Životna sredina

Počele prijave za nagradu Zelena prestonica Evrope 2023.

nagrada Zelena prestonica Evrope 2023

Ljubljana - Zelena prestonica Evrope za 2016.

Objavljeno

21.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija počela je da prima prijave za nagradu Zelena prestonica Evrope 2023, kojom se odaje priznanje gradovima za posvećenost ekonomskoj, ekološkoj i društvenoj održivosti.

Kriterijumi za nagradu Zelena prestonica Evrope (European Green Capital Award) su sprovedene i planirane aktivnosti gradova u oblastima poput održive urbane mobilnosti, smanjenja buke i zagađenja vazduha, i ublažavanja i prilagođavanja na klimatske promene. Pobednik dobija novčanu nagradu od 600.000 evra za dalje unapređenje ekološke održivosti i kao podršku za postizanje ciljeva po pitanju održivosti.

Osvajanje ove nagrade pomaže gradovima da se usredsrede na ekološke ciljeve i privuku turiste i strane investicije

Osvajanje ove nagrade pomaže gradovima da se usredsrede na ekološke ciljeve, ali i povećaju broj turista i privuku strane investicije. Pobednici i gradovi koji se nađu u užem izboru takođe dobijaju pristup Mreži zelenih prestonica Evrope, koja predstavlja platformu za razmenu znanja i najboljih praksi, navodi se u objavi Evropske komisije.

Pravo da se prijave imaju gradovi iz zemalja članica Evropske unije, zatim iz zemalja kandidata za članstvo, kao i Islanda, Lihtenštajna, Norveške i Švajcarske.

Nagrada Zelena prestonica Evrope ustanovljena je 2010. godine i od tada je ovo priznanje dobilo 12 gradova – Stokholm, Hamburg, Vitoria-Gasteiz, Nant, Kopenhagen, Bristol, Ljubljana, Esen, Nijmegen, Oslo, Lisabon i Lahti.

Manji gradovi mogu da se prijave za nagradu Evropski zeleni list 2022.

Manji gradovi, od 20.000 do 100.000 stanovnika, mogu da se prijave za nagradu Evropski zeleni list 2022. (European Green Leaf Award 2022) , čiji je fokus na naporima da se ostvari zeleni rast i otvore nova radna mesta.

Na ovom konkursu dva grada dobijaju po 200.000 evra za ostvarivanje svojih vizija na polju održivosti. Ove godine, nagradu su dobili gradovi Limerik u Irskoj i Mehelen u Belgiji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mracna strana zelene energetike pohod resurse globalnog juga

Mračna strana zelene energetike – pohod na resurse globalnog juga

06 јула 2022 - Vrtoglavi uspon potražnje za baterijama i vetroturbinama za energetsku tranziciju povećava pritisak na siromašne zemlje u kojima su sirovine

EU klimatskih pregovora 2035 zabrani vozila fosilna goriva

EU i pre klimatskih pregovora rešila da 2035. zabrani nova vozila na fosilna goriva

30 јуна 2022 - Savet EU i Evropski parlament počinju klimatske pregovore, a zabrana prodaje novih vozila na fosilna goriva najkasnije 2035. je već u pripremi.

Savez za avijaciju s nula emisija letelice EU elektricni pogon vodonik

EU razvija letelice na električni pogon i vodonik

27 јуна 2022 - Evropska komisija je objavila da će njen Savez za avijaciju s nula emisija – AZEA ubrzati razvoj letelica na električni pogon i vodonik

EU-Parlament-zabrana-benzinaca-i-dizelasa-2035

Istorijska odluka Evropskog parlamenta: od 2035. zabrana prodaje automobila sa unutrašnjim sagorevanjem

14 јуна 2022 - Evropski parlament je u Strazburu prošle nedelje doneo, reklo bi se, istorijsku odluku o zabrani...