OIE

Ambiciozna energetska strategija EU do 2030.

energetska strategija EU 2030

Slika: Jennifer Jacquemart / EC © EU 2016

Objavljeno

01.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija predstavila je ambicioznu energetsku strategiju „Čista energija za sve Evropljane“ koja predviđa smanjenje emisije ugljen-dioksida za bar 40% do 2030. godine.

Novom Strategijom predložena su zakonska rešenja u oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, uređenja tržišta električne energije, sigurnosti isporuke energije, kao i upravljanja Energetskom zajednicom.

Izvršno telo Evropske Unije (EU) planira da nastavi započetu modernizaciju ekonomije EU kroz investicije i inovacije. Evropska Komisija (EK) je objavila da ima tri cilja: dalju promociju energetske efikasnosti; postizanje statusa globalnog lidera u segmentu obnovljivih izvora energije, i obezbeđivanja poštenog odnosa odnosa prema potrošačima.

„Ove mere će evropskim građanima i biznis sektoru obezbediti uslove da na najbolji mogući način iskoriste tranziciju na čistu energiju,“  rekao je Maroš Šefčovič, potpredsednik Komisije za Energetsku uniju.

U oviru investicionog paketa Komisija je  obećala da će poboljšati uslove i dati podsticaje za ulaganje u elektro-mreže, nove elektrane, stambenu izgradnju i industriju. Blok 28 evropskih država planira da otvori 400.000 radnih mesta, smanji uvoz prirodnog gasa za 12%, i sačuva EUR 70 milijardi kroz manji uvoz fosilnih goriva. Komisija procenjuje da će kombinacija efekata u ekonomiju ubaciti novih EUR 130 milijardi, dok će troškovi zdravstvene zaštite pasti za EUR 8,3 milijarde, a spasiće se i 30.000 ljudi od smrti uzrokovane zagađenjem.

Evropska komisija planira povećanje investicija u energetsku obnovu zgrada, koje troše 40% ukupne energije u EU. Inicijativa Pametno finansiranje pametnih zgrada trebalo bi da promoviše investiranje, ekonomski rast i otvaranje radnih mesta na polju energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije (OIE). Time se do 2030. godine može stvoriti tržište vredno između EUR 80 milijardi i EUR 120 milijardi. Komisija je obećala da će ukupno 2,3 miliona domaćinstava izvući iz statusa energetskog siromaštva i to zahvaljujući manjoj potrošnji energije i nižim računima.

Sektoru transporta je potrebno više goriva iz obnovljivih izvora energije, a nove mere će podstaći korišćenje unapređenih bio-goriva, električne energije, vodonika i obnovljivih sintetičkih goriva. „Ulaganja u OIE u EU su se od 2011. godine više nego prepolovila. Naše investicije čine tek 18% od ukupnih investicija u OIE u svetu“,  rekao je Migel Arijas Kanjete, komesar za klimatsku akciju i energiju. To je u oštroj suprotnosti s planovima EU da postane globalni lider u korišćenju OIE.

Evropska  unija za cilj ima da ostvari udeo od 27% u finalnoj energetskoj potrošnji do 2030.godine a od toga bi 50% trebalo da bude električna energija iz obnovljivih izvora,“ navodi komesar Migel Arijas Kanjete.

Rad na inovacijama biće podržan, pre svega, kroz olakšani pristup prekomponovanom energetskom tržištu, u kojem će potrošači imati mnogo aktivniju ulogu.

„Potrošači širom EU će imati pravo da proizvode električnu energiju za sopstvenu potrošnju, da je skladište, dele, troše i da je prodaju na tržištu,“ navodi se u izveštaju Evropske komisije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija Zakon o snabdevanju elektricnom energijomdve godine zakasnjenja

Slovenija usvojila Zakon o snabdevanju električnom energijom s dve godine zakašnjenja

22 октобра 2021 - Državni zbor Slovenije je izglasao Zakon o snabdevanju električnom energijom s amandmanima koji dovode sve krajnje potrošače u jednak položaj

Njujorski startap Air Co pravi votku od ugljen dioksida

Njujorški startap Air Co. pravi votku od ugljen-dioksida

22 октобра 2021 - Air Co. iz Njujorka proizvodi alkohol i parfem od ugljen-dioksida i zelenog vodonika, a svoju votku naziva najodrživijim žestokim pićem na svetu

Zagreb to boost solar rooftops to reach 50 MW until 2024

Zagreb pripremio program Sunčani krovovi za masovnije korišćenje solarnih panela

21 октобра 2021 - Grad Zagreb pripremio je program za podršku instaliranju solarnih panela na krovovima zgrada javnih ustanova, privatnih vlasnika i firmi

EPS solarnu elektranu lokaciji Kolubaru B

Na lokaciji planiranoj za Kolubaru B EPS želi da izgradi solarnu elektranu

20 октобра 2021 - EPS je raspisao poziv za istraživanje lokacije za termoelektranu Kolubara B radi mogućnosti postavljanja solarne elektrane