Energetska efikasnost

Povećanje energetske efikasnosti u zgradama i daljinskom grejanju mora biti objedinjeno

Povecanje energetske efikasnosti u zgradama i daljinskom grejanju mora biti objedinjeno

Objavljeno

13.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Povećanje energetske efikasnosti u zgradama i u sistemima daljinskog grejanja su na prvi pogled dva odvojena posla, ali pravi efekti mogu se ostvariti njihovim povezivanjem jer se tako postiže sinergija i unapređuje efikasno korišćenje energije.

Kako to ostvariti bila je glavna tema radionice Uspostavljanje zajedničkog pristupa energetskoj efikasnosti u zgradama i sistemima daljinskog grejanja, održane u Beogradu u organizaciji Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP).

Uz tehničku podršku UNEP u Beogradu se od 2016. godine sprovode projekti Akcelerator efikasnosti u zgradarstvu (Building Efficiency Accelerator-BEA) i Daljinska energija u gradovima (District Energy in Cities-DES), koji su deo UN inicijative Održiva energija za sve (Sustainable Energy for All-SEforALL). Projekat BEA dosad je okupio brojne stručnjake iz oblasti energetike, predstavnike ministarstava, gradske vlasti, ustanova, unverziteta, međunarodnih organizacija i razvojnih agencija (VIDEO – Eksperti o BEA inicijativi u Beogradu).

Miodrag Grujić, Rukovodilac za klimatske promene, energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine Grada Beograda, istakao je da je energetska efikasnost u sistemima daljinskog grejanja nedovoljna bez energetske efikasnosti u zgradama, pa je logično da se spoje.

On je naveo da je projekat BEA završen, a rezultati su Priručnik o energetskoj efikasnosti u stambenim zgradama i kućama, i priprema potpune energetske obnove Osnovne škole “Vlada Obradović-Kameni” na Ledinama.

“Sada nastavljamo sa projektom DES od koga do kraja sledeće godine očekujemo dve fizibiliti studije sa projektima koji ispunjavaju uslove banaka za kreditiranje i akcioni plan za modernizaciju sistema daljinskog grejanja uključujući modernizaciju mreže, povezivanje obnovljivih izvora energije i otpadne toplote”, istakao je Grujić.

Na šta se potroši 60 odsto energije

Sonja Maličević, iz Kancelarije UNEP-a, navela je da je daljinska energija važna jer na grejanje, hlađenje i toplu vodu otpada 60 odsto globalne potrošnje energije, proizvedene mahom iz fosilnih goriva. On je rekla da će projekat DES obezbediti i obuke kako bi se osposobile relevantne institucije u Srbiji da samostalno obavljaju treninge u cilju povećanja stručnosti u ovoj oblasti.

Maarten De Groote, šef istraživanja Evropskog instituta za performanse zgrada, rekao je da je postavljeni cilj dekarbonizacija grejanja u zgradama, što je daleko, ali nije neostvarivo. On je naveo da je optimizacija daljinskog grejanja, ali i drugih oblika energije, sa zgradama ekonomski izvodljiva, ali i neophodna jer će se tako stvarati pametne četvrti, koje su ključ za postizanje održivog energetskog sistema.

“Izgleda lako, ali u realnosti nije. To je kao pitanje šta je starije, kokoška ili jaje, zgrade ili sistemi daljinskog grejanja? Šta ćemo sa starim sistemima daljinskog grejanja, koji moraju da se modernizuju, a obnavljanje zgrada traži vreme? Zato je na nivou grada potreban integrisan pristup proizvodnji i potrošnji energije. Obnavljanje zgrada ne sme da bude pojedinačno, kao sada, već se to mora proširiti na celu četvrt ili deo grada, pa će tako i sistem daljinskog grejanja moći da bude efikasniji”, istakao je on.

Predstavnici gradskih javnih preduzeća i organizacija civilnog društva kao glavne probleme i mere za povećanje energetske efikasnosti naveli su političku odgovornost, aktiviranje državnog fonda za energetsku efikasnosti, edukaciju nadležnih institucija, jačanje sistema prikupljanja podataka, ali i uključivanje građana i podizanje njihove svesti o ekonomskim koristima efikasnijeg korišćenja energije.

Priručnik koji svako može da razume

Predstavljajući Priručnik o energetskoj efikasnosti u stambenim zgradama i kućama, Maja Barać Stojanović, generalni direktor CEDEF-a, istakla je da ovaj priručnik napisan tako da ga svako može razumeti, ali da je zadržana određena dozu ekspertize.
“Dokument sadrži opis stanja energetske efikasnosti u zgradama u Beogradu, kao i detaljno opisane mere koje građani mogu da preduzimaju na energetskoj sanaciji svojih objekata, sa procedurama. Mere obuhvataju arhitektonsko-građevinske mere na omotaču objekta, ali i mere čiji je cilj rekonstrukcija ili zamena instalacija grejanja i hlađenja, zatim zamenu osvetljenja, promene u ponašanju korisnika…”, navela je ona.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Abazovic Crna Gora 2030 energetski nezavisna

Abazović obećao da će Crna Gora 2030. postati energetski nezavisna

13. mart 2018. - Odlazeći premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je da njegova koalicija zalaže za to da Crna Gora 2030. postane energetski nezavisna.

Ovih 18 energetskih kompanija su među 50 najinovativnijih kompanija na svetu

Ovih 18 energetskih kompanija je među 50 najinovativnijih na svetu

13. mart 2018. - Svedoci smo četvrte tehnološke revolucije – inovacije nikada nisu bile važnije. BCG je objavio listu 50 najinovativnijih kompanija na svetu.

subvencije-energetska efikasnost solarni paneli toplotne pumpe

Nova runda subvencija za solarne panele i energetsku efikasnost u Srbiji

13. mart 2018. - Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je javni poziv za lokalne samouprave, a zatim će uslediti konkursi za izvođače radova i građane

Bogdanovic EBRD BEF 2023 Dekarbonizaciji urbanih sredina grejanje obnovljive izvore

Bogdanović (EBRD): Dekarbonizaciji urbanih sredina najviše doprinosi grejanje na obnovljive izvore

13. mart 2018. - U dekarbonizaciji urbanih sredina najviše mogu da pomognu sistemi na obnovljive izvore energije, kazao je na konferenciji BEF 2023 Bojan Bogdanović iz EBRD-a