Električna energija

Ponuđeno 140 megavata za godišnju aukciju kapaciteta Italija – Crna Gora

interkonekcija kabl aukcije

Objavljeno

09.12.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

09.12.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

Nakon aktiviranja interkonekcije kroz Jadransko more, za 2020. godinu je pokrenut aukcijski postupak za električnu energiju, saopštio je SEE CAO i ponudio po 140 megavata u oba smera. Coordinated Auction Office in South East Europe ili Koordinisana aukcijska kuća u Jugoistočnoj Evropi je primila ponude za alokaciju fizičkih prava prenosa (PTR).

Po ustanovljavanju provizornih rezultata aukcije, rok za žalbe ističe 13. decembra. Poravnanje za godišnju transakciju zakazano je za četiri dana posle toga.

Planirano je da fakture posebno za januar i februar budu izdate takođe 17. decembra, a period za plaćanje se završava poslednjeg dana ove godine. Za dalje mesečne aukcije, fakture za dva meseca unapred su zakazane za koji dan posle početka meseca. Plaćanje je do sredine meseca aukcije, uz varijacije u zavisnosti od radnih dana odnosno vikenda.

Aukcije i transfer dugoročnih prava prenosa su samo za takozvani prekozonski kapacitet. Postoji i mogućnost održavanja zajedničkih aukcija prekozonskog kapaciteta za više granica i smerova po zonama licitacije, navedeno je u pravilima.

Postoji mogućnost održavanja zajedničkih aukcija prekozonskog kapaciteta za više granica i smerova po zonama licitacije

Specifikacija za januarsku operaciju je zabeležena za objavljivanje 18. decembra, a početak je dva dana posle toga. Imaoci dugoročnih prava na prenos mogu da ih prepuste drugom učesniku, ili deo njih, čim budu objavljeni konačni rezultati aukcije. Oni su obavezni da obaveste platformu za alokacije. Najmanji obim je jedan megavat po satu.

Operator sistema prenosa za italijansku zonu CSUD je Terna, a njen partner je Crnogorski elektroprenosni sistem ili CGES. Podvodni strujni interkonektor između dve zemlje uključen je pre mesec dana. Projekat je vredeo 1,15 milijardi evra. Predsednici Serđo Matarela i Milo Đukanović su zvanično pustili vezu u rad.

Kabl spaja transformatore u Čepagatiju u italijanskoj pokrajini Peskara i Lastvu u kotorskoj opštini. Kopneni deo linka većinom ide ispod zemlje. Kapacitet, koji je sada na šeststo megavata, trebalo bi da se za koju godinu udvostruči novim kablom. Prvobitno zamišljena snaga ovog infrastrukturnog podviga bila je 1,2 gigavata.

Komentara: (1)
Dobrivoje Rajkovic / 22.12.2019.

Sa zadovoljstvom sam otkrio Vase aktivnosti po pitanju zastite planete od fisilnih zagadjenja i spreman sam za saradnju sa
Vama.

Pronalazac sam nacina proizvodnje autonomnih elektricnih energija za sve vrste korisnika, transportnih sredstava na elektricne porone koja. se krecu zemljom vazduhom i vodenim povrsinama.

Za autonomnu proizvodnju obnovljive elektricne energije od desetine KWh do neogranicenog broja MWh za potrebe
gradjana srbije.

Predajom patenta zavodu za intelektualnu svojinu proverom je utvrdjeno da u svetu postoje 2000 patenata za proizvodnju elektricne energije, ali nijedan ne koristi nacine prezentovane mojim resenjima pa sam obavestio.

Ministra rudarstva i energetike o mogucstvu proizvodnje zelenih obnovljivih energija

Posto niko iz tog ministarstva nije nasao za shodno da se javi, rado cu primiti Vase novinare i pruziti im opsirnije informacije o nacinima koriscenja prirodnih sila gravitacije, atmosfere i vodenih povrsina za kretanja transportnih sredstava autonomnom proizvodnjom pogonske energije, kao i nacina autonomne proizvodnje elektricne energije za napajanja industrije i drugih potrosaca.

Sa verom da ce Vas medij privuci paznju odgovornim za razvoj i elektrifikaciju srbije Vas pozdravljam.

Dobrivoje Rajkovic

Inovator

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Sloveniji konzorcijum niskougljenicni vodonik

U Sloveniji osnovan konzorcijum za niskougljenični vodonik

9. decembar 2019. - Vlada Slovenije je podržala osnivanje konzorcijuma 18 kompanija, organizacija i opština u cilju razvoja ekosistema za vodonik iz niskougljeničnih izvora

eps cena struje pirvreda srbija dusan zivkovic

Živković: Cena struje za privredu u Srbiji biće niža od 1. maja

9. decembar 2019. - EPS priprema promenu metodologije kojom će se od 1. maja formirati cena energije za komercijalne kupce, najavio direktor Dušan Živkovi

dedovic djedovic Handanovic U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

Đedović Handanović: U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

9. decembar 2019. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je najavila 400 miliona evra investicija u revitalizaciju četiri EPS-ove hidroelektrane

WindEurope razvoj strujne mreze ubrza ciljeva zelenu energiju

WindEurope zahteva da se razvoj strujne mreže hitno ubrza radi ciljeva za zelenu energiju

9. decembar 2019. - Fokus Godišnjeg događaja WindEurope-a biće na ubrzavanju izgradnje elektroenergetskih mreža, navodi direktor za pitanja propisa Pjer Tardje