Životna sredina

Počele prijave za nagradu Zelena prestonica Evrope 2023.

nagrada Zelena prestonica Evrope 2023

Ljubljana - Zelena prestonica Evrope za 2016.

Objavljeno

21.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija počela je da prima prijave za nagradu Zelena prestonica Evrope 2023, kojom se odaje priznanje gradovima za posvećenost ekonomskoj, ekološkoj i društvenoj održivosti.

Kriterijumi za nagradu Zelena prestonica Evrope (European Green Capital Award) su sprovedene i planirane aktivnosti gradova u oblastima poput održive urbane mobilnosti, smanjenja buke i zagađenja vazduha, i ublažavanja i prilagođavanja na klimatske promene. Pobednik dobija novčanu nagradu od 600.000 evra za dalje unapređenje ekološke održivosti i kao podršku za postizanje ciljeva po pitanju održivosti.

Osvajanje ove nagrade pomaže gradovima da se usredsrede na ekološke ciljeve i privuku turiste i strane investicije

Osvajanje ove nagrade pomaže gradovima da se usredsrede na ekološke ciljeve, ali i povećaju broj turista i privuku strane investicije. Pobednici i gradovi koji se nađu u užem izboru takođe dobijaju pristup Mreži zelenih prestonica Evrope, koja predstavlja platformu za razmenu znanja i najboljih praksi, navodi se u objavi Evropske komisije.

Pravo da se prijave imaju gradovi iz zemalja članica Evropske unije, zatim iz zemalja kandidata za članstvo, kao i Islanda, Lihtenštajna, Norveške i Švajcarske.

Nagrada Zelena prestonica Evrope ustanovljena je 2010. godine i od tada je ovo priznanje dobilo 12 gradova – Stokholm, Hamburg, Vitoria-Gasteiz, Nant, Kopenhagen, Bristol, Ljubljana, Esen, Nijmegen, Oslo, Lisabon i Lahti.

Manji gradovi mogu da se prijave za nagradu Evropski zeleni list 2022.

Manji gradovi, od 20.000 do 100.000 stanovnika, mogu da se prijave za nagradu Evropski zeleni list 2022. (European Green Leaf Award 2022) , čiji je fokus na naporima da se ostvari zeleni rast i otvore nova radna mesta.

Na ovom konkursu dva grada dobijaju po 200.000 evra za ostvarivanje svojih vizija na polju održivosti. Ove godine, nagradu su dobili gradovi Limerik u Irskoj i Mehelen u Belgiji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zapadni Balkan spreman da modernizuje zeleznicu Buducnost je na sinama

Zapadni Balkan spreman da modernizuje železnicu – Budućnost je na šinama

13 September 2021 - Zemlje Zapadnog Balkana su se dogovorile da transformišu i prošire železnicu i uvedu ekspresne međugradske linije i tako doprinesu održivoj mobilnosti

Massive-Attack_Climate-report

Massive Attack za smanjenje emisija CO2 tokom turneja i koncerata

10 September 2021 - Massive Attack radi na koncepciji turneja i koncerata sa što manjim emisijama CO2 za celu muzičku industriju, a testiraće rešenja na svojoj turneji.

Rekordna koncentracija litijuma geotermalnoj vodi Engleskoj

Rekordna koncentracija litijuma nađena u geotermalnoj vodi u Engleskoj

02 September 2021 - U vodi koju koristi prva geotermalna elektrana u Velikoj Britaniji ima litijuma za proizvodnju do 1.500 tona godišnje bez zagađivanja i ispuštanja CO2

grad Evropsko priznanje planiranje odrzive urbane mobilnosti

Prijavite se za Evropsku nagradu za planiranje održive urbane mobilnosti

19 August 2021 - Lokalne vlasti mogu da se do kraja oktobra uključe u konkurs za Evropsko priznanje za planiranje održive urbane mobilnosti – SUMP Award