OIE

Poljaci i Španci će u Malom Iđošu graditi dva vetroparka

mali idjos vetrparkovi spanci poljaci

Foto: Pexels from Pixabay

Objavljeno

24.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Opština Mali Iđoš stavila je na rani javni uvid dva plana detaljne regulacije za gradnju vetroparka Lovćenac, snage 300 megavata (MW) i Feketić, snage 90 MW.

Investitor u vetroelektranu Lovćenac je firma WPP West Wind iz Beograda u vlasništvu poljske kompanije V-Ridium Wind, dok će Feketić graditi Ecoener Wind Power plant iz Beograda čiji vlasnik je kompanija Grupo Ecoener iz Španije, prenela je eKapija.

Planom detaljne regulacije za vetropark Lovćenac je obuhvaćeno područje površine oko 5.720 hektara, i to deo katastarskih opština Lovćenac, Feketić i Mali Iđoš, koje se većim delom prostiru istočno od autoputa Beograd-Subotica do granice sa opštinama Bečej, Srbobran i Bačka Topola.

Lovćenac će imati oko 50 vetrogeneratora, a Feketić 21

Zemljište predviđeno za gradnju je pretežno poljoprivredno zemljište u privatnoj svojini.

Vetroelektrana Lovćenac imaće oko 50 vetrogeneratora, a zbog blizine naseljenih mesta Mali Iđoš, Lovćenac i Feketić biti utvrđena određena ograničenja u gradnji koja će biti definisana nakon analiza urađenih kroz modelovanje disperzije buke i treperenja senki, kao i analize vizuelnog uticaja na naseljena mesta.

Vetropark Feketić trebalo bi da ima 21 vetrogenerator, koji će biti locirani na površini od oko 2.100 hektara južno od naseljenog mesta Feketić. Zemljište na kojem je planirana je takođe poljoprivredno, u privatnoj svojini, navodi se u Planu detaljne regulacije za vetropark Feketić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

struja pristup svet siromastvo

Broj ljudi bez pristupa struji porastao prvi put posle više od jedne decenije

24. februar 2022. - Najnoviji Izveštaj o napretku u oblasti energetike upozorava na ozbiljan jaz u pristupu električnoj energiji širom sveta

Svetski dan vetra

Svetski dan vetra 2024: Otkrijte ko sve radi u sektoru vetra

24. februar 2022. - Svetski dan vetra obeležava se 15. juna i služi da nas podseti na snagu i mogućnosti korišćenja energije vetra, koja može da preoblikuje naše energetske sisteme, dekarbonizuje ekonomije i podstakne rast

eps plan transformacije djerdap

Elektroprivreda Srbije usvojila Plan transformacije

24. februar 2022. - Usvajanjem Plana transformacije Srbija je ispunila važan strukturni reper u okviru aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom

hrvatska cena prikljucka elektrane oieh ivo milatic pula

Hrvatska konačno dobija odluku koju čekaju projekti vredni milijardu evra

24. februar 2022. - Do 2030. Ivo Milatić očekuje da od 10,5 GW ukupnog kapaciteta za proizvodnju električne energije osam gigavata budu obnovljivi izvori