OIE

Poljaci i Španci će u Malom Iđošu graditi dva vetroparka

mali idjos vetrparkovi spanci poljaci

Foto: Pexels from Pixabay

Objavljeno

24.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Opština Mali Iđoš stavila je na rani javni uvid dva plana detaljne regulacije za gradnju vetroparka Lovćenac, snage 300 megavata (MW) i Feketić, snage 90 MW.

Investitor u vetroelektranu Lovćenac je firma WPP West Wind iz Beograda u vlasništvu poljske kompanije V-Ridium Wind, dok će Feketić graditi Ecoener Wind Power plant iz Beograda čiji vlasnik je kompanija Grupo Ecoener iz Španije, prenela je eKapija.

Planom detaljne regulacije za vetropark Lovćenac je obuhvaćeno područje površine oko 5.720 hektara, i to deo katastarskih opština Lovćenac, Feketić i Mali Iđoš, koje se većim delom prostiru istočno od autoputa Beograd-Subotica do granice sa opštinama Bečej, Srbobran i Bačka Topola.

Lovćenac će imati oko 50 vetrogeneratora, a Feketić 21

Zemljište predviđeno za gradnju je pretežno poljoprivredno zemljište u privatnoj svojini.

Vetroelektrana Lovćenac imaće oko 50 vetrogeneratora, a zbog blizine naseljenih mesta Mali Iđoš, Lovćenac i Feketić biti utvrđena određena ograničenja u gradnji koja će biti definisana nakon analiza urađenih kroz modelovanje disperzije buke i treperenja senki, kao i analize vizuelnog uticaja na naseljena mesta.

Vetropark Feketić trebalo bi da ima 21 vetrogenerator, koji će biti locirani na površini od oko 2.100 hektara južno od naseljenog mesta Feketić. Zemljište na kojem je planirana je takođe poljoprivredno, u privatnoj svojini, navodi se u Planu detaljne regulacije za vetropark Feketić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

24. februar 2022. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

24. februar 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

24. februar 2022. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

24. februar 2022. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije