OIE

Pokrovac: Više razloga za slab odziv investitora na prvoj aukciji za velike elektrane

Maja Pokrovac direktorka OIEH aukcije

Foto: OIEH

Objavljeno

12.07.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

12.07.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Nedovršen zakonodavni okvir za novi model subvencionisanja projekata iz obnovljivih izvora energije, koji podrazumeva dodelu premija na aukcijama, uz visoke cene električne energije na tržištu, glavni su uzroci slabog interesovanja investitora za dobijanje premija na prvim aukcijama za velike projekte u Hrvatskoj, kažu u udruženju Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH).

Hrvatska je na prvoj aukciji za projekte velike instalisane snage na obnovljivu energiju ponudila premije za 638 megavata (MW), ali je dobila ponude za samo 150 MW.

Maja Pokrovac, direktorka Obnovljivih izvora energije Hrvatske (OIEH), kaže za Balkan Green Energy News da scena obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj prolazi ozbiljnu transformaciju i aukcije za dodelu tržišne premije su važan deo toga.

Trenutno nije poznato koliko će iznositi naknada za priključenje na mrežu za nove elektrane

Za transformaciju je, kako kaže, ključan i novi zakonodavni proces koji je započeo krajem prošle godine i još nisu završeni svi podzakonski akti važni za definisanje svih parametara koje investitori moraju znati da bi mogli da realizuju svoje projekte. A, veći broj projekata značiće i više prijava na aukcijama.

„U tijeku je razvoj 1.500 MW, ali trenutno nije poznato kolika će se naknada za priključenje na mrežu morati platiti. Taj segment je itekako važan za projekte i njihova se realizacija neće nastaviti dokle god postoji ovakva nepoznanica. Stoga je nužna transparentna, jasna i kvalitetna metodologija izračuna cijene priključenja na mrežu“, ističe ona.

Cene na tržištu su pet puta veće od ponuđenih premija

Osim toga, svedoci smo, kako navodi, velikih promena i na tržištu jer su trenutne cene energije pet puta veće od ponuđenih na aukcijama.

„Sukladno tome, na investitorima je da odluče hoće li sada potpisati ugovor koji garantira 12 godina otkupa proizvedene energije po pet puta manjoj cijeni od tržišne ili će potpisati ugovor temeljen na tržišnoj cijeni, ali sa znatno kraćim trajanjem ugovorenog otkupa“, naglašava direktorka OIEH.

U neizvesnim okolnostima mudro je primijeniti premijski model

Uprkos svemu, Pokrovac smatra da je premijski model dobar mehanizam garancija investitorima i finansijskim institucijama koje kreditiraju projekte iz obnovljive energije. U slučaju bilo kakvog poremećaja na tržištu, kao što je na primer bilo u vreme pandemije kad se cena električne energije prepolovila i nijedan projekt nije bio fizibilan na temelju nje, ugovori o tržišnoj premiji daju sigurnost.

OIEH očekuje da Hrvatska dobije 5.000 MW iz obnovljivih izvora do 2030.

„Danas, kad je cijena na tržištu energije pet puta veća u odnosu na vrijeme prije pandemije, nije potreban poticaj proizvodnji električne energije iz OIE nego sigurnost. U neizvjesnim okolnostima mudro je primijeniti premijski model na sve OIE projekte kako bi osigurali dugoročnost i održivost investicije“, ističe Pokrovac.

U udruženju OIEH podsećaju da se na jesen se planira raspisivanje novog nadmetanja za dodelu tržišne premije kao i definisanje svih elemenata važnih za OIE projekte.

Uz 1.500 MW koji su sada u razvoju, Maja Pokrovac planira da će Hrvatska do 2030. godine imati 5.000 MW projekata iz OIE.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

12. jul 2022. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

12. jul 2022. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

12. jul 2022. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

12. jul 2022. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta