Energetska efikasnost

Potpisani ugovori za obnovu tri škole u Kantonu Sarajevo vredni 642.000 evra

Slika: Federalno ministarstvo prostornog uređenja

Objavljeno

06.11.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.11.2018.

Komentari

0

Podeli

U okviru projekta Energetska efikasnost u Bosni i Hercegovini, koji u Federaciji Bosne i Hercegovine sprovodi Federalno ministarstvo prostornog uređenja, putem kredita Svetske banke, u tri obrazovne institucije u Kantonu Sarajevo biće primenjene mere za povećanje energetske efikasnosti.

U obnovu ovih objekata biće uloženo više 1,25 miliona konvertibilnih maraka (oko 642.000 evra).

Planirani radovi na sarajevskim školama JU “Srednja elektrotehnička škola”, JU “Peta osnovna škola” (Ilidža), te JU OŠ “Izet Šabić”, biće sprovedeni u skladu sa svetskim standardima iz oblasti energetske efikasnosti, saopštio je Kanton Sarajevo.

Ugovore o izvođenju radova potpisali su Josip Martić, federalni ministar prostornog uređenja, i predstavnici mostarskih kompanija JV Promark i ZT Tehnozaštita.

Radovi na ovim objektima podrazumevaju zamenu prozora, ugradnju termo fasade, sanaciju krova, zamenu spoljne stolarije, ugradnju kotolova za korišćenje novog energenta i zamenu postojeće LED rasvete, što će poboljšati uslove boravka učenika i rada zaposlenih u ovom obrazovnim ustanovama.

Posle sprovedenih radova očekuju se značajne uštede u troškovima za energiju, kao i smanjenje emisija CO2.

“Uspešna saradnja s Vladom Kantona Sarajevo, u proteklom periodu rezultirala je obnovom 10 objekata. Cilj je da ukažemo na prednosti energetske efikasnosti, koja podrazumeva i unapređenje komfora u samim objektima, ali i dugoročne uštede na računima za električnu energiju,” izjavio je ministar Martić.

Odobren novi kredit od 32 miliona dolara

Svetska banka nedavno je odobrila novi kredit od 32 miliona dolara za povećanje energetske efikasnosti u školama i bolnicama u BiH.

Ovo finansiranje je dodatak na prethodni paket od 32 miliona dolara koji je Svetska banka odobrila u martu 2014. godine, a u okviru kojeg je u BiH obnovljeno više od 60 škola i bolnica, čime su obezbeđeni bolji uslovi za 500.000 učenika i pacijenata.

U obnovljenim objektima smanjena je potrošnja električne energije i do 60%, što je ušteda od preko 512.000 MWh, a emisije CO2 smanjene su za 189.000 tona, što je ekvivalent zagađenju koje proizvodi oko 2.000 automobila.

Procena je da je za povećanje energetske efikasnosti u u oko 7.600 javnih zgrada u BiH potrebno 350-510 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

pametna-brojila-ebrd

Srbija dobila zajam od 40 miliona evra za uvođenje pametnih brojila

15 September 2021 - EBRD je potpisala ugovor o zajmu od 40 miliona evra za projekat uvođenja pametnih brojila u tri grada u Srbiji.

Beograd subvencije energetska efikasnost

Beograd raspisuje konkurs za subvencije za energetsku efikasnost krajem oktobra

14 September 2021 - Subvencionisanje energetske efikasnosti predviđa da Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbede 50 odsto investicije.

Sarajevo subvencije zamena peci kotolova na ugalj

Sarajevo obezbedilo 1,5 miliona evra za subvencije za zamenu peći i kotlova na ugalj

13 September 2021 - Sredstva će biti dovoljna da 500 domaćinstva pređe na čistiji način zagrevanja svojih domova i veliki napredak u odnosu na prvu akciju.

prijavljivanje Nedelju odrzive energetike EUSEW 2021

Počelo prijavljivanje za Nedelju održive energetike u EU – EUSEW 2021

13 September 2021 - Digitalna konferencija u okviru Nedelje održive energetike u EU (EUSEW 2021) održaće se od 25. do 28. oktobra, a dodela nagrada prvog dana