaju u visokim temperaturama, pokazaće vreme.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Berlin, otpadne vode, kisnica, vodosnabdevanje

Berlin kopa rezervoare za prikupljanje kišnice

21. septembar 2021. - Berlin gradi infrastrukturu za sakupljanje i skladištenje kišnice, uključujući podzemne rezervoare, i postaje grad-sunđer

Ekonomska steta zagadjenja okeana iznosiće 731 milijardu dolara do 2050. godine

Šteta od zagađenja okeana plastikom do 2050. može da dostigne 731 milijardu dolara

21. septembar 2021. - Ukoliko se punjenje okeana plastičnim otpadom nastavi, potencijalna ekonomska šteta do 2050. godine iznosi ukupno 731 milijardu dolara

grad zagreb koncesija procistac otpadnih voda tomasevic

Zagreb raskinuo koncesiju za otpadne vode sa firmama E.ON i EVN

21. septembar 2021. - Gradske vlasti su raskinule ugovor o koncesiji potpisan 2000. godine koji je trebalo da bude na snazi do 2028.

Opasni herbicid glifosat u evropskim rekama ne potice iz poljoprivrede

Većina opasnog herbicida u rekama ne potiče iz poljoprivrede

21. septembar 2021. - Naučnici su otkrili da značajna količina herbicida glifosata u reke dolazi iz domaćinstava – iz aditiva u deterdžentima