Energetska efikasnost

Predložen model Obligacione šeme za energetsku efikasnost BiH – investicioni potencijal procenjen na 5 milijardi KM

Obligaciona-sema-za-energetsku-efikasnost-BiH

Foto: usaideia.ba

Objavljeno

11.03.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.03.2019.

Komentari

0

Podeli

Model Obligacione šeme za energetsku efikasnost Bosne i Hercegovine (BiH), koji je razvio USAID projekat Investiranje u sektor energije zajedno sa resornim ministarstvima i drugim državnim institucijama, kreiran je tako da značajno unapredi način finansiranja efikasne proizvodnje energije. Istraživanje je pokazalo da većina ispitanika podržava ideju da se energetska efikasnost finansira putem posebnog poreza, navodi USAID projekat.

Obligacione šeme za energetsku efikasnost, o kojima je prošle nedelje bilo reči na konferenciji u Sarajevu, „otvoriće hiljade novih radnih mesta, ali i priliku za sve kompanije iz energetskog sektora. Nadamo se da će potrebna zakonska regulativa za implementaciju šema biti usvojena kako bi BiH u skorijoj budućnosti mogla krenuti ka boljem modelu energetske efikasnosti“, rekao je direktor USAID misije u BiH, Peter Duffy, navodi se u saopštenju USAID projekta Investiranje u sektor energije.

Energetska efikasnost je značajna za zaštitu životne sredine jer između ostalog za rezutat ima smanjenje emisija oksida sumpora (SOx), oksida azota (NOx) i suspendovanih čestica PM2.5 i PM10, manje emisije CO2 i smanjenu upotrebu vode i uglja. Energetska efikasnost može biti i jedna od alternativa izgradnji brana i elektroenergetskih vodova, navodi se u jednoj od prezentacija na sajtu USAID projekta Investiranje u sektor energije.

Bosna i Hercegovina je jedna od energetski najneefikasnijih zemalja u jugoistočnoj Evropi. Budući da ni državni budžeti ni bankarski krediti ne mogu samostalno da podnesu velike potrebe za finansiranjem mera energetske efikasnosti, obligacione šeme kao mehanizam su jedina opcija koja u vidu subvencija može pokrenuti čitav sistem, navodi se u saopštenju.

Prema istraživanju koje je sprovedeno u okviru projekta, većina ispitanika u oba entiteta podržava ideju da se energetska efikasnost finansira iz sredstava prikupljenih putem posebnog poreza koja bi se slivala u jedan poseban fond, ali su njihovi stavovi podeljeni kada je u pitanju buduće namensko trošenje ovih sredstava.

Pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Admir Softić, istakao je da BiH uvrstila obligacione šeme u Okvirnu energetsku strategiju i da je u julu prošle godine Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio set preporuka za reformu energetskog sektora.

Foto: Facebook.com/USAIDBIH

Investicija od 51 milion evra u energetsku efikasnost godišnje bi proizvela godišnji rast BDP-a od 1%

U četvorogodišnjem procesu kreiranja ovog modela finansiranja energetske efikasnosti, USAID projekat Investiranje u sektor energije zajedno sa nadležnim ministarstvima i drugim institucijama vlasti, procenio je da investicioni potencijal energetske efikasnosti u BiH iznosi blizu 5 milijardi KM (oko 2,55 milijardi evra).

Analizom je utvrđeno da bi se ulaganjem 100 miliona KM (oko 51 milion evra) godišnje u mere energetske efikasnosti, BDP Bosne i Hercegovine povećao za blizu 1% godišnje, što bi rezultiralo otvaranjem približno 4,900 novih radnih mesta godišnje.

Takođe, primenom ovog modela i ulaganjem 100 miliona KM, uštedela bi se energija jednaka potrošnji 17.000 prosečnih domaćinstava, kao i smanjenje emisije CO2 jednake godišnjoj emisiji koju proizvede 19.000 vozila.

Pored predloga modela, na konferenciji su predstavljene i Smernice politike obligacionih šema za energetsku efikasnost koje su pripremili Sekretarijat Energetske zajednice i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), kao i primeri Programa obligacionih šema iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

11. mart 2019. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

11. mart 2019. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

11. mart 2019. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

11. mart 2019. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.