Energetska efikasnost

Beograd se pridružio globalnoj incijativi za unapređenje energetske efikasnosti

Beograd se pridruzio globalnoj incijativi za unapredjenje energetske efikasnosti

Objavljeno

23.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Od kada se Beograd pridružio projektu Building Efficiency Accelerator (BEA), nastojanja da se uspostave preduslovi za sprovođenje politika i programa energetske efikasnosti okupila su brojne stručnjake iz oblasti energetike, predstavnike ministarstava, gradske vlasti, ustanova, unverziteta,  međunarnodnih organizacija i razvojnih agencija zaduženih ili angažovanih na poboljšanju uslova života i rada promovisanjem energetske efikasnosti. Veliku podršku i pomoć imaju u Programu Ujedinjenih nacija za životnu sredinu.

BEA inicijativa je deo globalne platforme Ujedinjenih  nacija SE4All (Sustainable Energy for All – Održiva energija za sve) i primer inovativne javno-privatne saradnje koja pretvara globalnu ekspertizu u akciju tako što pruža važnu podršku lokalnim samoupravama da sprovedu politike i programe poboljšanja energetske efikasnosti zgrada.

Globalna inicijativa BEA je osmišljena kao nadogradnja za postojeću mrežu gradova koja će im olakšavati pristup globalnoj ekspertizi kada je u pitanju energetska efikasnost zgrada, ali i kao poligon za saradnju sa partnerima iz privatnog sektora.

Cilj ovog projekta su zgrade zbog toga što na njih odlazi jedna trećina svetske potražnje za energijom i što su odgovorne za jednu četvrtinu globalne emisije štetnih gasova.

Procenjuje se da se globalna potražnja za energijom u zgradama može smanjiti za jednu trećinu do 2050. godine, ukoliko se najbolje prakse u oblasti energetske efikasnosti primene u velikom obimu.

Glavne prepreke u postizanju bolje efikasnosti zgrada, osim institucionalnih i bihejvioralističkih, uključuju i one tehničke i finansijske prirode. Cilj BEA projekta je da razbije ove prepreke povećanjem globalne i međusektorske saradnje.

Fokus SE4All inicijative je da ispuni cilj održive enrgije do 2030, dok je fokus BEA-e da udvostruči energetsku efikasnost.

Pilot projekat – od lignita do čistije budućnosti

Akselerator energetske efikasnosti u zgradama pomaže lokalnim vlastima da u zgradama koje su pod njihovom jurisdikcijom poboljšaju energetsku efikasnost, kaže Jelena Živković, tehnički savetnik UN za životnu sredinu za BEA u Beogradu.

Grad Beograd je izabran u okviru deep-dive pristupa kao partner BEA projekta u periodu 2016 – 2017. Po rečima Živkovićeve, biće izrađene smernice za implementaciju procedura za renoviranje projekata u stambenim zgradama kao deo projekta, dok će pilot projekat pokazati primenu mera energetske efikasnosti na terenu.

Osnovna škola “Vlada Obradović-Kameni” na Ledinama, izabrana je za pilot projekat u Beogradu. Zgrada škole, sazidana u vreme kada termalna izolacija i energetska efikasnost nisu bile primenjivane, upravo zbog toga poslužiti kao odličan primer ogromnih energetskih ušteda u slučajevima primene savremenih mera energetske efikasnosti, objašnjava Dušan Ignjatović, profesor na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

On je posebno naglasio da će zahvaljujući ovom projektu, deca imati odličnu priliku da iz prve ruke i od malih nogu uče o energetskoj efikasnosti i njenom pozitivnom uticaju na životnu i radnu okolinu, kao i o problem i potrebi očuvanja energije s obzirom da je ima sve manje a sve je skuplji resurs.

“Škola na Ledinama sagrađena je 1961. godine i od tada je za grejanje koristila lignit, oko 80 tona godišnje. Sama stara građevina škole godišnje troši oko 200 KWh po metru kvadrantom, kaže Petar Vasiljević, menadžer proizvodnje u JP Beogradske elektrane.

“Deca na ovaj način imaju izuzetnu priliku da iz prve ruke saznaju o energetskoj efikasnosti i kako pozitivno utiče na životnu I radnu sredinu”, dodao je on.

Jednom kada drvna biomasa zameni ugalj i bude završena energetska rehabilitacija zgrade, tvrdi Vasiljević, realna potrošnja energije će se u najmanju ruku prepoloviti, a emisije ugljendioksida (CO2) i oksida azota (NOx) biće skoro potpuno eliminisane.

Višestruke koristi partnerstva sa BEA projektom

Miodrag Grujić iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Beograda i BEA operativac, ukazuje na značaj projekta BEA i njegov uticaj na velike gradove kao što je Beograd, gde sistem daljinskog grejanja koristi fosilna goriva.

„Možemo smanjiti potrošnju energije i štetne emisije za 40 ili 50 procenata“, procenjuje Grujić.

Fond za energetsku efikasnost Grada Beograda osnovan je krajem 2016. godine. Planirano je d  bude finansiran iz budžeta (sa 10 posto), društveno odgovornih kompanija kao donatora (još 10 posto), a ostatak sredstava biće obezbeđen putem bankarskih kredita ili fondova.

Dragan Vuković, šef Odeljenja za energetsku efikasnost i obnovljivu energiju u Sekretarijatu za energetiku grada Beograda, ukazuje na beneficije Fonda u troškovnoj i kreditnoj strukturi za obnovu energije zgrada i stanova, i kaže da je još značajna dobit od projekta BEA za Beograd to što omogućava odgovarajući mehanizam procene i monitoringa.

Zbog svih koristi koje Beograd ima kroz partnerstvo sa BEA inicijativom, saradnja će biti ne sam nastavljena već i intenzivrana, dodao je Vuković.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

23. februar 2018. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

23. februar 2018. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

23. februar 2018. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

23. februar 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora