Voda

Povučene sporne izmene Zakona o vodama, protest ipak održan

sporne-izmene-zakona-voda-beograd

Slika: Pixabay/alexsrbija

Objavljeno

26.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Srbije povukla je sporne izmene Zakona o vodama koje je skupština usvojila sredinom jula, nakon što je predsednik Aleksandar Vučić odlučio da ih ne potpiše. Izmenama zakona, koje su naišle na protivljenje nevladinih organizacija, bi se omogućio zakup vodnog zemljišta i postavljanje splavova neposrednom pogodbom.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović potvrdio je prošle nedelje da su sporne izmene Zakona o vodama povučene na sednici Vlade, na predlog ministarstva. Iz ministarstva je najavljeno da će o zakonu biti održana javna rasprava, a Nedimović je rekao da veruje da će rasprava biti široka i da će svako ko ima bilo koju primedbu moći da kaže svoje zapažanje u vezi sa zakonom.

O  zakonu će biti održana javna rasprava

On je dodao i da će javna rasprava sigurno pomoći da se isprave neodstaci i doprineti boljim, kvalitetnijim rešenjima.

O tačnom datumu i vremenu trajanja rasprave, javnost će biti blagovremeno obaveštena, rečeno je Blicu u ministarstvu.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz pokreta Odbranimo reke Stare planine izjavioje da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbio da potpiše Zakon o vodama zbog rejtinga i predstojećih izbora. „Desilo se čudo neviđeno – predsednik odlučio da poštuje Ustav. To se nije desilo do sada“, rekao je Jovanović u Novom danu na N1.

Nevladine organizacije pokrenule su peticiju za održavanje referenduma o izmenama zakona

Nakon usvajanja izmena u skupštini 14. jula, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) i ogranak Svetskog fonda za prirodu WWF Adria su pokrenuli peticiju sa zahtevom da se zakon povuče i da se o njemu organizuje referendum.

Predsednik Upravnog odbora organizacije RERI, Jovan Rajić, je reanije rekao da se takvim izmenama “legalizuje korupcija,“ jer bi se vodno zemljište, uključujući vodoizvorišta, moglo dati u zakup “bez jasnih kriterijuma” i “bez procedure,” čime bi se kršila “osnovna pravila konkurencije i tržišta.”

RERI je tada upozorio i da javnost nije bila informisana o izmenama Zakona o vodama i da nije omogućeno njeno učešće u postupku njihovog donošenja.

Najavljeni protest protiv izmena zakona ipak održan

Iako su izmene zakona povučene, najavljeni protest ispred skupštine Srbije je ipak održan danas u 17 časova. Na protestu, rekli su organizatori, se okupilo 200 aktivista, koji su istakli veliki transparent na kome piše „Tražimo da zakon bude u interesu građana.“

Aktivisti smatraju da vraćanje zakona u proceduru ne reševa problem, jer se ne zna šta će posle biti sa njim, javila je Nova.rs.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Postrojenje za preciscavanje otpadnih voda u Leskovcu pocelo proizvodnju struje iz biogasa

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Leskovcu počelo proizvodnju struje iz biogasa

30 септембра 2022 - Od početka rada postrojenja je preradilo oko četiri miliona kubika otpadne vode ili oko 19.000 litara dnevno

Ko u Srbiji prvi dograbi vodu ima primat koriscenju pravo na vodu

Ko u Srbiji prvi dograbi vodu, taj ima primat u njenom korišćenju

05 септембра 2022 - Po nalazima iz istraživanja Navodno pravo – Pravo na vodu u Republici Srbiji, milion stanovnika povremeno ili stalno nema pristup čistoj vodi

Naucnici kisnica nigde nije bezbedna za pice

Naučnici upozorili da kišnica nigde nije bezbedna za piće

11 августа 2022 - Ako se gleda po najstrožim standardima, kišnica svuda na svetu sadrži previše večnih hemikalija (PFAS), čiji štetni uticaj još nije dovoljno poznat

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija