Električna energija

Ponuđeno 140 megavata za godišnju aukciju kapaciteta Italija – Crna Gora

interkonekcija kabl aukcije

Objavljeno

09.12.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

09.12.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

Nakon aktiviranja interkonekcije kroz Jadransko more, za 2020. godinu je pokrenut aukcijski postupak za električnu energiju, saopštio je SEE CAO i ponudio po 140 megavata u oba smera. Coordinated Auction Office in South East Europe ili Koordinisana aukcijska kuća u Jugoistočnoj Evropi je primila ponude za alokaciju fizičkih prava prenosa (PTR).

Po ustanovljavanju provizornih rezultata aukcije, rok za žalbe ističe 13. decembra. Poravnanje za godišnju transakciju zakazano je za četiri dana posle toga.

Planirano je da fakture posebno za januar i februar budu izdate takođe 17. decembra, a period za plaćanje se završava poslednjeg dana ove godine. Za dalje mesečne aukcije, fakture za dva meseca unapred su zakazane za koji dan posle početka meseca. Plaćanje je do sredine meseca aukcije, uz varijacije u zavisnosti od radnih dana odnosno vikenda.

Aukcije i transfer dugoročnih prava prenosa su samo za takozvani prekozonski kapacitet. Postoji i mogućnost održavanja zajedničkih aukcija prekozonskog kapaciteta za više granica i smerova po zonama licitacije, navedeno je u pravilima.

Postoji mogućnost održavanja zajedničkih aukcija prekozonskog kapaciteta za više granica i smerova po zonama licitacije

Specifikacija za januarsku operaciju je zabeležena za objavljivanje 18. decembra, a početak je dva dana posle toga. Imaoci dugoročnih prava na prenos mogu da ih prepuste drugom učesniku, ili deo njih, čim budu objavljeni konačni rezultati aukcije. Oni su obavezni da obaveste platformu za alokacije. Najmanji obim je jedan megavat po satu.

Operator sistema prenosa za italijansku zonu CSUD je Terna, a njen partner je Crnogorski elektroprenosni sistem ili CGES. Podvodni strujni interkonektor između dve zemlje uključen je pre mesec dana. Projekat je vredeo 1,15 milijardi evra. Predsednici Serđo Matarela i Milo Đukanović su zvanično pustili vezu u rad.

Kabl spaja transformatore u Čepagatiju u italijanskoj pokrajini Peskara i Lastvu u kotorskoj opštini. Kopneni deo linka većinom ide ispod zemlje. Kapacitet, koji je sada na šeststo megavata, trebalo bi da se za koju godinu udvostruči novim kablom. Prvobitno zamišljena snaga ovog infrastrukturnog podviga bila je 1,2 gigavata.

Komentara: (1)
Dobrivoje Rajkovic / 22.12.2019.

Sa zadovoljstvom sam otkrio Vase aktivnosti po pitanju zastite planete od fisilnih zagadjenja i spreman sam za saradnju sa
Vama.

Pronalazac sam nacina proizvodnje autonomnih elektricnih energija za sve vrste korisnika, transportnih sredstava na elektricne porone koja. se krecu zemljom vazduhom i vodenim povrsinama.

Za autonomnu proizvodnju obnovljive elektricne energije od desetine KWh do neogranicenog broja MWh za potrebe
gradjana srbije.

Predajom patenta zavodu za intelektualnu svojinu proverom je utvrdjeno da u svetu postoje 2000 patenata za proizvodnju elektricne energije, ali nijedan ne koristi nacine prezentovane mojim resenjima pa sam obavestio.

Ministra rudarstva i energetike o mogucstvu proizvodnje zelenih obnovljivih energija

Posto niko iz tog ministarstva nije nasao za shodno da se javi, rado cu primiti Vase novinare i pruziti im opsirnije informacije o nacinima koriscenja prirodnih sila gravitacije, atmosfere i vodenih povrsina za kretanja transportnih sredstava autonomnom proizvodnjom pogonske energije, kao i nacina autonomne proizvodnje elektricne energije za napajanja industrije i drugih potrosaca.

Sa verom da ce Vas medij privuci paznju odgovornim za razvoj i elektrifikaciju srbije Vas pozdravljam.

Dobrivoje Rajkovic

Inovator

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Preokret klimatske politike G7 lideri ulaganje LNG gas nuklearke

Preokret klimatske politike G7: lideri podržali ulaganje u LNG, gas, nuklearke

29 јуна 2022 - G7 se formalno drži klimatskih ciljeva, a za to vreme promoviše LNG i fosilni gas uopšte kao i nuklearne elektrane

nasa-nuklearka-mesec

NASA planira da postavi nuklearku na Mesecu

28 јуна 2022 - Uspešno postavljanje ovakvih sistema bi stvorilo temelje za dugoročne misije na Mesec i Mars, tvrdi NASA

Ministri energetike Savet EU ciljeve zelenu energiju energetsku efikasnost

Ministri energetike zemalja EU podigli ciljeve za zelenu energiju, energetsku efikasnost

28 јуна 2022 - Savet EU je usvojio više ciljeve za zelenu energiju i energetsku efikasnost u okviru paketa Fit for 55, za pregovore s Evropskim parlamentom

Savez za avijaciju s nula emisija letelice EU elektricni pogon vodonik

EU razvija letelice na električni pogon i vodonik

27 јуна 2022 - Evropska komisija je objavila da će njen Savez za avijaciju s nula emisija – AZEA ubrzati razvoj letelica na električni pogon i vodonik