Voda

Povučene sporne izmene Zakona o vodama, protest ipak održan

sporne-izmene-zakona-voda-beograd

Slika: Pixabay/alexsrbija

Objavljeno

26.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Srbije povukla je sporne izmene Zakona o vodama koje je skupština usvojila sredinom jula, nakon što je predsednik Aleksandar Vučić odlučio da ih ne potpiše. Izmenama zakona, koje su naišle na protivljenje nevladinih organizacija, bi se omogućio zakup vodnog zemljišta i postavljanje splavova neposrednom pogodbom.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović potvrdio je prošle nedelje da su sporne izmene Zakona o vodama povučene na sednici Vlade, na predlog ministarstva. Iz ministarstva je najavljeno da će o zakonu biti održana javna rasprava, a Nedimović je rekao da veruje da će rasprava biti široka i da će svako ko ima bilo koju primedbu moći da kaže svoje zapažanje u vezi sa zakonom.

O  zakonu će biti održana javna rasprava

On je dodao i da će javna rasprava sigurno pomoći da se isprave neodstaci i doprineti boljim, kvalitetnijim rešenjima.

O tačnom datumu i vremenu trajanja rasprave, javnost će biti blagovremeno obaveštena, rečeno je Blicu u ministarstvu.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz pokreta Odbranimo reke Stare planine izjavioje da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbio da potpiše Zakon o vodama zbog rejtinga i predstojećih izbora. „Desilo se čudo neviđeno – predsednik odlučio da poštuje Ustav. To se nije desilo do sada“, rekao je Jovanović u Novom danu na N1.

Nevladine organizacije pokrenule su peticiju za održavanje referenduma o izmenama zakona

Nakon usvajanja izmena u skupštini 14. jula, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) i ogranak Svetskog fonda za prirodu WWF Adria su pokrenuli peticiju sa zahtevom da se zakon povuče i da se o njemu organizuje referendum.

Predsednik Upravnog odbora organizacije RERI, Jovan Rajić, je reanije rekao da se takvim izmenama “legalizuje korupcija,“ jer bi se vodno zemljište, uključujući vodoizvorišta, moglo dati u zakup “bez jasnih kriterijuma” i “bez procedure,” čime bi se kršila “osnovna pravila konkurencije i tržišta.”

RERI je tada upozorio i da javnost nije bila informisana o izmenama Zakona o vodama i da nije omogućeno njeno učešće u postupku njihovog donošenja.

Najavljeni protest protiv izmena zakona ipak održan

Iako su izmene zakona povučene, najavljeni protest ispred skupštine Srbije je ipak održan danas u 17 časova. Na protestu, rekli su organizatori, se okupilo 200 aktivista, koji su istakli veliki transparent na kome piše „Tražimo da zakon bude u interesu građana.“

Aktivisti smatraju da vraćanje zakona u proceduru ne reševa problem, jer se ne zna šta će posle biti sa njim, javila je Nova.rs.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

26. jul 2021. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Liverpul planira izgranju elektrane na plimu i oseku

Liverpul planira najveću elektranu na plimu i oseku na svetu

26. jul 2021. - Liverpul planira izgradnju najveće elektrane na svetu na plimu i oseku, kapaciteta 700 megavata

Svetski dan voda 2024, voda za mir

Svetski dan voda 2024: Voda za mir

26. jul 2021. - Svetski dan voda obeležava se 22. marta počev od 1993 godine, kada ga je uveo UN. Ove godine, tema je 'Voda za mir'.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

26. jul 2021. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika