OIE

Poljaci i Španci će u Malom Iđošu graditi dva vetroparka

mali idjos vetrparkovi spanci poljaci

Foto: Pexels from Pixabay

Objavljeno

24.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Opština Mali Iđoš stavila je na rani javni uvid dva plana detaljne regulacije za gradnju vetroparka Lovćenac, snage 300 megavata (MW) i Feketić, snage 90 MW.

Investitor u vetroelektranu Lovćenac je firma WPP West Wind iz Beograda u vlasništvu poljske kompanije V-Ridium Wind, dok će Feketić graditi Ecoener Wind Power plant iz Beograda čiji vlasnik je kompanija Grupo Ecoener iz Španije, prenela je eKapija.

Planom detaljne regulacije za vetropark Lovćenac je obuhvaćeno područje površine oko 5.720 hektara, i to deo katastarskih opština Lovćenac, Feketić i Mali Iđoš, koje se većim delom prostiru istočno od autoputa Beograd-Subotica do granice sa opštinama Bečej, Srbobran i Bačka Topola.

Lovćenac će imati oko 50 vetrogeneratora, a Feketić 21

Zemljište predviđeno za gradnju je pretežno poljoprivredno zemljište u privatnoj svojini.

Vetroelektrana Lovćenac imaće oko 50 vetrogeneratora, a zbog blizine naseljenih mesta Mali Iđoš, Lovćenac i Feketić biti utvrđena određena ograničenja u gradnji koja će biti definisana nakon analiza urađenih kroz modelovanje disperzije buke i treperenja senki, kao i analize vizuelnog uticaja na naseljena mesta.

Vetropark Feketić trebalo bi da ima 21 vetrogenerator, koji će biti locirani na površini od oko 2.100 hektara južno od naseljenog mesta Feketić. Zemljište na kojem je planirana je takođe poljoprivredno, u privatnoj svojini, navodi se u Planu detaljne regulacije za vetropark Feketić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rumunija 610 miliona evra subvencijama solarne panele domacinstva

Rumunija sprema 610 miliona evra u subvencijama za solarne panele za domaćinstva

24. februar 2022. - Rumunija namerava da odvoji i do 610 miliona evra za predstojeći javni poziv za solarne panele za domaćinstva

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

Ember: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

24. februar 2022. - Udeo struje iz vetroelektrana i solarnih parkova je prošle godine u EU prvi put prestigao gasne elektrane

mostar solarna elektrana kordic

Grad Mostar želi da instalira solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju

24. februar 2022. - Samo pre par nedelja Sarajevo je najavilo nešto slično -  javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

24. februar 2022. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka