OIE

Počinje testiranje solarne elektrane Blue 1 u Albaniji, koju podržava GGF

testiranje Blue 1 solarne elektrane, GGF

Foto: Matrix Construction / LinkedIn

Objavljeno

07.02.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

07.02.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

TÜV Nord testira prvi od dva dela projekta Blue u Fjeru u zapadnoj Albaniji. Bifacijalni moduli u solarnoj elektrani Blue, od 67,5 megavata vršnog kapaciteta, postavljeni su na trakere koji ih okreću ka sunčevoj svetlosti od istoka ka zapadu.

Jedan od najvećih fotonaponskih sistema na Zapadnom Balkanu se približava početku komercijalnog rada. Blessed Investment i Matrix Konstruksion postigli su važnu prekretnicu u svom projektu Blue u Albaniji, kojeg razvijaju bez subvencija.

Holandska filijala nemačke firme za sertifikaciju standarda TÜV Nord testira Blue 1, saopštio je Matrix, domaća građevinska kompanija. Prvi od dva jednaka dela ima vršni kapacitet od 67,5 megavata, a proizvedenu električnu energiju će isporučivati u prenosnu mrežu preko priključka od 50 megavata.

Elektrana se nalazi u Šeć Marinasu u Topoji na obali Jadranskog mora. Taj distrikt je deo okruga Fjer u zapadnoj Albaniji, u kojem su lokacije većine fotonaponskih projekata u zemlji. Blue 1 se sastoji od 103.020 solarnih panela, saopštila je kompanija. Postavljeni su na trakere koji ih okreću od istoka ka zapadu. Moduli su bifacijalni i sa dvostrukim staklom.

Fond za zeleni razvoj (Green for Growth Fund – GGF) je pre godinu dana odobrio kredit koji pokriva do 75 odsto troškova. Građevinski radovi počeli su u julu 2022. godine.

Nedavno je završen fotonaponski sistem Karavasta u Albaniji, vršnog kapaciteta 140 megavata, najveći na Zapadnom Balkanu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU agende reformi Zapadnog Balkana aukcije za OIE

EU odobrila agende reformi zemalja Zapadnog Balkana, uključujući planove za aukcije za OIE

7. februar 2024. - Vlade u regionu, osim BiH, sada mogu da povlače sredstva iz Plana rasta EU uporedo sa sprovođenjem reformi i postizanjem međuciljeva

Raspisan javni poziv za postavljanje solarnih panela na javnim objektima

Raspisan javni poziv lokalnim samoupravama za postavljanje solarnih panela na objekte od javnog značaja

7. februar 2024. - Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za dodelu sredstava za ugradnju solarnih panela na objekte od javnog značaja.

rhe bistrica prostorni plan vlada srbije

Vlada Srbije usvojila Prostorni plan za RHE Bistrica

7. februar 2024. - Usvajanje Prostornog plana je još jedan korak u realizaciji ovog trenutno najvažnijeg projekta u srpskoj energetici

Ženski solarni start besplatna obuka o solarnim fotonaponskim sistemima namenjena ženama

Ženski solarni start: besplatna obuka o fotonaponskim sistemima namenjena ženama

7. februar 2024. - Nemačka razvojna saradnja i kompanija Energy Net organizuju obuku Ženski solarni start