Električna energija

Preispituju se postupci za izgradnju malih hidroelektrana, bez subvencija za nove

izgradnja-malih-hidroelektrana-bez-subvencija

Foto: Pixabay

Objavljeno

28.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Predstavnici Vlade Crne Gore najavili su ovih dana preispitivanje postupaka za izgradnju malih hidroelektrana (MHE) i potvrdili da neće biti subvencija za izgradnju novih MHE.

Iako je premijer Duško Marković naglasio da misli da je pitanje izgradnje MHE politizovano, deluje da Vlada ipak ne može da ignoriše proteste građana protiv izgradnje malih hidroelektrana u Plavu i Andrijevici, a od skora i na reci Bukovici.

„Do sada nismo konstatovali nijedu zlouptrebu u procesu davanja saglasnosti za koncesije za mini hidroelektrane (MHE). One su dale značajan doprinos našem energetskom sektoru. Veoma pažljivo pratimo prigovore građana, vodeći računa da li su oni utemeljeni, odnosno da li MHE ugrožavaju životni prostor, poljoprivredu ili bilo koju drugu delatnost”, izjavio je Marković.

On je rekao da je Vlada dala nalog Ministarstvu ekonomije da još jednom pogleda svaki dokument i da vidi da li je napravljen neki propust prilikom dodele koncesija za MHE.

„Ne možemo ostati nemi na bilo kakav protest bilo koga od građana, ali mislim da se radi o našoj institucionalnoj obavezi Vlade da preispitamo sve one dokumente koji su usledili nakon davanja koncesije kako bi bili sigurni da koncesionar koji ima urednu dokumentaciju može nastaviti s radom, a u slučaju da se ispostavi da neki dokument nije izdat na odgovarajući način to može dovesti do prekida ugovora o koncesiji i poništavanju koncesije,“ kazala je Sekulić.

Skupštini predata peticija za moratorijum na MHE

Nataša Kovačević, izvršna direktorka nevladine organizacije (NVO) Green Home, izjavila je da je većina dosadašnjih koncesija za MHE u Crnoj Gori dodeljena bez odgovarajućih planskih i strateških dokumenata, kao i procena o uticajima na životnu sredinu.

NVO Green Home je 15. maja predala Skupštini Crne Gore peticiju, koju je potpisalo preko 6.000 građana, za trajno zaustavljanje gradnje malih hidroelektrana u Crnoj Gori. U peticiji se traži i da se zaustavi davanje i obnavljanje energetskih dozvola po osnovu već podnetih zahteva, dok se ne sprovede strateška procena kumulativnog uticaja na životnu sredinu svih odobrenih projekata MHE.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

28. maj 2019. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

28. maj 2019. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

28. maj 2019. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

28. maj 2019. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu