OIE

Potražnja za solarnom energijom u Evropi opala 21 odsto u 2016

Photo: Pixabay

Objavljeno

13.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Potražnja za solarnom energijom u Evropi opala je za više od 21 odsto i iznosila je 6,7 GW u 2016. godini, prema istraživanju koje je sprovelo udruženje SolarPower Europe. Istovremeno, instalisani kapaciteti solarne energije u svetu porasli su za oko 50 odsto i iznose rekordnih 76,2 GW.

“Evropska industrija solarne energije je spremna da zauzme veći deo svetskog tržišta, ali potrebne su nam politike slobodne trgovine koje podržavaju rast solara u Evropi i politiku čiste tehnologije u industriji koja podržava rast zaposlenja u ovom sektoru”, rekao je Džejms Votson, direktor SolarPower Europe.

Ovo udruženje organizovalo je SolarPower Samit u Briselu 7-8. marta, na kom se okupilo 300 lidera u oblasti solarne industrije i politike kako bi razmotrili potrebe te industrije u Evropi i mogućnost da EU postane lider u ovoj oblasti.

Na samitu je ocenjeno da paket Evropske komisije “Čista energija za sve Evropljane” predstavlja dobar korak u tom smeru. Međutim,  SolarPower Europe smatra da je za države EU adekvatniji cilj od 35 odsto energije iz obnovljivih izvora do 2030. godine, umesto 27 odsto prema sadašnjem predlogu.

Cene solarne energije u Evropi dostigle su najniže nivoe i nastavljaju da padaju. Na tenderima za električnu energiju iz fotonaponskih sistema u Nemačkoj prosečna cena solarne energije opala je za četvrtinu u poslednjih godinu i po. Najniža cena na aukciji iznosila je 6 evrocenti po kWh u februaru.

Udruženje SolarPower Europe smatra da bi zemlje Južne Evrope mogle da proizvode solarnu energiju po ceni od 3 evrocenta po kWh u 2017/18, što je nivo koji malo koja druga tehnologija može dostići. Ipak, neophodan je sistem koji bi usmerio investicije ka solarnim elektranama.

Dok je evropska potražnja opadala, na globalnom nivou proizvodnja je značajno porasla. Udeo Azije, naročito Kine, u tržištu solarne energije bio je 66 odsto u 2016. godini, a potražnja za novim solarnim kapacitetima u SAD bila je duplo veća od evropske.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

13. mart 2017. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

13. mart 2017. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

13. mart 2017. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Polar Night Energy

Baterija od peska za skladištenje toplotne energije

13. mart 2017. - Finski startap Polar Night Energy izgradiće najveću bateriju koja pesak koristi kao materijal za skladištenje energije