OIE

Poljaci i Španci će u Malom Iđošu graditi dva vetroparka

mali idjos vetrparkovi spanci poljaci

Foto: Pexels from Pixabay

Objavljeno

24.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Opština Mali Iđoš stavila je na rani javni uvid dva plana detaljne regulacije za gradnju vetroparka Lovćenac, snage 300 megavata (MW) i Feketić, snage 90 MW.

Investitor u vetroelektranu Lovćenac je firma WPP West Wind iz Beograda u vlasništvu poljske kompanije V-Ridium Wind, dok će Feketić graditi Ecoener Wind Power plant iz Beograda čiji vlasnik je kompanija Grupo Ecoener iz Španije, prenela je eKapija.

Planom detaljne regulacije za vetropark Lovćenac je obuhvaćeno područje površine oko 5.720 hektara, i to deo katastarskih opština Lovćenac, Feketić i Mali Iđoš, koje se većim delom prostiru istočno od autoputa Beograd-Subotica do granice sa opštinama Bečej, Srbobran i Bačka Topola.

Lovćenac će imati oko 50 vetrogeneratora, a Feketić 21

Zemljište predviđeno za gradnju je pretežno poljoprivredno zemljište u privatnoj svojini.

Vetroelektrana Lovćenac imaće oko 50 vetrogeneratora, a zbog blizine naseljenih mesta Mali Iđoš, Lovćenac i Feketić biti utvrđena određena ograničenja u gradnji koja će biti definisana nakon analiza urađenih kroz modelovanje disperzije buke i treperenja senki, kao i analize vizuelnog uticaja na naseljena mesta.

Vetropark Feketić trebalo bi da ima 21 vetrogenerator, koji će biti locirani na površini od oko 2.100 hektara južno od naseljenog mesta Feketić. Zemljište na kojem je planirana je takođe poljoprivredno, u privatnoj svojini, navodi se u Planu detaljne regulacije za vetropark Feketić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

zelene tranzicije održivost upravljanje rizicima HROTE Darjan Budimir

Održivost i upravljanje rizicima presudni za energetsku tranziciju u Hrvatskoj

24. februar 2022. - Ključ uspeha zelene tranzicije su održivi poslovni modeli i kvalitetno upravljanje rizicima, poručio je direktor HROTE-a Darjan Budimir

Metsamor Nuclear Power Plant surrounded by high mountains in Armenia

Francuski EDF plasirao prve zelene obveznice za nuklearnu energiju u Evropi

24. februar 2022. - EDF je upravo prikupio milijardu evra za produženje rada nuklearnih elektrana od prodaje zelenih obveznica, prvih te vrste u Evropi

federacija bih vlada cena struje ugrozena sigurnost snabdevanja

Vlada Federacija BiH: Struja bi trebalo da poskupi 60 odsto

24. februar 2022. - Vlada Federacije BiH donela je danas odluku kojom se proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdevanja električnom energijom za 2024.

canu akademija energetika epcg cges cedis

Državne energetske kompanije dogovorile saradnju sa Crnogorskom akademijom nauka i umjetnosti

24. februar 2022. - Memorandumom su potpisale Elektroprivreda Crne Gore, Crnogorski elektroprenosni sistem i Crnogorski elektrodistributivni sistem