x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Počele prijave za nagradu Zelena prestonica Evrope 2023.

21.08.2020. | Komentari: 0Autor:

Ljubljana - Zelena prestonica Evrope za 2016.
Počele prijave za nagradu Zelena prestonica Evrope 2023.

Evropska komisija počela je da prima prijave za nagradu Zelena prestonica Evrope 2023, kojom se odaje priznanje gradovima za posvećenost ekonomskoj, ekološkoj i društvenoj održivosti.

Kriterijumi za nagradu Zelena prestonica Evrope (European Green Capital Award) su sprovedene i planirane aktivnosti gradova u oblastima poput održive urbane mobilnosti, smanjenja buke i zagađenja vazduha, i ublažavanja i prilagođavanja na klimatske promene. Pobednik dobija novčanu nagradu od 600.000 evra za dalje unapređenje ekološke održivosti i kao podršku za postizanje ciljeva po pitanju održivosti.

Osvajanje ove nagrade pomaže gradovima da se usredsrede na ekološke ciljeve i privuku turiste i strane investicije

Osvajanje ove nagrade pomaže gradovima da se usredsrede na ekološke ciljeve, ali i povećaju broj turista i privuku strane investicije. Pobednici i gradovi koji se nađu u užem izboru takođe dobijaju pristup Mreži zelenih prestonica Evrope, koja predstavlja platformu za razmenu znanja i najboljih praksi, navodi se u objavi Evropske komisije.

Pravo da se prijave imaju gradovi iz zemalja članica Evropske unije, zatim iz zemalja kandidata za članstvo, kao i Islanda, Lihtenštajna, Norveške i Švajcarske.

Nagrada Zelena prestonica Evrope ustanovljena je 2010. godine i od tada je ovo priznanje dobilo 12 gradova – Stokholm, Hamburg, Vitoria-Gasteiz, Nant, Kopenhagen, Bristol, Ljubljana, Esen, Nijmegen, Oslo, Lisabon i Lahti.

Manji gradovi mogu da se prijave za nagradu Evropski zeleni list 2022.

Manji gradovi, od 20.000 do 100.000 stanovnika, mogu da se prijave za nagradu Evropski zeleni list 2022. (European Green Leaf Award 2022) , čiji je fokus na naporima da se ostvari zeleni rast i otvore nova radna mesta.

Na ovom konkursu dva grada dobijaju po 200.000 evra za ostvarivanje svojih vizija na polju održivosti. Ove godine, nagradu su dobili gradovi Limerik u Irskoj i Mehelen u Belgiji.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.