Energetska efikasnost

Povećanje energetske efikasnosti u zgradama i daljinskom grejanju mora biti objedinjeno

Povecanje energetske efikasnosti u zgradama i daljinskom grejanju mora biti objedinjeno

Objavljeno

13.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Povećanje energetske efikasnosti u zgradama i u sistemima daljinskog grejanja su na prvi pogled dva odvojena posla, ali pravi efekti mogu se ostvariti njihovim povezivanjem jer se tako postiže sinergija i unapređuje efikasno korišćenje energije.

Kako to ostvariti bila je glavna tema radionice Uspostavljanje zajedničkog pristupa energetskoj efikasnosti u zgradama i sistemima daljinskog grejanja, održane u Beogradu u organizaciji Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP).

Uz tehničku podršku UNEP u Beogradu se od 2016. godine sprovode projekti Akcelerator efikasnosti u zgradarstvu (Building Efficiency Accelerator-BEA) i Daljinska energija u gradovima (District Energy in Cities-DES), koji su deo UN inicijative Održiva energija za sve (Sustainable Energy for All-SEforALL). Projekat BEA dosad je okupio brojne stručnjake iz oblasti energetike, predstavnike ministarstava, gradske vlasti, ustanova, unverziteta, međunarodnih organizacija i razvojnih agencija (VIDEO – Eksperti o BEA inicijativi u Beogradu).

Miodrag Grujić, Rukovodilac za klimatske promene, energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine Grada Beograda, istakao je da je energetska efikasnost u sistemima daljinskog grejanja nedovoljna bez energetske efikasnosti u zgradama, pa je logično da se spoje.

On je naveo da je projekat BEA završen, a rezultati su Priručnik o energetskoj efikasnosti u stambenim zgradama i kućama, i priprema potpune energetske obnove Osnovne škole “Vlada Obradović-Kameni” na Ledinama.

“Sada nastavljamo sa projektom DES od koga do kraja sledeće godine očekujemo dve fizibiliti studije sa projektima koji ispunjavaju uslove banaka za kreditiranje i akcioni plan za modernizaciju sistema daljinskog grejanja uključujući modernizaciju mreže, povezivanje obnovljivih izvora energije i otpadne toplote”, istakao je Grujić.

Na šta se potroši 60 odsto energije

Sonja Maličević, iz Kancelarije UNEP-a, navela je da je daljinska energija važna jer na grejanje, hlađenje i toplu vodu otpada 60 odsto globalne potrošnje energije, proizvedene mahom iz fosilnih goriva. On je rekla da će projekat DES obezbediti i obuke kako bi se osposobile relevantne institucije u Srbiji da samostalno obavljaju treninge u cilju povećanja stručnosti u ovoj oblasti.

Maarten De Groote, šef istraživanja Evropskog instituta za performanse zgrada, rekao je da je postavljeni cilj dekarbonizacija grejanja u zgradama, što je daleko, ali nije neostvarivo. On je naveo da je optimizacija daljinskog grejanja, ali i drugih oblika energije, sa zgradama ekonomski izvodljiva, ali i neophodna jer će se tako stvarati pametne četvrti, koje su ključ za postizanje održivog energetskog sistema.

“Izgleda lako, ali u realnosti nije. To je kao pitanje šta je starije, kokoška ili jaje, zgrade ili sistemi daljinskog grejanja? Šta ćemo sa starim sistemima daljinskog grejanja, koji moraju da se modernizuju, a obnavljanje zgrada traži vreme? Zato je na nivou grada potreban integrisan pristup proizvodnji i potrošnji energije. Obnavljanje zgrada ne sme da bude pojedinačno, kao sada, već se to mora proširiti na celu četvrt ili deo grada, pa će tako i sistem daljinskog grejanja moći da bude efikasniji”, istakao je on.

Predstavnici gradskih javnih preduzeća i organizacija civilnog društva kao glavne probleme i mere za povećanje energetske efikasnosti naveli su političku odgovornost, aktiviranje državnog fonda za energetsku efikasnosti, edukaciju nadležnih institucija, jačanje sistema prikupljanja podataka, ali i uključivanje građana i podizanje njihove svesti o ekonomskim koristima efikasnijeg korišćenja energije.

Priručnik koji svako može da razume

Predstavljajući Priručnik o energetskoj efikasnosti u stambenim zgradama i kućama, Maja Barać Stojanović, generalni direktor CEDEF-a, istakla je da ovaj priručnik napisan tako da ga svako može razumeti, ali da je zadržana određena dozu ekspertize.
“Dokument sadrži opis stanja energetske efikasnosti u zgradama u Beogradu, kao i detaljno opisane mere koje građani mogu da preduzimaju na energetskoj sanaciji svojih objekata, sa procedurama. Mere obuhvataju arhitektonsko-građevinske mere na omotaču objekta, ali i mere čiji je cilj rekonstrukcija ili zamena instalacija grejanja i hlađenja, zatim zamenu osvetljenja, promene u ponašanju korisnika…”, navela je ona.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

13. mart 2018. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

13. mart 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

13. mart 2018. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

13. mart 2018. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.