Energetska efikasnost

Požuri – prijave za konkurs Clim@ Scaler za zelene firme do 5. aprila

Pozuri prijave konkurs Clim@ Scaler zelene firme 5 aprila

Foto: GGF

Objavljeno

31.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Clim@ Scaler je novi konkurs za poslovne poduhvate koji već imaju kupce i prihod i treba da prošire svoju delatnost u sektorima energetske efikasnosti, cirkularne ekonomije, uštede resursa i održivih energetskih rešenja. Poziv je otvoren do 5. aprila.

Fond za zeleni razvoj (Green for Growth Fund – GGF) i Rockstart, koji investira u preduzeća na početku razvoja, udružili su snage i pokrenuli prvo izdanje takmičenja Clim@ Scaler.

Ova inicijativa za cilj ima da pronađe najinovativnije skejlapove u domenima energetske efikasnosti, cirkularne ekonomije, uštede resursa i održivih energetskih rešenja u Jugoistočnoj Evropi, regionu evropskog istočnog susedstva, na Bliskom istoku i u Severnoj Africi. Skejlap ili u originalu scaleup je faza razvoja biznisa koja ide posle startap faze, a pre nego što kompanija dostigne zrelost.

Clim@ Scaler će podržati zelene firme koje rade na uvećavanju svog biznisa koji ima pozitivan uticaj na rešavanje klimatske krize. Odgovarajući kandidati uspešno rešavaju pitanja koja stoje na putu ka održivosti i žele da daju zamajac svojim klimatskim rešenjima. Program je za firme koje već imaju kupce i prihod i žele da prošire svoje poslovanje.

Skejlap period je osetljiv za kompanije u usponu

„Pri skejlovanju ostajete bez svoje agilnosti iz startap faze, mada još niste dostigli stabilnost zrele faze. Ova faza je puna odmeravanja koristi i štetnosti i mora se postići delikatan balans. Ti izazovi mogu da uhvate loše pripremljenog generalnog direktora dok mu je gard spušten, pogotovo ukoliko taj lider ili liderka nisu svesni faze kroz koju prolazi njihova kompanija“, saopštili su organizatori konkursa.

Odabrani zeleni poduhvati dobijaju pristup četvoromesečnom akceleratorskom programu

Prijave su otvorene do 5. aprila, a sedam firmi finalista biće izabrano 29. aprila. Ti zeleni poduhvati dobijaju pristup četvoromesečnom akceleratorskom programu osmišljenom baš za skejlapove sa poslovnim modelom koji ima potencijal da ostvari rezultat, a trenutno su locirani u GGF regionima finansiranja ili tamo planiraju ekspanziju.

Finalisti predstavljaju svoj model investitorima, korporativnim partnerima

Aktivnosti kreću početkom maja. Uključuju personalizovano mentorstvo, interaktivu obuku, povezivanje s korporacijama koje predvode sektore energetike, agrotehnologije i inovativnih tehnologija u usponu, zatim finansijsku podršku i priliku da svoj model predstave relevantnim investitorima i korporativnim partnerima.

GGF-ov mehanizam za tehničku pomoć Technical Assistance Facility će podržati finaliste u programu koji sledi nakon toga. U pozivu se navodi da će aktivnosti trajati do sredine oktobra. GGF je saopštio da će korisnici dobiti bespovratna sredstva i ostvariti saradnju u vrednosti do 50.000 evra.

Prethodni ciklusi takmičenja Clim@ su bili namenjeni za predstavljanje startapa.

Fond za zeleni razvoj ulaže u mere osmišljene da smanje upotrebu energenata i emisije ugljen-dioksida i povećaju uštedu resursa na svojih 19 ciljanih tržišta. Ovo javno-privatno partnerstvo direktno omogućava tu vrstu finansiranja za projekte za energiju iz obnovljivih izvora, kompanije i lokalnu samoupravu, a indirektno preko odabranih finansijskih institucija. GGF Technical Assistance Facility pomaže da se pozitivni uticaj ulaganja iz fonda maksimalno uveća tako što lokalnim finansijskim institucijama i partnerima pruža podršku za uvećanje kapaciteta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Milos Mladenovic, SEEPEX, energetska tranzicija

Ideje D&G kao odgovor na izazove energetske tranzicije ili kako smo zavoleli Bodrijara

31. mart 2022. - O evropskom tržištu električne energije nakon okončanja energetske krize, ali i o uzrocima krize, daljim tendencijama razvoja tržišta energije i globalne ekonomije, razgovarali smo sa direktorom SEEPEX -a Milošem Mladenovićem

Požar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

31. mart 2022. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom

slovenia necp targets

Slovenija potvrdila napuštanje uglja 2033. u ažuriranom NEKP-u

31. mart 2022. - Slovenija je pripremila ažuriranu verziju nacionalnog energetskog i klimatskog plana koji povećava sve ciljeve

gravitacija-skladistenje-energije-zgrade

Oblakoderi postaju skladišta energije uz pomoć gravitacije

31. mart 2022. - Energy Vault planira primenu inovativnog koncepta gravitacionog skladištenja energije u izuzetno visokim zgradama širom sveta