Energetska efikasnost

Potpisani ugovori za obnovu tri škole u Kantonu Sarajevo vredni 642.000 evra

Slika: Federalno ministarstvo prostornog uređenja

Objavljeno

06.11.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.11.2018.

Komentari

0

Podeli

U okviru projekta Energetska efikasnost u Bosni i Hercegovini, koji u Federaciji Bosne i Hercegovine sprovodi Federalno ministarstvo prostornog uređenja, putem kredita Svetske banke, u tri obrazovne institucije u Kantonu Sarajevo biće primenjene mere za povećanje energetske efikasnosti.

U obnovu ovih objekata biće uloženo više 1,25 miliona konvertibilnih maraka (oko 642.000 evra).

Planirani radovi na sarajevskim školama JU „Srednja elektrotehnička škola“, JU „Peta osnovna škola“ (Ilidža), te JU OŠ „Izet Šabić“, biće sprovedeni u skladu sa svetskim standardima iz oblasti energetske efikasnosti, saopštio je Kanton Sarajevo.

Ugovore o izvođenju radova potpisali su Josip Martić, federalni ministar prostornog uređenja, i predstavnici mostarskih kompanija JV Promark i ZT Tehnozaštita.

Radovi na ovim objektima podrazumevaju zamenu prozora, ugradnju termo fasade, sanaciju krova, zamenu spoljne stolarije, ugradnju kotolova za korišćenje novog energenta i zamenu postojeće LED rasvete, što će poboljšati uslove boravka učenika i rada zaposlenih u ovom obrazovnim ustanovama.

Posle sprovedenih radova očekuju se značajne uštede u troškovima za energiju, kao i smanjenje emisija CO2.

„Uspešna saradnja s Vladom Kantona Sarajevo, u proteklom periodu rezultirala je obnovom 10 objekata. Cilj je da ukažemo na prednosti energetske efikasnosti, koja podrazumeva i unapređenje komfora u samim objektima, ali i dugoročne uštede na računima za električnu energiju,“ izjavio je ministar Martić.

Odobren novi kredit od 32 miliona dolara

Svetska banka nedavno je odobrila novi kredit od 32 miliona dolara za povećanje energetske efikasnosti u školama i bolnicama u BiH.

Ovo finansiranje je dodatak na prethodni paket od 32 miliona dolara koji je Svetska banka odobrila u martu 2014. godine, a u okviru kojeg je u BiH obnovljeno više od 60 škola i bolnica, čime su obezbeđeni bolji uslovi za 500.000 učenika i pacijenata.

U obnovljenim objektima smanjena je potrošnja električne energije i do 60%, što je ušteda od preko 512.000 MWh, a emisije CO2 smanjene su za 189.000 tona, što je ekvivalent zagađenju koje proizvodi oko 2.000 automobila.

Procena je da je za povećanje energetske efikasnosti u u oko 7.600 javnih zgrada u BiH potrebno 350-510 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

6. novembar 2018. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

6. novembar 2018. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

6. novembar 2018. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

6. novembar 2018. - Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović inicirao je posebne programe za energetsku efikasnost u opštinama Pljevlja i Bjelo Polje