UNECE Globalno partnerstvo za vodu radionica rodna ravnopravnost sliv reke Drine 23.jun 2021.
Biodiverzitet

Pogledajte uživo kako rode Sara i Novko dobijaju ptiće

Pogledajte uzivo rode Sara Novko ptice

Slika: Lunatronik

Objavljeno

13.05.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

13.05.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Paru belih roda u Saranovu kod Rače uskoro treba da se izlegu prinove. Prenos događaja omogućen je pomoću 4G kamere sa solarnim napajanjem.

Zahvaljujući saradnji Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije s kompanijom Lunatronik, Partizan Security 4G kamera sa solarnim napajanjem uživo prati život jednog para u Šumadiji od dolaska 29. marta do očekivanog odlaska u Afriku krajem leta. Bele rode Sara i Novko, čije je gnezdo u Saranovu kod Rače na dimnjaku od 11 metara, naizmenično leže na jajima i podmladak bi svakog časa mogao da izađe.

Video nadzor gnezda omogućava da se gnezdeći par prati u realnom vremenu u najosetljivijem periodu reprodukcije, a da se oni apsolutno ne uznemiravaju, navodi Zoran Karić iz Fondacije za zaštitu ptica grabljivica.

Uvid u život ptica podiže svest o važnosti očuvanja biološke raznovrsnosti i životne sredine

“Lako se mogu videti i vrsta i količina plena, odnosno ishrana ovakvih vrsta, kako bi se utvrdio način života, dostupnost plena u okolini i uopšte strategija preživljavanja. Često se otkrivaju neverovatni podaci i korisnost koje ovakve vrste pružaju ljudima u vidu regulacije brojnosti glodara, insekata i drugih organizama koje nanose štetu”, izjavio je i dodao da video nadzor otkriva široj javnosti interesantne detalje iz života ovakvih vrsta i da to podiže svest o važnosti očuvanja biološke raznovrsnosti i životne sredine.

Pogledajte uzivo rode Sara i Novko ptice
Slika: Lunatronik

Razumeti i poštovati ptice

Sačuvati ptice i prirodu mogu pojedinci i zajednice koje ptice i prirodu razumeju, poštuju i vole, poručio je izvršni direktor društva Milan Ružić.

“Jedan od načina je da im se video prenosom dočara svakodnevnica ptica poput bele rode i to sa gnezda. Na ovaj način građani će moći da vide kako izgleda udvaranje, parenje, donošenje hrane, inkubiranje jaja i mladunaca, odrastanje mladih roda i njihovi prvi letovi”, kazao je.

Od snimaka će nastati kratak dokumentarni film

Sistemi video nadzora su vrlo mali potrošači električne energije i rade na 12 volti jednosmernog napona, tako da je korišćenje solarnih panela sa specijalnim akumulatorima idealno rešenje za praćenje svih lokacija gde je električna struja teško dostupna, objašnjava izvršni direktor firme Lunatronik Bata Vulović.

Snimci se čuvaju radi produciranja kratkog dokumentarnog filma. “Možda ćemo napraviti i takmičenje u kome će gledaoci i čitaoci dobiti pristup našem serveru i biti u mogućnosti da naprave sopstveni dokumentarni film sa svojom montažom i režijom, a na osnovu našeg snimljenog materijala”, istakao je Vulović.

Srbija ima stabilnu populaciju belih roda

Rode prosečno žive 15 godina. Mladunci sredinom avgusta počinju da formiraju jata i kreću na put prema svom privremenom zimskom staništu. Stare rode na put kreću nešto kasnije, u prvoj polovini septembra.

Bele rode su ugrožene usled gubitka povoljnih vlažnih i travnih staništa, krivolova i sudara sa električnim vodovima. Evropska populacija je u blagom porastu, dok se u Srbiji gnezdi stabilna populacija od 1.200 do 1.400 parova.

Osim roda, kamere prate Vetra i Rušku, vetruške koje se petu godinu zaredom gnezde u selu Tabanović kod Šapca. To dvoje sokolova je upravo dobilo prinove!

Komentara: (1)

Bata Vulović / 14.05.2021.

Danas se izlegao i prvi ptić rode u gnezdu Sare i Novka: https://klt.rs/live/

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Severna Makedonija koncesije male hidroelektrane

Severna Makedonija će poništiti koncesije za male hidroelektrane

08 June 2021 - Premijer Zoran Zaev je izjavio da će većina koncesionih ugovora za male hidroelektrane u Severnoj Makedoniji biti poništena bez obzira na tužbe

medjunarodni dan biodiverziteta 2021

Međunarodni dan biodiverziteta 2021 – Budi deo rešenja

20 May 2021 - Sve veći broj ljudi širom sveta zabrinut je kako se odnosimo prema prirodi, zbog čega menjaju navike i zahtevaju mere za zaštitu planete.

Svetski dan pcela kako pomoci oprasivacima

Svetski dan pčela: evo kako možemo pomoći najvažnijim oprašivačima

17 May 2021 - Pri uređivanju terase i okućnice, na raspolaganju su jednostavna rešenja koja mogu da doprinesu neumornom radu pčela i bumbara

Pogledajte uzivo rode Sara Novko ptice

Pogledajte uživo kako rode Sara i Novko dobijaju ptiće

13 May 2021 - Bele rode u Saranovu kod Rače će ovih dana dobiti ptiće. Prenos događaja omogućen je pomoću 4G kamere sa solarnim napajanjem.