OIE

Potražnja za solarnom energijom u Evropi opala 21 odsto u 2016

Photo: Pixabay

Objavljeno

13.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Potražnja za solarnom energijom u Evropi opala je za više od 21 odsto i iznosila je 6,7 GW u 2016. godini, prema istraživanju koje je sprovelo udruženje SolarPower Europe. Istovremeno, instalisani kapaciteti solarne energije u svetu porasli su za oko 50 odsto i iznose rekordnih 76,2 GW.

“Evropska industrija solarne energije je spremna da zauzme veći deo svetskog tržišta, ali potrebne su nam politike slobodne trgovine koje podržavaju rast solara u Evropi i politiku čiste tehnologije u industriji koja podržava rast zaposlenja u ovom sektoru”, rekao je Džejms Votson, direktor SolarPower Europe.

Ovo udruženje organizovalo je SolarPower Samit u Briselu 7-8. marta, na kom se okupilo 300 lidera u oblasti solarne industrije i politike kako bi razmotrili potrebe te industrije u Evropi i mogućnost da EU postane lider u ovoj oblasti.

Na samitu je ocenjeno da paket Evropske komisije “Čista energija za sve Evropljane” predstavlja dobar korak u tom smeru. Međutim,  SolarPower Europe smatra da je za države EU adekvatniji cilj od 35 odsto energije iz obnovljivih izvora do 2030. godine, umesto 27 odsto prema sadašnjem predlogu.

Cene solarne energije u Evropi dostigle su najniže nivoe i nastavljaju da padaju. Na tenderima za električnu energiju iz fotonaponskih sistema u Nemačkoj prosečna cena solarne energije opala je za četvrtinu u poslednjih godinu i po. Najniža cena na aukciji iznosila je 6 evrocenti po kWh u februaru.

Udruženje SolarPower Europe smatra da bi zemlje Južne Evrope mogle da proizvode solarnu energiju po ceni od 3 evrocenta po kWh u 2017/18, što je nivo koji malo koja druga tehnologija može dostići. Ipak, neophodan je sistem koji bi usmerio investicije ka solarnim elektranama.

Dok je evropska potražnja opadala, na globalnom nivou proizvodnja je značajno porasla. Udeo Azije, naročito Kine, u tržištu solarne energije bio je 66 odsto u 2016. godini, a potražnja za novim solarnim kapacitetima u SAD bila je duplo veća od evropske.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prodaja toplotnih pumpi Evropi 2023 pala radnici otkaze

Prodaja toplotnih pumpi u Evropi 2023. pala, radnici dobijaju otkaze

13. mart 2017. - Prodaja toplotnih pumpi je prošle godine u grupi 14 evropskih zemalja smanjena 4,7 odsto, po evidenciji granske asocijacije EHPA

krizevci ZEZ Sunce solar gradska trznica

Krenula kampanja za ulaganje u prvu zadružnu solarnu elektranu u Hrvatskoj

13. mart 2017. - Građani Hrvatske od danas imaju mogućnost da postanu suvlasnici prve zadružne solarne elektrane koja će biti izgrađena u Križevcima

Janom Investments trziste Hrvatske solarne elektrane 30 megavata

Janom Investments ušao na tržište Hrvatske sa projektom solarne elektrane od 30 megavata

13. mart 2017. - Prva investicija kompanije janom Investments u Hrvatskoj biće solarna elektrana u Slavoniji planiranog kapaciteta 30 megavata

bih krovovi solar samir avdakovic ats

Avdaković: Krovovi bi mogli da obezbede polovinu godišnje potrošnje struje u BiH

13. mart 2017. - Potencijal za korišćenje solarne energije postoji, ne samo na krovovima, nego i u agraru i na jezerima, izjavio je profesor Samir Avdaković