Voda

Povučene sporne izmene Zakona o vodama, protest ipak održan

sporne-izmene-zakona-voda-beograd

Slika: Pixabay/alexsrbija

Objavljeno

26.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Srbije povukla je sporne izmene Zakona o vodama koje je skupština usvojila sredinom jula, nakon što je predsednik Aleksandar Vučić odlučio da ih ne potpiše. Izmenama zakona, koje su naišle na protivljenje nevladinih organizacija, bi se omogućio zakup vodnog zemljišta i postavljanje splavova neposrednom pogodbom.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović potvrdio je prošle nedelje da su sporne izmene Zakona o vodama povučene na sednici Vlade, na predlog ministarstva. Iz ministarstva je najavljeno da će o zakonu biti održana javna rasprava, a Nedimović je rekao da veruje da će rasprava biti široka i da će svako ko ima bilo koju primedbu moći da kaže svoje zapažanje u vezi sa zakonom.

O  zakonu će biti održana javna rasprava

On je dodao i da će javna rasprava sigurno pomoći da se isprave neodstaci i doprineti boljim, kvalitetnijim rešenjima.

O tačnom datumu i vremenu trajanja rasprave, javnost će biti blagovremeno obaveštena, rečeno je Blicu u ministarstvu.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz pokreta Odbranimo reke Stare planine izjavioje da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbio da potpiše Zakon o vodama zbog rejtinga i predstojećih izbora. „Desilo se čudo neviđeno – predsednik odlučio da poštuje Ustav. To se nije desilo do sada“, rekao je Jovanović u Novom danu na N1.

Nevladine organizacije pokrenule su peticiju za održavanje referenduma o izmenama zakona

Nakon usvajanja izmena u skupštini 14. jula, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) i ogranak Svetskog fonda za prirodu WWF Adria su pokrenuli peticiju sa zahtevom da se zakon povuče i da se o njemu organizuje referendum.

Predsednik Upravnog odbora organizacije RERI, Jovan Rajić, je reanije rekao da se takvim izmenama “legalizuje korupcija,“ jer bi se vodno zemljište, uključujući vodoizvorišta, moglo dati u zakup “bez jasnih kriterijuma” i “bez procedure,” čime bi se kršila “osnovna pravila konkurencije i tržišta.”

RERI je tada upozorio i da javnost nije bila informisana o izmenama Zakona o vodama i da nije omogućeno njeno učešće u postupku njihovog donošenja.

Najavljeni protest protiv izmena zakona ipak održan

Iako su izmene zakona povučene, najavljeni protest ispred skupštine Srbije je ipak održan danas u 17 časova. Na protestu, rekli su organizatori, se okupilo 200 aktivista, koji su istakli veliki transparent na kome piše „Tražimo da zakon bude u interesu građana.“

Aktivisti smatraju da vraćanje zakona u proceduru ne reševa problem, jer se ne zna šta će posle biti sa njim, javila je Nova.rs.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konji-Suva-planina_izvor_nestasica-vode_septembar-2021

Presušio jedini izvor vode za stoku na Suvoj planini – hiljadu krava i konja umiralo od žeđi

21 септембра 2021 - Oko 800 krava i 200 konja na Suvoj planini je sredinom septembra ostalo bez vode, nakon što im je presušio jedini izvor za napajanje u letnjim mesecima.

makisko polje vodoizvoriste jeftini stanovi

Glavni urbanista Beograda najavljuje gradnju jeftinih stanova na Makiškom polju, vodoizvorištu prestonice

09 септембра 2021 - Skoro 80.000 građana traži referendum o Makiškom polju, a stručna javnost upozorava da bi gradnja ugrozila vodoizvorišta glavnog grada.

Erste banka prodaje Fabriku vode u Zrenjaninu

Erste banka prodaje Fabriku vode u Zrenjaninu

23 августа 2021 - Grad nema pijaću vodu od 2004, pa je ovo postrojenja trebalo da reši problem, ali posle izgradnje nije isporučivalo ispravnu pijaću vodu.

Zrenjanin je zedan spreman radikalizuje redovne proteste

Zrenjanin je žedan i spreman da radikalizuje sada već redovne proteste

17 августа 2021 - Zrenjanin je žedan, ali Zrenjaninci su se ujedinili na protestnim vožnjama i u zahtevu da svi na teritoriji grada dobiju pijaću vodu iz vodovoda