Životna sredina

Pravo na vodu: Kraljevu preti izgradnja 40 malih hidroelektrana

Pravo na vodu Studenica

Foto:Pravo na vodu

Objavljeno

30.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Reke nisu roba za potkusurivanje predizbornih trzavica, već su prirodno bogatstvo koje treba čuvati za sadašnje i buduće generacije, zajednička je poruka udruženja Pravo na vodu, Spasimo Studenicu i Sačuvajmo planinske reke Kraljeva.

Udruženje Pravo na vodu se oglasilo povodom obećanja predsednika države da će se obustaviti planovi za izgradnju malih hidroelektrana na reci Studenici i njenoj pritoci Brevini. Oni su upozorili javnost da je u regionu Kraljeva planirano još čak 40 novih, jednako štetnih MHE.

Čeka se novi Prostorni plan grada Kraljeva i poništenje izdatih dozvola za sve lokacije na ovoj teritoriji

Pravo na vodu je zajedno sa inicijativama Spasimo Studenicu i Sačuvajmo planinske reke Kraljeva lokalnoj samoupravi u novembru predalo inicijativu za moratorijum na celoj teritoriji grada Kraljeva, odnosno obustavu izdavanja dozvola i gradnje MHE do donošenja novog Prostornog plana grada Kraljeva, kao i poništenje izdatih dozvola za sve lokacije na ovoj teritoriji. Na sajtu Minstarstva rudarstva i energetike nalazi se spisak od preko 150 predatih zahteva za gradnju hidroelektrana u celoj Srbiji.

Pored Brevine, ugrožen je i park prirode Golija

Iako se navodi da je reka Brevina spašena od devastacije, ona je još 2019. ranjena mini hidroelektranom koja nikada nije dobila upotrebnu dozvolu.

„Ovo betonsko strašilo i dalje preseca reku kao spomenik destrukciji i pohlepi u sred dvostruko zaštićenog područja rezervata biosfere Golija-Studenica i parka prirode Golija. Na teritoriji Kraljeva je već izgrađeno deset mini hidroelektrana sa razarajućim posledicama“, navedeno je u saopštenju. Iako su zadovoljni što je reka Brevina za sada bezbedna od gradnje novih MHE, aktivisti izražavaju zabrinutost što, kako kažu, predsednik države na sebe preuzima funkcije izvršne vlasti, mimo ustanovljenih principa i procedura.

Naposletku su čestitali aktivistima iz Kraljeva i okoline na postignutim rezultatima i najavili da su tek počeli sa oslobađanjem srpskih reka i drugih vodotokova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

30. decembar 2021. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

30. decembar 2021. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

30. decembar 2021. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto

zeleni krediti severna makedonija narodna banka podaci

Zeleni krediti u Severnoj Makedoniji povećani 30 odsto, ali udeo u ukupnim zajmovima zanemarljiv

30. decembar 2021. - Odobravanje zelenih kredita povećano je u Severnoj Makedoniji 2,8 puta od 2019. godine. Rast ove...