OIE

Potražnja za solarnom energijom u Evropi opala 21 odsto u 2016

Photo: Pixabay

Objavljeno

13.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Potražnja za solarnom energijom u Evropi opala je za više od 21 odsto i iznosila je 6,7 GW u 2016. godini, prema istraživanju koje je sprovelo udruženje SolarPower Europe. Istovremeno, instalisani kapaciteti solarne energije u svetu porasli su za oko 50 odsto i iznose rekordnih 76,2 GW.

“Evropska industrija solarne energije je spremna da zauzme veći deo svetskog tržišta, ali potrebne su nam politike slobodne trgovine koje podržavaju rast solara u Evropi i politiku čiste tehnologije u industriji koja podržava rast zaposlenja u ovom sektoru”, rekao je Džejms Votson, direktor SolarPower Europe.

Ovo udruženje organizovalo je SolarPower Samit u Briselu 7-8. marta, na kom se okupilo 300 lidera u oblasti solarne industrije i politike kako bi razmotrili potrebe te industrije u Evropi i mogućnost da EU postane lider u ovoj oblasti.

Na samitu je ocenjeno da paket Evropske komisije “Čista energija za sve Evropljane” predstavlja dobar korak u tom smeru. Međutim,  SolarPower Europe smatra da je za države EU adekvatniji cilj od 35 odsto energije iz obnovljivih izvora do 2030. godine, umesto 27 odsto prema sadašnjem predlogu.

Cene solarne energije u Evropi dostigle su najniže nivoe i nastavljaju da padaju. Na tenderima za električnu energiju iz fotonaponskih sistema u Nemačkoj prosečna cena solarne energije opala je za četvrtinu u poslednjih godinu i po. Najniža cena na aukciji iznosila je 6 evrocenti po kWh u februaru.

Udruženje SolarPower Europe smatra da bi zemlje Južne Evrope mogle da proizvode solarnu energiju po ceni od 3 evrocenta po kWh u 2017/18, što je nivo koji malo koja druga tehnologija može dostići. Ipak, neophodan je sistem koji bi usmerio investicije ka solarnim elektranama.

Dok je evropska potražnja opadala, na globalnom nivou proizvodnja je značajno porasla. Udeo Azije, naročito Kine, u tržištu solarne energije bio je 66 odsto u 2016. godini, a potražnja za novim solarnim kapacitetima u SAD bila je duplo veća od evropske.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Portugaliji ce biti izgradjena najveca solarna elektrana u Evropi

U Portugaliji će biti izgrađena najveća solarna elektrana u Evropi

13. mart 2017. - „Pozdravih sunce podigavši desnu ruku“, stihovi su Fernanda Pesoe, portugalskog pesnika čije će ime nositi najveća evropska solarna elektrana

krivaca vetropark prvi komercijalni ugovor o otkupu struje axpo mk grupa alfi erste

Potpisan prvi komercijalni ugovor o otkupu struje u Srbiji – obezbeđeno finasiranje za vetropark Krivača

13. mart 2017. - MK grupa i ALFI Green Energy Fund obezbedili su 155 miliona evra za ulaganje u vetropark od konzorcijuma kreditora koje predvodi Erste grupa

Slovenacki DEM reverzibilnu hidroelektranu 440 megavata Kozjak

Slovenački DEM se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu od 440 megavata

13. mart 2017. - Dravske elektrarne Maribor (DEM) šire poslovanje sa hidroelektrana na vetroparkove i solarne farme, baterije i geotermalnu energiju

Projektu Dolina vodonika Severni Jadran dodeljeno 25 miliona bespovratnih sredstava

Projektu Dolina vodonika Severni Jadran dodeljen grant od 25 miliona evra

13. mart 2017. - Partnerstvo za čist vodonik je izabralo devet dolina vodonika, za koje je namenilo ukupno 105,4 miliona evra