Životna sredina

Počele prijave za nagradu Zelena prestonica Evrope 2023.

nagrada Zelena prestonica Evrope 2023

Ljubljana - Zelena prestonica Evrope za 2016.

Objavljeno

21.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija počela je da prima prijave za nagradu Zelena prestonica Evrope 2023, kojom se odaje priznanje gradovima za posvećenost ekonomskoj, ekološkoj i društvenoj održivosti.

Kriterijumi za nagradu Zelena prestonica Evrope (European Green Capital Award) su sprovedene i planirane aktivnosti gradova u oblastima poput održive urbane mobilnosti, smanjenja buke i zagađenja vazduha, i ublažavanja i prilagođavanja na klimatske promene. Pobednik dobija novčanu nagradu od 600.000 evra za dalje unapređenje ekološke održivosti i kao podršku za postizanje ciljeva po pitanju održivosti.

Osvajanje ove nagrade pomaže gradovima da se usredsrede na ekološke ciljeve i privuku turiste i strane investicije

Osvajanje ove nagrade pomaže gradovima da se usredsrede na ekološke ciljeve, ali i povećaju broj turista i privuku strane investicije. Pobednici i gradovi koji se nađu u užem izboru takođe dobijaju pristup Mreži zelenih prestonica Evrope, koja predstavlja platformu za razmenu znanja i najboljih praksi, navodi se u objavi Evropske komisije.

Pravo da se prijave imaju gradovi iz zemalja članica Evropske unije, zatim iz zemalja kandidata za članstvo, kao i Islanda, Lihtenštajna, Norveške i Švajcarske.

Nagrada Zelena prestonica Evrope ustanovljena je 2010. godine i od tada je ovo priznanje dobilo 12 gradova – Stokholm, Hamburg, Vitoria-Gasteiz, Nant, Kopenhagen, Bristol, Ljubljana, Esen, Nijmegen, Oslo, Lisabon i Lahti.

Manji gradovi mogu da se prijave za nagradu Evropski zeleni list 2022.

Manji gradovi, od 20.000 do 100.000 stanovnika, mogu da se prijave za nagradu Evropski zeleni list 2022. (European Green Leaf Award 2022) , čiji je fokus na naporima da se ostvari zeleni rast i otvore nova radna mesta.

Na ovom konkursu dva grada dobijaju po 200.000 evra za ostvarivanje svojih vizija na polju održivosti. Ove godine, nagradu su dobili gradovi Limerik u Irskoj i Mehelen u Belgiji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

21. avgust 2020. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu

rimac technology bmw saradnja elektricna vozila

Rimac će proizvoditi baterijske sisteme za električna vozila BMW-a

21. avgust 2020. - Firma Rimac Technology, koja je u vlasništvu kompanije Rimac Grupa, sklopila je partnerstvo sa nemačkim automobilskim gigantom BMW

elektricni trotineti registracija kazne srbija

Počela registracija električnih trotineta u Srbiji – posle 15. juna stižu kazne

21. avgust 2020. - Registracija električnih trotineta je početak uvođenja reda u korišćenje ovih prevoznih sredstava u Srbiji

hrvatska-subvencije-vodonik-punjaci-vozila

Hrvatska daje subvencije za svoje prve punjače za vozila na vodonik

21. avgust 2020. - Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pripremilo je 29,6 miliona evra za subvencionisanje gradnje punjača za vozila na vodonik i struju