OIE

Podneta žalba Energetskoj zajednici zbog povlašćenog položaja malih hidroelektrana

Ferraris-Podmorski-kabl-Crna-Gora-energetski-centar-Balkana

Foto: Facebook/CEE Bankwatch Network

Objavljeno

03.07.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.07.2019.

Komentari

0

Podeli

Ekološke organizacije Eko-svest i CEE Bankwatch Network podnele su žalbu Sekretarijatu Energetske zajednice (EZ) u vezi sa novim sistemom podsticaja za obnovljive izvore energije u Severnoj Makedoniji, za koji kažu da male hidroelektrane (MHE) dovodi u povlašćen položaj.

Sistem podsticaja za OIE u Severnoj Makedoniji od februara predviđa aukcije za investitore u solarne fotonaponske elektrane i većinu investitora u vetroelektrane, ali ne i za male hidroelektrane (MHE). Cilj aukcija je da se postignu najniže moguće cene električne energije za potrošače – pobednici su oni koji traže najniže premije koje im država plaća povrh tržišne cene električne energije koju proizvode.

Severna Makedonija je potpisnica Ugovora o osnivanju Energetske zajednice, kojim se zabranjuje „bilo kakva javna pomoć koja narušava ili preti da naruši konkurenciju favorizujući određena preduzeća ili određene energetske resurse“, podsećaju ekološke organizacije u saopštenju.

Organizacije su podsetile i da su male hidroelektrane poslednjih godina nanele ogromnu štetu širom jugoistočne Evrope – uključujući Severnu Makedoniju – zato što se brzo grade, i to često u zaštićenim područjima, pri čemu se ne sprovode zakonske odredbe o zaštiti životne sredine.

Male hidroelektrane kapaciteta do 10 MW ne samo da nisu predmet aukcija za premije, one i dalje dobijaju subvencije u vidu fid-in tarifa, pri čemu ne postoji kvota za fid-in tarife koje se dodeljuju malim hidroelektranama, saopštile su ekološke organizacije.

Za solarne sisteme, nezavisno od veličine, ne postoje fid-in tarife u Severnoj Makedoniji. Kvota za energiju vetra je iskorišćena, dok je za biomasu i biogas preostalo tek nekoliko megavata za koje se mogu još uvek dobiti ove subvencije, navodi se u saopštenju.

Odlukom o ukupno instalisanom kapacitetu povlašćenih proizvođača električne energije predviđaju se sledeće kvote za kapacitete OIE:

  • 86 MW za energiju vetra – što je već rezervisano za postojeći vetropark Bogdanci, njegovo proširenje, kao i planirani vetropark Bogoslovec.
  • 10 MW za biomasu, od čega je 4,3 MW već rezervisano.
  • 20 MW za biogas, od čega je 7 MW već rezervisano.
  • Ne postoji ograničenje za fid-in tarife za MHE.

Ukupan kapacitet solarnih elektrana koje mogu da obezbede premije je 200 MW, dok ne postoji ograničenje ukupnog kapaciteta iz energije vetra, osim onih određenih na pojedinačnim aukcijama. Za male solarne sisteme nedovoljnog kapaciteta nije ni predviđeno učešće u aukcijama, naglašavaju ekološke organizacije.

Vicepremijerov biznis sa MHE

„Potpredsednik vlade Severne Makedonije Kočo Anđušev vlasnik je velikog broja malih hidroelektrana, a njegov kabinet je tesno uključen u pripremu zakonodavstva za energetski sektor. Zato odluka vlade da da prednost malim hidroelektranama deluje sumnjivo“, rekao je Davor Penčevski iz organizacije Eko-svest.

Preko krovne kompanije Fero Invest, vicepremijer Anđušev poseduje najmanje 25 malih hidroelektrana, kompaniju za projektovanje MHE, kao i kompaniju za instalaciju turbina i kompaniju za održavanje MHE, navodi se u saopštenju, u kom je takođe naveden i link koji sadrži dokaz o Anđuševljevom većinskom vlasništvu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zorana Mihajlovic prva aukcija za premije za vetroparkove i solarne elektrane u decembru

Mihajlović: prve aukcije za solar i vetar u decembru

15 September 2021 - Ministarstvo rudarstva i energetike je najavilo da će do februara sledeće godine Srbija objaviti trogodišnji plan aukcija.

Termoelektrana-Sostanj-TES-trazi-drzavnu-pomoc-jer-je-cene-CO2-guraju-u-bankrot.jpg

Cene CO2 guraju slovenačku termoelektranu u bankrot

13 September 2021 - Termoelektrarna Šoštanj je u finansijskim problemima izazvanim visokim troškovima za emisije CO2, zbog čega traži državnu pomoć.

Andelija EPBiH spremna da nastavi gradnju bloka 7 u TE Tuzla

Andelija: EPBiH spremna da nastavi gradnju bloka 7 u TE Tuzla

13 September 2021 - Elektroprivreda BiH smatra da projekat nema alternativu, dok ekološke organizacije upozoravaju da će ga takse na CO2 "potopiti" veoma brzo.

Elena Boškov Kovač intervju

Transformacija i inovacija – ključni faktori ukoliko želite da ostanete važan igrač u sektoru energetike

07 September 2021 - Prekretnica sektora energetike se ogleda u dekarbonizaciji koja postaje obavezujuća i digitalizaciji koja uvodi na tržište brojne igrače koji dolaze iz drugih industrija.