Biodiverzitet

Pogledajte uživo kako rode Sara i Novko dobijaju ptiće

Pogledajte uzivo rode Sara Novko ptice

Slika: Lunatronik

Objavljeno

13.05.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

13.05.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Paru belih roda u Saranovu kod Rače uskoro treba da se izlegu prinove. Prenos događaja omogućen je pomoću 4G kamere sa solarnim napajanjem.

Zahvaljujući saradnji Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije s kompanijom Lunatronik, Partizan Security 4G kamera sa solarnim napajanjem uživo prati život jednog para u Šumadiji od dolaska 29. marta do očekivanog odlaska u Afriku krajem leta. Bele rode Sara i Novko, čije je gnezdo u Saranovu kod Rače na dimnjaku od 11 metara, naizmenično leže na jajima i podmladak bi svakog časa mogao da izađe.

Video nadzor gnezda omogućava da se gnezdeći par prati u realnom vremenu u najosetljivijem periodu reprodukcije, a da se oni apsolutno ne uznemiravaju, navodi Zoran Karić iz Fondacije za zaštitu ptica grabljivica.

Uvid u život ptica podiže svest o važnosti očuvanja biološke raznovrsnosti i životne sredine

„Lako se mogu videti i vrsta i količina plena, odnosno ishrana ovakvih vrsta, kako bi se utvrdio način života, dostupnost plena u okolini i uopšte strategija preživljavanja. Često se otkrivaju neverovatni podaci i korisnost koje ovakve vrste pružaju ljudima u vidu regulacije brojnosti glodara, insekata i drugih organizama koje nanose štetu“, izjavio je i dodao da video nadzor otkriva široj javnosti interesantne detalje iz života ovakvih vrsta i da to podiže svest o važnosti očuvanja biološke raznovrsnosti i životne sredine.

Pogledajte uzivo rode Sara i Novko ptice
Slika: Lunatronik

Razumeti i poštovati ptice

Sačuvati ptice i prirodu mogu pojedinci i zajednice koje ptice i prirodu razumeju, poštuju i vole, poručio je izvršni direktor društva Milan Ružić.

„Jedan od načina je da im se video prenosom dočara svakodnevnica ptica poput bele rode i to sa gnezda. Na ovaj način građani će moći da vide kako izgleda udvaranje, parenje, donošenje hrane, inkubiranje jaja i mladunaca, odrastanje mladih roda i njihovi prvi letovi“, kazao je.

Od snimaka će nastati kratak dokumentarni film

Sistemi video nadzora su vrlo mali potrošači električne energije i rade na 12 volti jednosmernog napona, tako da je korišćenje solarnih panela sa specijalnim akumulatorima idealno rešenje za praćenje svih lokacija gde je električna struja teško dostupna, objašnjava izvršni direktor firme Lunatronik Bata Vulović.

Snimci se čuvaju radi produciranja kratkog dokumentarnog filma. „Možda ćemo napraviti i takmičenje u kome će gledaoci i čitaoci dobiti pristup našem serveru i biti u mogućnosti da naprave sopstveni dokumentarni film sa svojom montažom i režijom, a na osnovu našeg snimljenog materijala“, istakao je Vulović.

Srbija ima stabilnu populaciju belih roda

Rode prosečno žive 15 godina. Mladunci sredinom avgusta počinju da formiraju jata i kreću na put prema svom privremenom zimskom staništu. Stare rode na put kreću nešto kasnije, u prvoj polovini septembra.

Bele rode su ugrožene usled gubitka povoljnih vlažnih i travnih staništa, krivolova i sudara sa električnim vodovima. Evropska populacija je u blagom porastu, dok se u Srbiji gnezdi stabilna populacija od 1.200 do 1.400 parova.

Osim roda, kamere prate Vetra i Rušku, vetruške koje se petu godinu zaredom gnezde u selu Tabanović kod Šapca. To dvoje sokolova je upravo dobilo prinove!

Komentara: (1)
Bata Vulović / 14.05.2021.

Danas se izlegao i prvi ptić rode u gnezdu Sare i Novka: https://klt.rs/live/

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Serbia-national-consultation-Stokholm+50

Uključite se u konsultacije u okviru incijative Stokholm+50

11 маја 2022 - Na onlajn platformi SparkBlue, do 20. maja, svi zainteresovani imaju priliku da se direktno uključe...

Kljunasti kit uginuo u grckom moru gutanja plasticnog otpada

Kljunasti kit uginuo u grčkom moru zbog gutanja plastičnog otpada

07 маја 2022 - U želucu uginulog kljunastog kita bilo je 15 kilograma plastike, što baca svetlo na rizike od zagađenosti plastičnim otpadom po morske sisare, ali i ljude

Polojska suma Backa Palanka

Ko čuva, a ko uništava pluća Bačke Palanke?

14 марта 2022 - Park prirode Tikvara, specijalni rezervat prirode Bagremara i Polojska šuma su pluća Bačke Palanke, a njhovo uništavanje traje već godinama

Svetski dan divljih vrsta 2022 kojih 10 zivotinja je najugrozenije

Svetski dan divljih vrsta: 10 najugroženijih divljih životinja u svetu

03 марта 2022 - Obeležavanje Svetskog dana divljih vrsta biće posvećeno ukazivanju na kritičnu ulogu koju ključne vrste igraju u obezbeđivanju zdravih ekosistema