Životna sredina

Pravo na vodu: Kraljevu preti izgradnja 40 malih hidroelektrana

Pravo na vodu Studenica

Foto:Pravo na vodu

Objavljeno

30.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Reke nisu roba za potkusurivanje predizbornih trzavica, već su prirodno bogatstvo koje treba čuvati za sadašnje i buduće generacije, zajednička je poruka udruženja Pravo na vodu, Spasimo Studenicu i Sačuvajmo planinske reke Kraljeva.

Udruženje Pravo na vodu se oglasilo povodom obećanja predsednika države da će se obustaviti planovi za izgradnju malih hidroelektrana na reci Studenici i njenoj pritoci Brevini. Oni su upozorili javnost da je u regionu Kraljeva planirano još čak 40 novih, jednako štetnih MHE.

Čeka se novi Prostorni plan grada Kraljeva i poništenje izdatih dozvola za sve lokacije na ovoj teritoriji

Pravo na vodu je zajedno sa inicijativama Spasimo Studenicu i Sačuvajmo planinske reke Kraljeva lokalnoj samoupravi u novembru predalo inicijativu za moratorijum na celoj teritoriji grada Kraljeva, odnosno obustavu izdavanja dozvola i gradnje MHE do donošenja novog Prostornog plana grada Kraljeva, kao i poništenje izdatih dozvola za sve lokacije na ovoj teritoriji. Na sajtu Minstarstva rudarstva i energetike nalazi se spisak od preko 150 predatih zahteva za gradnju hidroelektrana u celoj Srbiji.

Pored Brevine, ugrožen je i park prirode Golija

Iako se navodi da je reka Brevina spašena od devastacije, ona je još 2019. ranjena mini hidroelektranom koja nikada nije dobila upotrebnu dozvolu.

„Ovo betonsko strašilo i dalje preseca reku kao spomenik destrukciji i pohlepi u sred dvostruko zaštićenog područja rezervata biosfere Golija-Studenica i parka prirode Golija. Na teritoriji Kraljeva je već izgrađeno deset mini hidroelektrana sa razarajućim posledicama“, navedeno je u saopštenju. Iako su zadovoljni što je reka Brevina za sada bezbedna od gradnje novih MHE, aktivisti izražavaju zabrinutost što, kako kažu, predsednik države na sebe preuzima funkcije izvršne vlasti, mimo ustanovljenih principa i procedura.

Naposletku su čestitali aktivistima iz Kraljeva i okoline na postignutim rezultatima i najavili da su tek počeli sa oslobađanjem srpskih reka i drugih vodotokova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U zemljama EU baci se više hrane nego što se uveze

U zemljama EU baci se više hrane nego što se uveze

23 септембра 2022 - U trenutku kada 33 miliona građana Evropske unije ne može da priušti dovoljno obroka, u...

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju

SEOS zahteva obustavu geoloških istraživanja i preispitivanje dozvola rudarskih kompanija

SEOS zahteva obustavu geoloških istraživanja i preispitivanje dozvola rudarskih kompanija

14 септембра 2022 - Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) traži od Ministarstva rudarstva i energetike da do 1. novembra...

Bar ce proizvoditi energiju iz otpada mozura

Bar će proizvoditi energiju iz otpada

12 септембра 2022 - Opštini Bar predstavila je Studiju izvodljivosti za pretvaranja biogasa u električnu energiju na sanitarnoj regionalnoj deponiji Možura