OIE

Pokrovac: U Hrvatskoj lakše graditi postrojenje na fosilna goriva od 10 MW nego solarno od 1 MW

maja-pokrovac-solar-projekti

Foto: RES Croatia / LinkedIn

Objavljeno

27.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Propisi u Hrvatskoj omogućavaju da se u industrijskim zonama grade postrojenja na fosilna goriva toplotne snage do 10 MW bez OPOU-a (ocjene o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš), ali se na istom mestu solarne elektrane snage manje od 1 MW ne mogu graditi bez elaborata na koji se čeka najmanje pola godine, izjavila je Maja Pokrovac, direktorica udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH).

Na elaborat se čeka šest do osam meseci, a neki su čekali i po godinu dana, rekla je Pokrovac u emisiji Poslovni tjedan Hrvatskog radija. Ovakva situacija opstaje uprkos tome što je Evropska unija postavila obnovljive izvore energije kao preovlađujući javni interes pri donošenju javnih politika i podzakonskih akata u zemljama članicama.

EU je obnovljive izvore postavila kao prioritet za nacionalne javne politike i podzakonska akta

Tema emisije bili su novi propisi EU o obnovljivim izvorima energije i situacija u Hrvatskoj u toj oblasti. Pored Maje Pokrovac, u raspravi su učestvovali Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Emanuel Kovačić iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i Ivo Čović iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Pokrovac: Pravila za priključenje obnovljivih izvora na mrežu su katastrofalna

Pokrovac je takođe rekla da su pravila za priključenje na mrežu postrojenja na obnovljive izvore u Hrvatskoj „katastrofalna.“ Ona je navela da investitori koji žele da priključe elektranu na mrežu ne znaju u kojoj količini će ta energija biti preuzeta, da moraju „sve unapred platiti,“ kao i da još uvek nema jedinične cene.

To, prema njenim rečima, znači da oni koji žele raditi takve projekte uopšte ne mogu da izračunaju njihovu isplativost, pa nijedna banka neće finansirati takav projekat.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Severnomakedonski ESM milijardu evra dekarbonizaciju

Viktor Andonov učestvuje na konferenciji BEF 2024 i poručuje: ESM investira milijardu evra u dekarbonizaciju

27. novembar 2023. - Jedan od učesnika na Beogradskom energetskom forumu (BEF 2024) biće ESM-ov direktor za razvoj i investicije Viktor Andonov

barselona turisticka taksa solar paneli

Barselona će prihode od turističke takse investirati u solarne panele na školama

27. novembar 2023. - Gradske vlasti tako žele da poprave uslove za decu u školama, ali i da odobrovolje one starije koji nisu baš oduševljeni najezdom turista

lopare litijum peticija protest

Opština Lopare traži da Republika Srpska odustane od litijuma

27. novembar 2023. - Rado Savić, načelnik Opštine, predao je Narodnoj skupštini RS peticiju sa potpisom 3.711 građanina protiv otvaranja rudnika na Majevici

EIB-kreditira-izgradnju-vetroelektrane-Vlasic-u-Bosni

EIB kreditira izgradnju vetroelektrane Vlašić u Bosni

27. novembar 2023. - Ogranak Evropske investicione banke EIB Global odobrio je 36 miliona evra za izgradnju vetroelektrane Vlašić kod Travnika