x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Ambiciozna energetska strategija EU do 2030.

01.12.2016. | Komentari: 0Autor:

Slika: Jennifer Jacquemart / EC © EU 2016
Ambiciozna energetska strategija EU do 2030.

Evropska komisija predstavila je ambicioznu energetsku strategiju „Čista energija za sve Evropljane“ koja predviđa smanjenje emisije ugljen-dioksida za bar 40% do 2030. godine.

Novom Strategijom predložena su zakonska rešenja u oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, uređenja tržišta električne energije, sigurnosti isporuke energije, kao i upravljanja Energetskom zajednicom.

Izvršno telo Evropske Unije (EU) planira da nastavi započetu modernizaciju ekonomije EU kroz investicije i inovacije. Evropska Komisija (EK) je objavila da ima tri cilja: dalju promociju energetske efikasnosti; postizanje statusa globalnog lidera u segmentu obnovljivih izvora energije, i obezbeđivanja poštenog odnosa odnosa prema potrošačima.

„Ove mere će evropskim građanima i biznis sektoru obezbediti uslove da na najbolji mogući način iskoriste tranziciju na čistu energiju,“  rekao je Maroš Šefčovič, potpredsednik Komisije za Energetsku uniju.

U oviru investicionog paketa Komisija je  obećala da će poboljšati uslove i dati podsticaje za ulaganje u elektro-mreže, nove elektrane, stambenu izgradnju i industriju. Blok 28 evropskih država planira da otvori 400.000 radnih mesta, smanji uvoz prirodnog gasa za 12%, i sačuva EUR 70 milijardi kroz manji uvoz fosilnih goriva. Komisija procenjuje da će kombinacija efekata u ekonomiju ubaciti novih EUR 130 milijardi, dok će troškovi zdravstvene zaštite pasti za EUR 8,3 milijarde, a spasiće se i 30.000 ljudi od smrti uzrokovane zagađenjem.

Evropska komisija planira povećanje investicija u energetsku obnovu zgrada, koje troše 40% ukupne energije u EU. Inicijativa Pametno finansiranje pametnih zgrada trebalo bi da promoviše investiranje, ekonomski rast i otvaranje radnih mesta na polju energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije (OIE). Time se do 2030. godine može stvoriti tržište vredno između EUR 80 milijardi i EUR 120 milijardi. Komisija je obećala da će ukupno 2,3 miliona domaćinstava izvući iz statusa energetskog siromaštva i to zahvaljujući manjoj potrošnji energije i nižim računima.

Sektoru transporta je potrebno više goriva iz obnovljivih izvora energije, a nove mere će podstaći korišćenje unapređenih bio-goriva, električne energije, vodonika i obnovljivih sintetičkih goriva. „Ulaganja u OIE u EU su se od 2011. godine više nego prepolovila. Naše investicije čine tek 18% od ukupnih investicija u OIE u svetu“,  rekao je Migel Arijas Kanjete, komesar za klimatsku akciju i energiju. To je u oštroj suprotnosti s planovima EU da postane globalni lider u korišćenju OIE.

Evropska  unija za cilj ima da ostvari udeo od 27% u finalnoj energetskoj potrošnji do 2030.godine a od toga bi 50% trebalo da bude električna energija iz obnovljivih izvora,“ navodi komesar Migel Arijas Kanjete.

Rad na inovacijama biće podržan, pre svega, kroz olakšani pristup prekomponovanom energetskom tržištu, u kojem će potrošači imati mnogo aktivniju ulogu.

„Potrošači širom EU će imati pravo da proizvode električnu energiju za sopstvenu potrošnju, da je skladište, dele, troše i da je prodaju na tržištu,“ navodi se u izveštaju Evropske komisije.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.