OIE

Ambiciozna energetska strategija EU do 2030.

energetska strategija EU 2030

Slika: Jennifer Jacquemart / EC © EU 2016

Objavljeno

01.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija predstavila je ambicioznu energetsku strategiju „Čista energija za sve Evropljane“ koja predviđa smanjenje emisije ugljen-dioksida za bar 40% do 2030. godine.

Novom Strategijom predložena su zakonska rešenja u oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, uređenja tržišta električne energije, sigurnosti isporuke energije, kao i upravljanja Energetskom zajednicom.

Izvršno telo Evropske Unije (EU) planira da nastavi započetu modernizaciju ekonomije EU kroz investicije i inovacije. Evropska Komisija (EK) je objavila da ima tri cilja: dalju promociju energetske efikasnosti; postizanje statusa globalnog lidera u segmentu obnovljivih izvora energije, i obezbeđivanja poštenog odnosa odnosa prema potrošačima.

„Ove mere će evropskim građanima i biznis sektoru obezbediti uslove da na najbolji mogući način iskoriste tranziciju na čistu energiju,“  rekao je Maroš Šefčovič, potpredsednik Komisije za Energetsku uniju.

U oviru investicionog paketa Komisija je  obećala da će poboljšati uslove i dati podsticaje za ulaganje u elektro-mreže, nove elektrane, stambenu izgradnju i industriju. Blok 28 evropskih država planira da otvori 400.000 radnih mesta, smanji uvoz prirodnog gasa za 12%, i sačuva EUR 70 milijardi kroz manji uvoz fosilnih goriva. Komisija procenjuje da će kombinacija efekata u ekonomiju ubaciti novih EUR 130 milijardi, dok će troškovi zdravstvene zaštite pasti za EUR 8,3 milijarde, a spasiće se i 30.000 ljudi od smrti uzrokovane zagađenjem.

Evropska komisija planira povećanje investicija u energetsku obnovu zgrada, koje troše 40% ukupne energije u EU. Inicijativa Pametno finansiranje pametnih zgrada trebalo bi da promoviše investiranje, ekonomski rast i otvaranje radnih mesta na polju energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije (OIE). Time se do 2030. godine može stvoriti tržište vredno između EUR 80 milijardi i EUR 120 milijardi. Komisija je obećala da će ukupno 2,3 miliona domaćinstava izvući iz statusa energetskog siromaštva i to zahvaljujući manjoj potrošnji energije i nižim računima.

Sektoru transporta je potrebno više goriva iz obnovljivih izvora energije, a nove mere će podstaći korišćenje unapređenih bio-goriva, električne energije, vodonika i obnovljivih sintetičkih goriva. „Ulaganja u OIE u EU su se od 2011. godine više nego prepolovila. Naše investicije čine tek 18% od ukupnih investicija u OIE u svetu“,  rekao je Migel Arijas Kanjete, komesar za klimatsku akciju i energiju. To je u oštroj suprotnosti s planovima EU da postane globalni lider u korišćenju OIE.

Evropska  unija za cilj ima da ostvari udeo od 27% u finalnoj energetskoj potrošnji do 2030.godine a od toga bi 50% trebalo da bude električna energija iz obnovljivih izvora,“ navodi komesar Migel Arijas Kanjete.

Rad na inovacijama biće podržan, pre svega, kroz olakšani pristup prekomponovanom energetskom tržištu, u kojem će potrošači imati mnogo aktivniju ulogu.

„Potrošači širom EU će imati pravo da proizvode električnu energiju za sopstvenu potrošnju, da je skladište, dele, troše i da je prodaju na tržištu,“ navodi se u izveštaju Evropske komisije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konferencija o daljinskog energetici Novi Sad 13. oktobar Bojan Bogdanovic EBRD

13. oktobra u Novom Sadu konferencija “OIE u sistemima daljinskog grejanja i hlađenja”

07 октобра 2022 - Novi Sad sledeće nedelje dočekuje ekspertsku zajednicu i zainteresovanu javnost za daljinsku energetiku. Vodeći stručnjaci...

Nemacka elektroprivreda LEAG uglja najsavremeniju zelenu tehnologiju

Nemačka elektroprivreda LEAG prelazi s uglja na najsavremeniju zelenu tehnologiju

06 октобра 2022 - Proizvođač uglja i struje LEAG lansirao je ogroman plan ulaganja u čistu energiju, budući da će Nemačka odbaciti ugalj 2038. ili čak ranije

OX2 razvija proektat vetroelektrana od 5 GW u Baltičkom moru

Kod Olandskih ostrva na Baltiku biće izgrađene najveće vetroelektrane na moru

05 октобра 2022 - Kompanije OX2 i Alandsbanken Fondbolag razvijaju priobalni projekat vetra u blizini Olandskih ostrva u Baltičkom...

Bolnica u Pancevu smanjila potrošnju energije 39 odsto usaid

Bolnica u Pančevu smanjila potrošnju energije skoro 40 odsto

04 октобра 2022 - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obezbedila je 230.000 dolara za renoviranje svih šest bolničkih podstanica