Biodiverzitet

Srbija bogatija za tri ptića orla krstaša

Tri para orlova krstasa potomstvo na severu Banata

Slika: Márton Horváth / MME BirdLife Hungary

Objavljeno

22.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Zaštitnici ptica su cele sezone motrili na sva tri para orlova krstaša u zemlji i njihova populacija se uvećala za tri ptića. Simbol Srbije ovde ima budućnost ukoliko se udruže građani, institucije i privreda.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je da su sva tri para orlova krstaša (Aquila heliaca) ove godine uspešno izvela potomstvo, te je naša populacija na severu Banata bogatija za tri mlada orla. Orao krstaš ovde ima status kritično ugrožene vrste i svaka nova jedinka izuzetno je značajna za njegov opstanak.

Mere aktivne zaštite, poput četvoromesečnog čuvanja gnezda, sprovode se od 2017. godine sa ciljem da se populacija orlova krstaša sačuva i uveća. Za sada daju odlične rezultate, kažu zaštitnici ptica. Od ove godine zaposleni u društvu, njegovi članovi i volonteri motrili su na tri gnezdeća para čitave gnezdilišne sezone.

Tri para orlova krstasa potomstvo severu Banata
Slika: Slika: Márton Horváth / MME BirdLife Hungary

Vrsta bila skoro izumrla u Srbiji zbog gubitka staništa, trovanja i krivolova

„Velika je čast i odgovornost biti uključen u projekat zaštite ugrožene vrste kakva je orao krstaš. Bili smo na rubu nestanka ptice sa nacionalnog grba zbog gubitka staništa, trovanja i krivolova“, kaže Mirjana Rankov, koordinatorka projekta PannonEagle LIFE u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. „Novi uspesi ohrabruju nas da nastavimo još snažnije da radimo na zaštiti ugroženih vrsta. Oporavak populacije orla krstaša, kao i mnogih drugih vrsta, moguć je ako se udruže građani, institucije i privreda“, dodala je.

Savesna primena pesticida, prijavljivanje trovanja životinja, obnavljanje i zaštita staništa ključni su za opstanak orla krstaša

Ključne aktivnosti u periodu kada se orlovi krstaši ne gnezde biće postavljanje novih platformi pogodnih za gnežđenje, održavanje staništa i sprečavanje trovanja. U društvu napominju da svi mogu da pomognu zaštitu orlova krstaša savesnom primenom pesticida u poljoprivredi, prijavljivanjem slučajeva trovanja životinja, obnavljanjem i sprečavanjem uništavanja staništa.

Životni vek orlova krstaša u prirodi je do 30 godina

Projekat „Zaštita orla krstaša u Panonskom regionu putem smanjivanja mortaliteta koji uzrokuju ljudi – PannonEagle LIFE“ sprovodi 11 partnera iz pet zemalja u Panonskoj niziji – Mađarske, Austrije, Češke, Slovačke i Srbije. Osnovni zadatak je sprečavanje trovanja ptica grabljivica, naročito orla krstaša. Vrednost projekta je 3,6 miliona evra, od čega ga sa 2,7 miliona evra finansira Evropska komisija. Partner DZPPS u Srbiji je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Dužina tela orla krstaša od vrha kljuna do vrha repa je oko 80 centimetara, a raspon krila od 180 do 215 centimetara. Težak je 2,5 do 4,5 kilograma, a u prirodi može da doživi 30 godina. Osnovna hrana su mu mali sisari poput tekunice i ptice srednje veličine.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Serbia-national-consultation-Stokholm+50

Uključite se u konsultacije u okviru incijative Stokholm+50

11 маја 2022 - Na onlajn platformi SparkBlue, do 20. maja, svi zainteresovani imaju priliku da se direktno uključe...

Kljunasti kit uginuo u grckom moru gutanja plasticnog otpada

Kljunasti kit uginuo u grčkom moru zbog gutanja plastičnog otpada

07 маја 2022 - U želucu uginulog kljunastog kita bilo je 15 kilograma plastike, što baca svetlo na rizike od zagađenosti plastičnim otpadom po morske sisare, ali i ljude

Polojska suma Backa Palanka

Ko čuva, a ko uništava pluća Bačke Palanke?

14 марта 2022 - Park prirode Tikvara, specijalni rezervat prirode Bagremara i Polojska šuma su pluća Bačke Palanke, a njhovo uništavanje traje već godinama

Svetski dan divljih vrsta 2022 kojih 10 zivotinja je najugrozenije

Svetski dan divljih vrsta: 10 najugroženijih divljih životinja u svetu

03 марта 2022 - Obeležavanje Svetskog dana divljih vrsta biće posvećeno ukazivanju na kritičnu ulogu koju ključne vrste igraju u obezbeđivanju zdravih ekosistema