Klimatske promene

Poruka direktora BlackRocka za 2022: Fokusiramo se na održivost ne zato sto smo ekolozi, već kapitalisti

Poruka direktora Blackrocka za 2022: fokusiramo se na odrzivost ne zato sto smo ekolozi, vec kapitalisti

Foto: Deutche Bank / Youtube

Objavljeno

19.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Larry Fink, generalni direktor BlackRocka, najvećeg upravljača investicionim fondovima na svetu, izjavio je da se predlog korporativnom sektoru da pređe na ugljenički neutralno poslovanje tiče profita pre nego ekološke osvešćenosti. Kompanija će nastaviti da podstiče klijente da reaguju na klimatske promene jer to ima finansijski značaj, naveo je u godišnjem pismu za 2022, naslovljenom Moć kapitalizma (The Power of Capitalism).

Fink se u pismu obraća direktorima kompanija kako bi se naglasile teme koje su ključne za dugoročnu stabilnost i ciljeve, a Fink ispred BlackRock-a kaže da kompanije, gradovi i zemlje koji ne planiraju budućnost bez ugljenika rizikuju da ostanu u zaostatku.

Veze kapitalizma i održivosti

„Većina zainteresovanih strana – od akcionara, preko zaposlenih, do kupaca, zajednica i regulatora – sada očekuje da kompanije igraju ulogu u dekarbonizaciji globalne ekonomije“, stoji u pismu šefa BlackRocka. Takođe i da raspodela kapitala i dugoročno poslovanje kompanija zavise od toga koliko će se efikasno upravljati globalnom energetskom tranzicijom.

U pismu se navodi da naučnici i inženjeri rade na rešenjima za dekarbonizaciju cementa, čelika i plastike. Zatim i to da transport, brodarstvo i avijacija, kao i poljoprivreda, energetika i građevinarstvo doživljavaju veliku transformaciju. Stoga Fink veruje da će dekarbonizacija globalne privrede stvoriti najveću investicionu priliku.

Dekarbonizacija globalne privrede stvoriće najveću investicionu priliku

„Zaostaće kompanije koje se ne prilagođavaju, bez obzira na to u kojoj se industriji nalaze. I baš kao što neke kompanije rizikuju da zaostanu, to čine i gradovi i zemlje koji ne planiraju budućnost. Rizikuju da izgube radna mesta, čak i kada se ona na drugim mestima otvaraju“, kaže u pismu.

Činjenica je da zeleni proizvodi danas često koštaju više, tako da će smanjenje te zelene premije biti od suštinskog značaja za mirnu i pravednu tranziciju, objašnjava suosnivač BlackRocka.

Fink: Fokusiramo se na održivost ne zato što smo ekolozi, već zato što smo kapitalisti

„Fokusiramo se na održivost ne zato što smo ekolozi, već zato što smo kapitalisti i opunomoćenici svojih klijenata. To zahteva razumevanje kako kompanije prilagođavaju svoje poslovanje ogromnim promenama kroz koje privreda prolazi. Kao deo tog fokusa, tražimo od kompanija da postave kratkoročne, srednjoročne i dugoročne ciljeve za smanjenje gasova staklene bašte“, rekao je Fink.

Investicije zahtevaju dugoročan pristup

Prelazak na karbonski neutralnu privredu kreće se različitim brzinama i neujednačen je sa različitim delovima globalne ekonomije, navodi se u obraćanju.

„Da bi se obezbedio kontinuitet pristupačnih snabdevanja energijom tokom tranzicije, tradicionalna fosilna goriva poput prirodnog gasa će igrati važnu ulogu kako za proizvodnju električne energije i grejanje u određenim regionima, tako i za proizvodnju vodonika“, kaže Fink.

U pismu se kaže i da će tempo tranzicije biti veoma različit u zemljama u razvoju i razvijenim zemljama. Ali da će bez obzira na to na svim tržištima biti neophodna nezapamćena ulaganja u tehnologije dekarbonizacije.

Tempo tranzicije će biti veoma različit u zemljama u razvoju i razvijenim zemljama

„A svaki plan koji se fokusira isključivo na ograničavanje ponude i ne uspeva da se pozabavi potražnjom za ugljovodonicima, podići će cene energenata za one koji to najmanje mogu da priušte, što će rezultirati većom polarizacijom oko klimatskih promena i narušavanjem napretka“, upozorava direktor BlackRocka.

Neophodne strategije održivosti

Kompanija BlackRock upravlja investicionim fondovima, a aktiva koju kontrolišu je upravo premašila 10 biliona dolara, što je daleko više od bilo kog drugog konkurenta na planeti. Rukovodstvo je uvereno da će usmeravanje kapitala u kompanije koje predvode tranziciju biti od suštinskog značaja za stvaranje privrede s neto nula emisija.

Fink: Potrebne su nam vlade da obezbede doslednu taksonomiju za politiku održivosti

„Kapitalizam ima moć da oblikuje društvo i deluje kao moćan katalizator promena. Ali preduzeća to ne mogu sama, i ne mogu biti klimatska policija. To neće biti dobar ishod za društvo. Potrebne su nam vlade da obezbede jasne puteve i doslednu taksonomiju za politiku održivosti, regulativu i objavljivanje podataka na svim tržištima“, kaže Fink.

U ovogodišnjem obraćanju, on ističe i strategiju „kapitalizma zainteresovanih strana“ ili stejkholdera u vezi sa društvenim pitanjima koja su suštinska za dugoročni uspeh poslovanja kompanija.

„Kapitalizam zainteresovanih strana nema veze s politikom. I ne tiče se društvene ili ideološke agenda. Nije ‘budnost’. To je kapitalizam, vođen obostrano korisnim odnosima između vas i zaposlenih, kupaca, dobavljača i zajednica na koje se vaša kompanija oslanja za prosperitet poslovanja“, kaže direktor BlackRocka.

Briga za ekologiju rukovodi se brigom za profit

U energetskoj transformaciji akcionari i drugi zainteresovani akteri moraju imati na umu i dugoročnu i širu sliku. Jer nema profita bez kapitalizma, ali nema ni kapitalizma bez društva, odnosno tržišta.

Po svemu sudeći, globalni investitorski kapital ima nameru da ostane u igri kroz strategije transformacije privrede i društva u skladu sa usvojenim međunarodnim konvencijama o prelasku na privredu bez neto emisija gasova s efektom staklene bašte. Predstoji nam dugoročan proces u kojem ćemo svedočiti da li će, i na koji način, takva globalna pomeranja očuvati poslovanje, radna mesta, energetsku stabilnost, a pre svega planetu kakvu poznajemo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

ceka nas vrelo leto sa cestim nestasicama struje - Bloomberg

Svet čeka vrelo leto sa čestim nestašicama struje – Bloomberg

24 маја 2022 - Visoke cene energenata i energije, ali i drugih roba, pogodile su ljude širom sveta, ali stvari bi mogle da postanu još gore

Mladi imaju važnu ulogu u ostvarenju zelene tranzicije – nacionalne konsultacije za Stokholm+50

20 маја 2022 - Održane su nacionalne konsultacije za Stokholm +50 sa fokusom na mlade i njihovu ulogu u zaštiti životne sredine i klimatskoj akciji.

Gutereš: Globalni energetski sistem je slomljen, fosilna goriva su ćorsokak

Gutereš: Globalni energetski sistem je slomljen, fosilna goriva su ćorsokak

19 маја 2022 - Globalni energetski sistem je slomljen i približava nas klimatskoj katastrofi, dok su fosilna goriva ćorsokak,...

Kako razlikovati zeleni vodonik od plavog, sivog ili ruzicastog evo definicije H2 iz obnovljivih izvora

Kako razlikovati zeleni vodonik od plavog, sivog ili ružičastog: ovo je standard za zeleni H2

19 маја 2022 - Organizacija za zeleni vodonik objavila je Standard za zeleni vodonik kojim je definisala šta se smatra zelenim vodonikom