OIE

Portugalski Greenvolt razvija projekte za vetroparkove u Srbiji

greenvolt srbija projekti vetroparkovi aleksinac

Foto: Google Maps

Objavljeno

10.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Portugalska kompanija za obnovljivu energiju Greenvolt razvija u Srbiji projekte za gradnju dva vetroparka snage 375 MW u opštini Aleksinac. Kompanija posluje u 16 zemalja Evrope i sveta.

Vetropark Bradarac, snage 225 MW, i vetropark Mozgovo, snage 150 MW, razvijaju firme WPP Greenwat i WPP Forest Wind, koje su u vlasništvu firme V-Ridium registrovane u Poljskoj. V-Ridium je pod kontrolom portugalske kompanije Greenvolt, koja mu je u međuvremenu, promenila ime u Greenvolt Power. Inače, V-Ridium u Srbiji razvija i projekat vetroparka Lovćenac, u opštini Mali Iđoš.

Opština Aleksinac je stavila na rani javni uvid do 21. marta dva plana detaljne regulacije za izgradnju dve vetroelektrane. Predmet ranog javnog uvida je elaborat za planove kako bi se javnost upoznala sa svrhom izrade tih dokumenata.

Aleksinac ima nešto veće energije vetra od prosečnih u Srbiji

U elaboratima se navodi da se Prema Prostornom planu Republike Srbije teritorija opštine Aleksinac nalazi u zoni nešto većih energija vetra od prosečnih u Srbiji, sa intenzitetom na 100 metara visine većim od 225 kWh/m2 u januaru i oko 75-150 kWh/m2 u julu.

Vetroelektrana Bradarac trebalo bi da bude instalirana na prostoru koji obuhvata oko 2.560 hektara, u okviru katastarskih opština Ćićina, Rutevac, Bradarac, Subotinac, Mozgovo i Bovan.

Preliminarne projekcije predviđaju 56 vetrogeneratora

Plan za vetroelektranu Mozgovo obuhvata 1.985 hektara u okviru katastarskih opština Mozgovo i Bovan.

Snaga od 225 MW za Bradarac, kao i 150 MW za Mozgovo, je, kako se navodi, definisana u skladu sa mogućnostima priključenja na elektroenergetski sistem. Za prvi vetropark su planirane 34 lokacije za vetrogeneratore, a za drugi 22.

Greenvolt razvija projekte snage 6,7 GW

Elaboratima se definiše mogućnost fazne realizacije celokupnog projekta i naknadnog odabira tipa vetrogeneratora i njihove pojedinačne snage od čega će zavisiti ukupan broj vetrogeneratora.

Inače, vetropark Mozgovo nalazi se na spisku zahteva za priključenje novih elektrana koji vodi Elektromreža Srbije (EMS), dok projekat Bradarac nije na njemu.

Kompanija Greenvolt posluje u tri oblasti: proizvodnja energije iz biomase (šest elektrana), razvoj projekata za vetar i solar (6,7 GW) i distribuirana proizvodnja – razvoj proizvodnje za sopstvenu potrošnju i energetske zajednice.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Elektrana biogas Hrvatskoj bankrotirala ogranicenja cene struje

Elektrana na biogas u Hrvatskoj bankrotirala zbog ograničenja cene struje

10. februar 2023. - Vlada Hrvatske mora hitno da pomogne elektranama na biogas ili će 70 odsto kapaciteta obustaviti rad, objavila je njihova asocijacija

Lokacije-elektrana-u-razvoju-Srbiji-prikljucenje-prenosnu-mrezu

Lokacije elektrana u razvoju u Srbiji koje čekaju priključenje na prenosnu mrežu

10. februar 2023. - Stručnjak za energetiku Nenad Jovanović je sastavio kartu s lokacijama projekata elektrana sa zahtevima EMS-u za odobrenje priključenja

hrvatski telekom ht professio energia ppa ugovor

HT i Professio Energia potpisali prvi korporativni PPA ugovor u Hrvatskoj

10. februar 2023. - Hrvatski Telekom saopštio je da je potpisan desetogodišnji virtualni korporativni ugovor o snabdevanju električnom energijom

vlada srbije prozjumer solarni paneli

I Vlada Srbije postaje prozjumer – solarni paneli biće postavljeni na tri zgrade

10. februar 2023. - Projekat postavljanja solarnih elektrana je u završnoj fazi pripreme, kažu u Upravi za zajedničke poslove republičkih organa