Voda

Povučene sporne izmene Zakona o vodama, protest ipak održan

sporne-izmene-zakona-voda-beograd

Slika: Pixabay/alexsrbija

Objavljeno

26.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Srbije povukla je sporne izmene Zakona o vodama koje je skupština usvojila sredinom jula, nakon što je predsednik Aleksandar Vučić odlučio da ih ne potpiše. Izmenama zakona, koje su naišle na protivljenje nevladinih organizacija, bi se omogućio zakup vodnog zemljišta i postavljanje splavova neposrednom pogodbom.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović potvrdio je prošle nedelje da su sporne izmene Zakona o vodama povučene na sednici Vlade, na predlog ministarstva. Iz ministarstva je najavljeno da će o zakonu biti održana javna rasprava, a Nedimović je rekao da veruje da će rasprava biti široka i da će svako ko ima bilo koju primedbu moći da kaže svoje zapažanje u vezi sa zakonom.

O  zakonu će biti održana javna rasprava

On je dodao i da će javna rasprava sigurno pomoći da se isprave neodstaci i doprineti boljim, kvalitetnijim rešenjima.

O tačnom datumu i vremenu trajanja rasprave, javnost će biti blagovremeno obaveštena, rečeno je Blicu u ministarstvu.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz pokreta Odbranimo reke Stare planine izjavioje da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbio da potpiše Zakon o vodama zbog rejtinga i predstojećih izbora. „Desilo se čudo neviđeno – predsednik odlučio da poštuje Ustav. To se nije desilo do sada“, rekao je Jovanović u Novom danu na N1.

Nevladine organizacije pokrenule su peticiju za održavanje referenduma o izmenama zakona

Nakon usvajanja izmena u skupštini 14. jula, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) i ogranak Svetskog fonda za prirodu WWF Adria su pokrenuli peticiju sa zahtevom da se zakon povuče i da se o njemu organizuje referendum.

Predsednik Upravnog odbora organizacije RERI, Jovan Rajić, je reanije rekao da se takvim izmenama “legalizuje korupcija,“ jer bi se vodno zemljište, uključujući vodoizvorišta, moglo dati u zakup “bez jasnih kriterijuma” i “bez procedure,” čime bi se kršila “osnovna pravila konkurencije i tržišta.”

RERI je tada upozorio i da javnost nije bila informisana o izmenama Zakona o vodama i da nije omogućeno njeno učešće u postupku njihovog donošenja.

Najavljeni protest protiv izmena zakona ipak održan

Iako su izmene zakona povučene, najavljeni protest ispred skupštine Srbije je ipak održan danas u 17 časova. Na protestu, rekli su organizatori, se okupilo 200 aktivista, koji su istakli veliki transparent na kome piše „Tražimo da zakon bude u interesu građana.“

Aktivisti smatraju da vraćanje zakona u proceduru ne reševa problem, jer se ne zna šta će posle biti sa njim, javila je Nova.rs.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svetski dan voda 2023: za dostupnu i čistu pijaću vodu za sve

Svetski dan voda 2023: za dostupnu i čistu pijaću vodu za sve

26. jul 2021. - Uporedo sa obeležavanjem Svetskog dana voda održava se Konferencija UN-a o vodama, dok su inicijative proglasile Manifest vodne pravde.

Reka Vjosa proglašena za nacionalni park: prva zaštićena divlja reka u Evropi

Vjosa proglašena za nacionalni park: prva zaštićena divlja reka u Evropi

26. jul 2021. - Reka Vjosa je dobila najviši nacionalni stepen zaštite zahvaljujući dugogodišnjoj kampanji i saradnji državnog i civilnog sektora

Plutajuci fotonaposnski sistemi sprecavaju isparavanje vode

Plutajuće solarne elektrane ograničavaju isparavanje vode iz jezera

26. jul 2021. - Po rezultatima istraživanja u Brazilu, fotonaponski paneli mogu da smanje isparavanje vode iz akumulacija do čak 60 odsto

otpadne vode dri revizori revizija

Izveštaj revizora o otpadnim vodama u Srbiji: najveći zagađivači zagađuju skoro bez ikakve kontrole i odgovornosti

26. jul 2021. - Izveštaj se odnosi na period 2019-2021. i obuhvata dva ministarstva, Republičku direkciju za vode, SEPA i EPS