OIE

Ambiciozna energetska strategija EU do 2030.

energetska strategija EU 2030

Slika: Jennifer Jacquemart / EC © EU 2016

Objavljeno

01.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija predstavila je ambicioznu energetsku strategiju „Čista energija za sve Evropljane“ koja predviđa smanjenje emisije ugljen-dioksida za bar 40% do 2030. godine.

Novom Strategijom predložena su zakonska rešenja u oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, uređenja tržišta električne energije, sigurnosti isporuke energije, kao i upravljanja Energetskom zajednicom.

Izvršno telo Evropske Unije (EU) planira da nastavi započetu modernizaciju ekonomije EU kroz investicije i inovacije. Evropska Komisija (EK) je objavila da ima tri cilja: dalju promociju energetske efikasnosti; postizanje statusa globalnog lidera u segmentu obnovljivih izvora energije, i obezbeđivanja poštenog odnosa odnosa prema potrošačima.

„Ove mere će evropskim građanima i biznis sektoru obezbediti uslove da na najbolji mogući način iskoriste tranziciju na čistu energiju,“  rekao je Maroš Šefčovič, potpredsednik Komisije za Energetsku uniju.

U oviru investicionog paketa Komisija je  obećala da će poboljšati uslove i dati podsticaje za ulaganje u elektro-mreže, nove elektrane, stambenu izgradnju i industriju. Blok 28 evropskih država planira da otvori 400.000 radnih mesta, smanji uvoz prirodnog gasa za 12%, i sačuva EUR 70 milijardi kroz manji uvoz fosilnih goriva. Komisija procenjuje da će kombinacija efekata u ekonomiju ubaciti novih EUR 130 milijardi, dok će troškovi zdravstvene zaštite pasti za EUR 8,3 milijarde, a spasiće se i 30.000 ljudi od smrti uzrokovane zagađenjem.

Evropska komisija planira povećanje investicija u energetsku obnovu zgrada, koje troše 40% ukupne energije u EU. Inicijativa Pametno finansiranje pametnih zgrada trebalo bi da promoviše investiranje, ekonomski rast i otvaranje radnih mesta na polju energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije (OIE). Time se do 2030. godine može stvoriti tržište vredno između EUR 80 milijardi i EUR 120 milijardi. Komisija je obećala da će ukupno 2,3 miliona domaćinstava izvući iz statusa energetskog siromaštva i to zahvaljujući manjoj potrošnji energije i nižim računima.

Sektoru transporta je potrebno više goriva iz obnovljivih izvora energije, a nove mere će podstaći korišćenje unapređenih bio-goriva, električne energije, vodonika i obnovljivih sintetičkih goriva. „Ulaganja u OIE u EU su se od 2011. godine više nego prepolovila. Naše investicije čine tek 18% od ukupnih investicija u OIE u svetu“,  rekao je Migel Arijas Kanjete, komesar za klimatsku akciju i energiju. To je u oštroj suprotnosti s planovima EU da postane globalni lider u korišćenju OIE.

Evropska  unija za cilj ima da ostvari udeo od 27% u finalnoj energetskoj potrošnji do 2030.godine a od toga bi 50% trebalo da bude električna energija iz obnovljivih izvora,“ navodi komesar Migel Arijas Kanjete.

Rad na inovacijama biće podržan, pre svega, kroz olakšani pristup prekomponovanom energetskom tržištu, u kojem će potrošači imati mnogo aktivniju ulogu.

„Potrošači širom EU će imati pravo da proizvode električnu energiju za sopstvenu potrošnju, da je skladište, dele, troše i da je prodaju na tržištu,“ navodi se u izveštaju Evropske komisije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nemacka 2023 prva u Evropi u iskoriscavanju energije vetra

Nemačka 2023. prva u Evropi u iskorišćavanju energije vetra

1. decembar 2016. - Nemačka predvodi ekspanziju u sektoru vetroelektrana u Evropi, a na Balkanu najjače performanse pokazuju Grčka i Turska

Indijansko pleme će izgraditi jednu od najvećih solarnih elektrana u SAD

Indijansko pleme će izgraditi jednu od najvećih solarnih elektrana u SAD

1. decembar 2016. - Pleme Planinskih Juta u Koloradu i kompanija Canigou Group, planiraju razvoj jedne od najvećih solarnih elektrana u SAD

2024 BEF vizual

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

1. decembar 2016. - Ukoliko ulogu svoje organizacije ili kompanije vidite kao važnu i lidersku u energetskoj tranziciji, a na tržište regiona računate, BEF 2024 je mesto na kojem morate biti prisutni 

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

1. decembar 2016. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona