Energetska efikasnost

Počelo prijavljivanje za 15. Regionalnu letnju školu energetskog i klimatskog planiranja

Regionalna-letnja-škola

Foto: Etno selo Čardaci

Objavljeno

03.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Petnaesta Regionalna letnja škola energetskog i klimatskog planiranja biće održana u Etno selu Čardaci u opštini Vitez u Bosni i Hercegovini od 18. do 24. avgusta. Letnju školu organizuje Regionalni centar za obrazovanje i informisanje iz održivog razvoja za jugoistočnu Evropu (REIC) u saradnji sa GIZ Otvorenim regionalnim fondom za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE).

Fokus sedmodnevne Letnje škole biće pet dimenzija Nacionalnih energetskih i klimatskih planova (NEKP) Energetske unije za period od 2021. do 2030. godine: energetska bezbednost, unutrašnje energetsko tržište, energetska efikasnost, dekarbonizacija i istraživanje, inovacije i konkurentnost.

Etno selo Čardaci izabrano je za održavanje Letnje škole zahvaljujući činjenici da je ekološka oaza i održiv kompleks koji koristi obnovljive izvore energije.


Albin Toljević, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

„Imao sam sjajno iskustvo sa Letnjom školom koju je REIC organizovao u Fojnici. Kao najveći benefit pohađanja škole istakao bih nova poznanstva i znanja koja su mi pomogla u kasnijem toku profesionalne karijere. Raspored predavanja je bio takav da smo imali dovoljno vremena i za odmor i zabavu. Sve u svemu, nezaboravno provedenih sedam dana“.


Ciljna grupa polaznika su zaposleni u nacionalnim, regionalnim i lokalnim jedinicama uprave u jugoistočnoj Evropi, studenti poslednje godine master studija i doktorandi koji planiraju karijere na relevantnim poljima, mladi donosioci odluka i službenici zaposleni u državnim institucijama, ambasadama i međunarodnim organizacijama, predstavnici nevladinih organizacija (NVO) i organizacija za pružanje razvojne pomoći, kao i profesionalci iz energetskih kompanija na sredini karijere.

Foto: Etno selo Čardaci

Polaznici Letnje škole biće vođeni kroz način razmišljanja od globalnog do lokalnog kako bi stekli veći uvid u ključne globalne koncepte niskoemisionog razvoja i instrumente koje bi trebalo razviti na lokalnom nivou. U skladu s tim, škola će se baviti ključnim energetskim i klimatskim elementima u sektorima transporta, poljoprivrede i šumarstva, zgradarstva, upravljanja otpadom, energetike i industrije.


Zoja Tarevska, Skoplje, Severna Makedonija

„Učešće u Regionalnoj letnjoj školi u Fojnici za mene je predstavljalo jedinstveno iskustvo iz dva glavna razloga: upoznavanje i povezivanje sa kolegama i novim prijateljima iz energetskog sektora i saznavanje novih aspekata energetskih prioriteta zemalja u regionu. Iskreno verujem da je iskustvo Letnje škole u kombinaciji sa opuštajućom prirodom Fojnice i prijatnog boravka bilo lepo iskustvo za sve učesnike. Iskreno preporučujem i ohrabrujem buduće mlade profesionalce da se prijave za sledeću Letnju školu“.


Sa ciljem da ohrabri kreativan pristup temama kojima se bavi, škola će organizovati posetu proizvodnim kapacitetama na obnovljive izvore energije, uključujući solarnim, kapacitetima na biomasu i geotermalnu energiju i maloj hidroelektrani.

Potencijalni polaznici biografije sa motivacionim pismom treba da pošalju na info@reic.org.ba. Rok za slanje prijava je 11. jul 2019. godine.

Planira se da škola ima 18 polaznika. Zvaničan jezik škole je engleski.

Polaznici ne plaćaju nikakvu naknadu. Organizator će obezbediti školarine za svih 18 polaznika. Školarina pokriva troškove boravka sa punim pansionom (više od jednog polaznika u sobama) i studijsku posetu. Polaznici finansiraju samo troškove transporta.


Tsvetoslava Spasova, Sofija, Bugarska

 „Letnja škola koju je organizovao REIC je za mene bila neverovatno iskustvo 2010. godine. Pohađanje škole me je učvrstilo u nameri da karijeru gradim na polju energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Tokom škole sam imala prilike da se upoznam sa ekspertima na ovom polju, što je bilo inspirativno za sve polaznike. Preporučujem ovaj događaj svima koji žele da prošire svoja znanja i ostvare nove kontakte“.


Prošle godine je 14. Regionalnu letnju školu planiranja niskoemisionog razvoja u Fojnici u Bosni i Hercegovini pohađalo je 17 polaznika različitih obrazovnih i stručnih profila iz zemalja jugoistočne Evrope i šire.

Uz GIZ ORF-EE, Letnju školu tradicionalno podržavaju i GIZ-ovi projekti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, koji se sprovode u Bosni i Hercegovini.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

nemacka ulaganja Srbiji najbitniji pristup struji obnovljivih izvora

Pristup struji iz obnovljivih izvora je ključan za nemačka ulaganja u Srbiji

02 октобра 2022 - Franciska Brantner iz nemačke vlade izjavila je da je zelena tranzicija zajednički cilj njene zemlje i Srbije

Dve cetiri Evropske nagrade za odrzivu energiju Jugoistocnu Evropu

Dve od četiri Evropske nagrade za održivu energiju otišle u Jugoistočnu Evropu

27 септембра 2022 - Timea Farkas iz Rumunije i energetska zajednica Minoan Energy Community s Krita su dobili Evropske nagrade za održivu energiju s još dva laureata

11 gradova opstina Srbiji cistije daljinsko grejanje

Čistije daljinsko grejanje za 11 gradova, opština u Srbiji

20 септембра 2022 - U Kragujevcu su sa 11 lokalnih samouprava potpisani memorandumi o razumevanju o projektima dekarbonizacije daljinskog grejanja

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju