OIE

Pokrenuta crowdfunding kampanja Solarna Pecka

crowdfunding-Solarna-Pecka

Slika: Solarna Pecka

Objavljeno

19.06.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.06.2019.

Komentari

0

Podeli

Centar za životnu sredinu i Centar za posjetioce Pecka, mesta u BiH, pokrenuli su crowdfunding kampanju Solarna Pecka kako bi na krovu Centra za posjetioce instalirali sistem solarnih kolektora i panela za proizvodnju toplotne i električne energije.

Selo Pecka nalazi se u blizini Mrkonjić Grada, između planina gde izvire reka Sana.

Kako navode u Centru za životnu sredinu, minimalni iznos koji ovom kampanjom žele da prikupe je 3.000 dolara, što će omogućiti da se instaliraju solarni kolektori za zagrejavanje 300 litara vode. Ciljani iznos je 6.000 dolara što bi bilo dovoljno da se ugradi i deo fotonaponskih panela za proizvodnju električne energije.

Za instaliranje kompletnog sistema, snage 5,4 kWp potrebno je ukupno 13.000 dolara, što je, kako kažu u Centru, njihov krajnji cilj.

„Ukoliko ga ne postignemo ovom prvom kampanjom, realizovaćemo ga dodatnim akcijama i kampanjama“, dodaju u Centru.

Prema podacima sa sajtu INDIEGOGO, gde se mogu uplatiti donacije, dosad je prikupljeno 3.366 dolara. Novac je dalo ukupno 114 osoba.

U Centru kažu da postoji mnogo razloga da neko učestvuje u ovoj kampanji i tako omogući korišćenje solarne energije u Pecki. Sopstvena proizvodnja i potrošnja energije iz održivih izvora donosi i ekološku – manje uticaja na životnu sredinu, povećana održivost, i ekonomsku korist – smanjeni troškovi za energiju.

To se direktno prevodi u društvenu korist za lokalnu zajednicu, kako u smislu povećanja finansijskih resursa za razvoj zajednice, tako i povećanja održivosti za Centar za posjetioce i njegove projekte u zajednici, uključujući poboljšanje energetske samostalnosti i sigurnosti Centra i samog sela, čineći ih otpornijim na klimatske promene, ističu u Centru za životnu sredinu.

Krajem 2018. godine i sarajevska nevladina organizacija REIC pozvala je građane da doniraju novac za nabavku i postavljanje solarnih kolektora za toplu vodu u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Drin u Fojnici. To je prva crowdfunding kampanja za OIE u BiH.

Investicija je procenjena na 15.000 dolara, a dosad je preko INDIEGOGO prikupljeno 3.542 dolara. Koristeći druge platforme i načine prikupljanja donacija, kao što su skupovi i događaji, prikupljeno je još 25.000 dolara, tako je ukupna suma oko 29.000.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

19. jun 2019. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

19. jun 2019. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

19. jun 2019. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

19. jun 2019. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin