x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Srbija bogatija za tri ptića orla krstaša

22.09.2020. | Komentari: 0Autor:

Slika: Márton Horváth / MME BirdLife Hungary
Srbija bogatija za tri ptića orla krstaša

Zaštitnici ptica su cele sezone motrili na sva tri para orlova krstaša u zemlji i njihova populacija se uvećala za tri ptića. Simbol Srbije ovde ima budućnost ukoliko se udruže građani, institucije i privreda.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je da su sva tri para orlova krstaša (Aquila heliaca) ove godine uspešno izvela potomstvo, te je naša populacija na severu Banata bogatija za tri mlada orla. Orao krstaš ovde ima status kritično ugrožene vrste i svaka nova jedinka izuzetno je značajna za njegov opstanak.

Mere aktivne zaštite, poput četvoromesečnog čuvanja gnezda, sprovode se od 2017. godine sa ciljem da se populacija orlova krstaša sačuva i uveća. Za sada daju odlične rezultate, kažu zaštitnici ptica. Od ove godine zaposleni u društvu, njegovi članovi i volonteri motrili su na tri gnezdeća para čitave gnezdilišne sezone.

Tri para orlova krstasa potomstvo severu Banata
Slika: Slika: Márton Horváth / MME BirdLife Hungary

Vrsta bila skoro izumrla u Srbiji zbog gubitka staništa, trovanja i krivolova

„Velika je čast i odgovornost biti uključen u projekat zaštite ugrožene vrste kakva je orao krstaš. Bili smo na rubu nestanka ptice sa nacionalnog grba zbog gubitka staništa, trovanja i krivolova“, kaže Mirjana Rankov, koordinatorka projekta PannonEagle LIFE u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. „Novi uspesi ohrabruju nas da nastavimo još snažnije da radimo na zaštiti ugroženih vrsta. Oporavak populacije orla krstaša, kao i mnogih drugih vrsta, moguć je ako se udruže građani, institucije i privreda“, dodala je.

Savesna primena pesticida, prijavljivanje trovanja životinja, obnavljanje i zaštita staništa ključni su za opstanak orla krstaša

Ključne aktivnosti u periodu kada se orlovi krstaši ne gnezde biće postavljanje novih platformi pogodnih za gnežđenje, održavanje staništa i sprečavanje trovanja. U društvu napominju da svi mogu da pomognu zaštitu orlova krstaša savesnom primenom pesticida u poljoprivredi, prijavljivanjem slučajeva trovanja životinja, obnavljanjem i sprečavanjem uništavanja staništa.

Životni vek orlova krstaša u prirodi je do 30 godina

Projekat „Zaštita orla krstaša u Panonskom regionu putem smanjivanja mortaliteta koji uzrokuju ljudi – PannonEagle LIFE“ sprovodi 11 partnera iz pet zemalja u Panonskoj niziji – Mađarske, Austrije, Češke, Slovačke i Srbije. Osnovni zadatak je sprečavanje trovanja ptica grabljivica, naročito orla krstaša. Vrednost projekta je 3,6 miliona evra, od čega ga sa 2,7 miliona evra finansira Evropska komisija. Partner DZPPS u Srbiji je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Dužina tela orla krstaša od vrha kljuna do vrha repa je oko 80 centimetara, a raspon krila od 180 do 215 centimetara. Težak je 2,5 do 4,5 kilograma, a u prirodi može da doživi 30 godina. Osnovna hrana su mu mali sisari poput tekunice i ptice srednje veličine.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.