Životna sredina

Pravo na vodu: Kraljevu preti izgradnja 40 malih hidroelektrana

Pravo na vodu Studenica

Foto:Pravo na vodu

Objavljeno

30.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Reke nisu roba za potkusurivanje predizbornih trzavica, već su prirodno bogatstvo koje treba čuvati za sadašnje i buduće generacije, zajednička je poruka udruženja Pravo na vodu, Spasimo Studenicu i Sačuvajmo planinske reke Kraljeva.

Udruženje Pravo na vodu se oglasilo povodom obećanja predsednika države da će se obustaviti planovi za izgradnju malih hidroelektrana na reci Studenici i njenoj pritoci Brevini. Oni su upozorili javnost da je u regionu Kraljeva planirano još čak 40 novih, jednako štetnih MHE.

Čeka se novi Prostorni plan grada Kraljeva i poništenje izdatih dozvola za sve lokacije na ovoj teritoriji

Pravo na vodu je zajedno sa inicijativama Spasimo Studenicu i Sačuvajmo planinske reke Kraljeva lokalnoj samoupravi u novembru predalo inicijativu za moratorijum na celoj teritoriji grada Kraljeva, odnosno obustavu izdavanja dozvola i gradnje MHE do donošenja novog Prostornog plana grada Kraljeva, kao i poništenje izdatih dozvola za sve lokacije na ovoj teritoriji. Na sajtu Minstarstva rudarstva i energetike nalazi se spisak od preko 150 predatih zahteva za gradnju hidroelektrana u celoj Srbiji.

Pored Brevine, ugrožen je i park prirode Golija

Iako se navodi da je reka Brevina spašena od devastacije, ona je još 2019. ranjena mini hidroelektranom koja nikada nije dobila upotrebnu dozvolu.

„Ovo betonsko strašilo i dalje preseca reku kao spomenik destrukciji i pohlepi u sred dvostruko zaštićenog područja rezervata biosfere Golija-Studenica i parka prirode Golija. Na teritoriji Kraljeva je već izgrađeno deset mini hidroelektrana sa razarajućim posledicama“, navedeno je u saopštenju. Iako su zadovoljni što je reka Brevina za sada bezbedna od gradnje novih MHE, aktivisti izražavaju zabrinutost što, kako kažu, predsednik države na sebe preuzima funkcije izvršne vlasti, mimo ustanovljenih principa i procedura.

Naposletku su čestitali aktivistima iz Kraljeva i okoline na postignutim rezultatima i najavili da su tek počeli sa oslobađanjem srpskih reka i drugih vodotokova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

30. decembar 2021. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

30. decembar 2021. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

30. decembar 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

30. decembar 2021. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić