Otpad

Počela izgradnja stovarišta radioaktivnog otpada u Bugarskoj

Photo: Pixabay

Objavljeno

01.09.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

01.09.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Bugarska vlada je pokrenula izgradnju stovarišta u kome će se skladištiti nisko i srednje radiokativni otpad. Ministarka energetike Temenužka Petkova je prisustvovala svečanosti povodom početka radova na izgradnji stovarišta u kome će se uglavnom skladištiti otpad iz ćetiri ugašena nuklearna reaktora iz centrale Kozloduj.

Svečanosti je prisustvovao i Diljan Petrov, direktor državnog preduzeća za radioaktivni otpad koje će upravljati stovarištem i koje je bilo odgovorno za gašenje četiri zastarela reaktora u centrali Kozloduj i uklanjanje radioaktivnog otpada iz njih.

Bugarski mediji su javili da je stovarište rovovskog tipa i da će imati višestruke barijere kao zaštitu, dodajući da će radioaktivni otpad biti zapečaćen u kontejnerima od armiranog betona. U stovarištu će se skladištiti otpad iz reaktor kao i industrijski, medicinski i drugi otpad.

Bugarski mediji su javili da se u tom stovarištu neće skladištiti visoko radioaktivni otpad ili potrošeno nuklearno gorivo iz ugašenih reaktora u Kozloduju. Ono se nalazi u zoni nadgledanja u krugu od tri kilometara od te jedine bugarske nuklearne centrale i imaće kapacitet veći od 130,000 kubnih metara. U stovarištu će se skladištiti radioaktivni otpad po završetku radova od 2021. godine i ono će biti u upotrebi oko 60 godina posle čega će biti zatvoreno i kontrolisano sledećih 300 godina.

Prva faza izgradnje stovarišta se finansira bespovratnim zajmom u vrednosti od 71,8 milion evra koji je obezbedio Međunarodni fond za podršku gašenju reaktora u Kozloduju. Taj fond administrira Evropska banka za obnovu i razvoj.

Bugarsko državno preduzeće za radioaktivni otpad je ugovorilo izgradnju stovarišta sa konzrocijumom Nukem Technologies čiji vlasnik su ruska firma AtomStroyExport i četiri bugarske firme.

Bugarska se obavezala na izgradnju stovarišta i gašenje četiri sovjetska reaktora u Kozloduju tokom procesa pristupanja Evropskoj uniji. Evropska komisija je klasifikovala te reaktor tipa V-230 model VVER-440 kao tip koji se ne može unapređivati.

Bugarska u centrali Kozloduj ima još dva ruska reaktora snage 1.000 megavata.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

1. septembar 2017. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

co2 je co2 zero waste europe traži da se spaljivanje otpada uključi u eu ets

CO2 je CO2: Zero Waste Europe traži da se spaljivanje otpada uključi u EU ETS

1. septembar 2017. - Spalionice bi mogle da postanu izvor energije sa najviše emisija CO2 kada se prestane sa upotrebom uglja, upozorava Zero Waste Europe

francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

1. septembar 2017. - Veliko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda trebalo bi da pomogne očuvanju kvaliteta vode i biodiverziteta Dunava i Save

Pozar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

1. septembar 2017. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom