Životna sredina

Prelazak sa uglja i nafte na prirodni gas ubrzava klimatske promene – studija

Prelazak sa uglja i nafte na prirodni gas

Foto: Pixabay

Objavljeno

01.10.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

01.10.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

Prelazak sa uglja i nafte na prirodni gas povećava efekat staklene bašte iz potrošnje energije za oko 40%, zaključak je nove studije koju je objavio nemački Energy Watch Group (EWG).

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) „uporno umanjuje značaj“ uticaja prirodnog gasa na promenu klime, čime daje osnov nacionalnim vlastima da nastave da odobravaju značajne subvencije za fosilna goriva. EWG je zato u novoj studiji predstavio najnovija naučna saznanja o primerenosti upotrebe prirodnog gasa u budućnosti.

Foto: EWG

Glavni zaključak studije ruši mit o gasu kao klimatski pozitivnom prelaznom rešenju i glasi: Zamena elektrana na ugalj i toplana na mazut postrojenjima na prirodni gas povećava efekat staklene bašte iz snabdevanja energijom za oko 40% zbog alarmantno visokih emisija metana. To znači da je ono što se komunicira u javnosti u neskladu sa činjenicom da prirodni gas ne doprinosi zaštiti klime, već naprotiv dodatno ubrzava klimatske promene, navodi se u studiji.

Zamena elektrana na ugalj i toplana na mazut postrojenjima na prirodni gas povećava efekat staklene bašte iz snabdevanja energijom za oko 40% zbog alarmantno visokih emisija metana

U studiji je po prvi put izračunat uticaj koji na promenu klime ima zamena drugih fosilnih goriva prirodnim gasom i to na osnovu najnovijih istraživanja emisija metana i ugljen-dioksida celog lanca snabdevanja. Zaključak je da se moguće uštede emisija CO2 korišćenjem prirodnog gasa više nego poništavaju visokim emisijama metana.

Zamena uglja i nafte prirodnim gasom u sektorima proizvodnje električne energije, grejanja i transporta prevazilazi visoko negativan uticaj uglja i nafte na promenu klime, navodi EWG.

„Međunarodna agencija za energetiku (IEA), na koju se mnoge vlade pozivaju pri donošenju odluka o energetskim politikama, zapravo nas dovodi u zabludu zastarelim ciframa i problematičnim pretpostavkama o stvarnom uticaju prirodnog gasa na promenu klime – što ima razorne posledice na klimu i privredu“, kaže Dr Thure Traber, koautor studije i vodeći naučnik u EWG. „Prirodni gas sa sobom nosi značajne ekonomske rizike – ako treba da se dostignu nacionalni i međunarodni klimatski ciljevi, jednostavno je nemoguće da investicije u prirodni gas budu isplative. One će se pretvoriti u mrtav kapital čija se vrednost meri milijardama“ (evra).

Umesto odobravanja subvencija za gas, hitno su potrebne veće investicije u obnovljive izvore energije, jer samo oni imaju trenutno i trajno pozitivno dejstvo na klimu

„Studija potvrđuje da će proizvodnja prirodnog gasa, koji ima izrazito štetan uticaj na klimu, dodatno pogoršati klimatske promene“, dodaje Hans-Josef Fell, nekadašnji nemački poslanik, a sada predsednik Energy Watch Group i koautor studije. On savetuje učesnike u političkoj debati o budućnosti sektora energetike da promene način razmišljanja i dodaje: „Postojeće i nove subvencije za prirodni gas nisu kompatibilne sa ciljevima Pariskog sporazuma o klimatskim promenama. Umesto odobravanja subvencija za gas, hitno su potrebne veće investicije u obnovljive izvore energije, jer samo oni imaju trenutno i trajno pozitivno dejstvo na klimu“.

Autori studije kažu da političari treba da urade sledeće da bi uspostavili održivi energetski sistem – da odmah ukinu sve subvencije za fosilna goriva i uvedu u sve sfere tehnologije obnovljivih izvora energije bez emisija gasova sa efektom staklene bašte, kao i da postojeću gasnu infrastrukturu eventualno upotrebe za biogas, koji nema štetan uticaj na klimu, i zelene gasove kao što je hidrogen iz zelenih izvora energije, navodi EWG.

S obzirom da bi energetska tranzicija na 100% obnovljive izvore energije širom sveta smanjila emisije gasova sa efektom staklene bašte za 55%, ona treba da bude ključna mera za zaštitu klime. Studija ukazuje i na činjenicu da fosilnim gorivima nije mesto u budućem energetskom sistemu i poziva političare da raskrinkaju lažni mit o prirodnom gasu kao klimatski pozitivnom prelaznom rešenju.

Komentara: (1)
zoran / 02.10.2019.

Nivo produkcije biogasa je tako nizak da je potpuno irealno reci kako se postojece instalacije prirodnog gasa mogu/trebaju iskoristiti za transport/skladistenje biogasa/biometana

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

1. oktobar 2019. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

1. oktobar 2019. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

1. oktobar 2019. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto

zeleni krediti severna makedonija narodna banka podaci

Zeleni krediti u Severnoj Makedoniji povećani 30 odsto, ali udeo u ukupnim zajmovima zanemarljiv

1. oktobar 2019. - Odobravanje zelenih kredita povećano je u Severnoj Makedoniji 2,8 puta od 2019. godine. Rast ove...