Životna sredina

Poziv regionima uglja sa Zapadnog Balkana, iz Ukrajine i EU da se prijave za program razmene

Poziv regionima uglja sa Zapadnog Balkana, iz Ukrajine i EU da se prijave za program razmene

Slika: jplenio from Pixabay

Objavljeno

29.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Regioni uglja na Zapadnom Balkanu, u Ukrajini i EU imaju priliku da se prijave za program razmene čiji je cilj ubrzanje pravednih lokalnih energetskih tranzicija, saopštio je Sekretarijat Energetske zajednice.

Program razmene je deo Platforme za podršku energetskoj tranziciji u regionima uglja na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini, koja je zvanično pokrenuta u decembru 2020. godine. Platformom upravlja Evropska komisija u saradnji sa Energetskom zajednicom, Svetskom bankom, EBRD -om, EIB -om, poljskim nacionalnim Fondom za zaštitu životne sredine i upravljanje vodama i univerzitetom College of Europe iz poljskog grada Natolin.

Pozivaju se zainteresovani regioni uglja da se prijave do 15. septembra ove godine, naveo je Sekretarijat i dodao da se detaljnije informacije mogu pronaći na sajtu ovog programa razmene.

Regioni će biti upareni na osnovu njihovih interesa i stručnosti

Program je prilika za regione da započnu direktne, međusobne dijaloge, povežu se sa različitim akterima, uče jedni od drugih i prenesu znanje, saopštio je Sekretarijat.

Regioni koji budu učestvovali u programu biće upareni na osnovu njihovih interesa i stručnosti i imaće priliku da odaberu teme relevantne za postepen prestanak korišćenja uglja koje će biti detaljno istražene. Prioritet će biti formiranje parova koji se sastoje od jednog regiona uglja sa Zapadnog Balkana ili Ukrajine i jednog regiona uglja iz EU. Međutim, kako je naveo Sekretarijat, stvaranje parova će biti fleksibilno i zavisiće od potreba regiona uglja.

Svi regioni će imati mogućnost za plaćene studijske posete, razmenu znanja i stručnu podršku. Osim stručne podrške, regioni će dobiti savete iz drugih regiona kroz konkretan rad na terenu, kao i modele na osnovu kojih će moći da procene dokle su stigli u energetskoj tranziciji i definišu svoje sledeće korake. Program je takođe jedinstvena prilika za umrežavanje, saopštio je Sekretarijat Energetska zajednice.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Panorama-Grude0-Hercegovina-web

Norvežani grade prvu veliku solarnu elektranu u BiH

27 маја 2022 - Posle više najava domaćih i stranih firmi da će investirati u solarnu energiju, u Bosni...

srbija madjarska mali sijarto gas dalekovod saradnja energetska kriza

Mađarska i Srbija dogovorile jačanje energetske saradnje

26 маја 2022 - Dve zemlje planiraju da ojačaju energetske veze kako bi obezbedile stabilno snabdevanje energijom u vremenu energetske krize

garancije porekla energetska zajednica registri trgovina

Sve je spremno da zemlje Energetske zajednice izdaju garancije porekla

26 маја 2022 - Potrebno je da nacionalna izdavačka tela potpišu ugovore o korišćenju registara sa specijalizovanom firmom Grexel, kaže Naida Taso

DEM, Petrol, Nafta Lendava geotermalna elektrana iscrpljeno nalaziste nafte i gasa

Slovenci započinju pilot projekat geotermalne elektrane na napuštenim bušotinama nafte i gasa

25 маја 2022 - Inovativnost projekta ogleda se u tome što će se koristiti geotermalna gravitaciona toplotna cev - tehnologija koju je patentirala Slovenija