Životna sredina

Pravo na vodu: Kraljevu preti izgradnja 40 malih hidroelektrana

Pravo na vodu Studenica

Foto:Pravo na vodu

Objavljeno

30.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Reke nisu roba za potkusurivanje predizbornih trzavica, već su prirodno bogatstvo koje treba čuvati za sadašnje i buduće generacije, zajednička je poruka udruženja Pravo na vodu, Spasimo Studenicu i Sačuvajmo planinske reke Kraljeva.

Udruženje Pravo na vodu se oglasilo povodom obećanja predsednika države da će se obustaviti planovi za izgradnju malih hidroelektrana na reci Studenici i njenoj pritoci Brevini. Oni su upozorili javnost da je u regionu Kraljeva planirano još čak 40 novih, jednako štetnih MHE.

Čeka se novi Prostorni plan grada Kraljeva i poništenje izdatih dozvola za sve lokacije na ovoj teritoriji

Pravo na vodu je zajedno sa inicijativama Spasimo Studenicu i Sačuvajmo planinske reke Kraljeva lokalnoj samoupravi u novembru predalo inicijativu za moratorijum na celoj teritoriji grada Kraljeva, odnosno obustavu izdavanja dozvola i gradnje MHE do donošenja novog Prostornog plana grada Kraljeva, kao i poništenje izdatih dozvola za sve lokacije na ovoj teritoriji. Na sajtu Minstarstva rudarstva i energetike nalazi se spisak od preko 150 predatih zahteva za gradnju hidroelektrana u celoj Srbiji.

Pored Brevine, ugrožen je i park prirode Golija

Iako se navodi da je reka Brevina spašena od devastacije, ona je još 2019. ranjena mini hidroelektranom koja nikada nije dobila upotrebnu dozvolu.

„Ovo betonsko strašilo i dalje preseca reku kao spomenik destrukciji i pohlepi u sred dvostruko zaštićenog područja rezervata biosfere Golija-Studenica i parka prirode Golija. Na teritoriji Kraljeva je već izgrađeno deset mini hidroelektrana sa razarajućim posledicama“, navedeno je u saopštenju. Iako su zadovoljni što je reka Brevina za sada bezbedna od gradnje novih MHE, aktivisti izražavaju zabrinutost što, kako kažu, predsednik države na sebe preuzima funkcije izvršne vlasti, mimo ustanovljenih principa i procedura.

Naposletku su čestitali aktivistima iz Kraljeva i okoline na postignutim rezultatima i najavili da su tek počeli sa oslobađanjem srpskih reka i drugih vodotokova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Aktivisti na Šodrošu: Drveće posečeno

Aktivisti na Šodrošu: Drveće posečeno bez procene uticaja na životnu sredinu

30. decembar 2021. - Na Šodrošu u Novom Sadu je posečeno 140 autohotonih stabala na trasi za izgradnju četvrtog gradskog mosta

Sat za našu planetu, pridruži se najvećoj ekološkoj akciji na svetu

Sat za našu planetu, pridruži se najvećoj ekološkoj akciji na svetu

30. decembar 2021. - Građani, kompanije i ustanove će 25. marta u 20.30 časova pogasiti svetla na jedan sat radi simbolične podrške planeti i podizanja svesti.

Evropska komisija planira zaštitu potrošača od grinvošinga i garantovanje prava na popravku

EU će zaštititi potrošače od lažnih zelenih proizvoda i zagarantovati pravo na popravku

30. decembar 2021. - Evropska komisija je usvojila predlog direktiva o grinvošingu i pravu na popravku sa ciljem da zaštiti potrošače i životnu sredinu

Zaštita ugroženih vrsta ptica važnija od izgradnje vetroparka

Zaštita ugroženih vrsta ptica važnija od izgradnje vetroparka u Grčkoj

30. decembar 2021. - Nadležne institucije u Grčkoj su se opredelile u korist zaštite ptica i dale negativno mišljenje o izgradnji vetroparka u Akarnaniji